YYSKY 發表於 2013-6-7 16:52

john.cwk 發表於 2013-6-7 11:43 static/image/common/back.gif
還未正式使用啊!我諗往換番條好 d 既銀線      包番熱縮管後才用

其實要對自己有信心,新仔變老手必然過程,

比較畫面好壞容易過聲音表現,用目視方式測試易過用耳聽聲音分別。

個人估計紅腸直入與IEC 加紅腸唔會差太多,

其實大部份師兄都是用動畫面來試,呢個較難比較又花時間,但用來試立體感是必要的。

現在大多數電視機都有USB輸入顯示相片功能,只需網上搜尋測試相片用USB靜止畫面就好易試,順便調整將個電視表現微調。

先用紅腸加IEC與原裝線比試,

用靚線接好放入畫面調整各項參數令畫面表現最好,

光位最光處唔拮眼有層次,喑位唔灰矇有層次,張相片若係256色調測試畫面就非常好調啦。

一切覺得滿意後再試熟悉片段記憶住立體感,黑位靚咗立體感一定好。

即時換回原裝線睇番相同片段立體感一定差咗,再放相片若係256色調會在最光與最暗處少了數格的,咁就會好科學化地表達差幾多啦。

YYSKY 發表於 2013-6-7 17:06

再試埋紅膠直入與IEC加紅膠就最好不過啦,相信大部份師兄都想知包括我。

相信鉑金IEC座加純銀線會贏少少,因為用多咗錢喎,其實可能鉑金加純銀的Filter作用。

john.cwk 發表於 2013-6-7 23:04

YYSKY 發表於 2013-6-7 17:06 static/image/common/back.gif
再試埋紅膠直入與IEC加紅膠就最好不過啦,相信大部份師兄都想知包括我。

相信鉑金IEC座加純銀線會贏少少, ...

既然師父想知測試結果{:1_332:}那我就盡力而為,我會依師父所說的方法去嘗試

不過想先用多點時間來煲下條線,希望分別可以明顯 d{:1_332:}
今次可能要等耐點... 真係唔好意思師父! {:6_162:}

YYSKY 發表於 2013-6-8 03:36

john.cwk 發表於 2013-6-7 23:04 static/image/common/back.gif
既然師父想知測試結果    那我就盡力而為,我會依師父所說的方法去嘗試

不過想先用多點時間來 ...

如果用硬照法測試法一個小時內便完成,木眼都會分的,好簡單的你一定做到的⋯⋯祈待。

john.cwk 發表於 2013-6-13 02:28

YYSKY 發表於 2013-6-8 03:36 static/image/common/back.gif
如果用硬照法測試法一個小時內便完成,木眼都會分的,好簡單的你一定做到的⋯⋯祈待。 ...

師父,下方的畫質比較,可能令您失望了 {:1_256:}因我佔用電視的時間也頗久 ... 終被屋企人投訴了

為了不犯眾怒,也只好另想方法,最終只能在電腦螢幕來作畫質比較。

電腦螢幕作畫質比較... 比電視更困難,電視雖則我不能以肉眼看出分別 (始終不是同一時間看三個不同電源線畫面)

但總會感到點差異,只是我無法拍攝出同一張畫面來引證分別在那。

而電腦螢幕... 我連輕微的差異感覺也沒有 !!! {:1_260:}   最後終被我試出放大圖片可找出其差異之處,

但當圖片輸出 JPEG 後... 這些差異是幾乎看不到{:1_332:}

PS. 下方的比較圖,雖然只有幾幅,但已花了不少時間去試圖及比較圖中各部份才選出來 (雖然仍很強差人意...)

plnl88 發表於 2013-6-13 02:45

john.cwk 發表於 2013-6-13 02:28 static/image/common/back.gif
師父,下方的畫質比較,可能令您失望了   因我佔用電視的時間也頗久 ... 終被屋企人投訴了

為 ...

{:6_159:} 用電腦 MON!
難為你了!

john.cwk 發表於 2013-6-13 02:51

多謝晶 Sir 加分! {:1_332:}

john.cwk 發表於 2013-6-13 03:02

plnl88 發表於 2013-6-13 02:45 static/image/common/back.gif
用電腦 MON!
難為你了!

認承了師父... 也只好硬著頭皮做 {:1_332:}

用電腦 Mon 試電源線... 差點玩死我了 {:6_197:}

plnl88 發表於 2013-6-13 03:07

john.cwk 發表於 2013-6-13 03:02 static/image/common/back.gif
認承了師父... 也只好硬著頭皮做   

用電腦 Mon 試電源線... 差點玩死我了...

24" 畫面,睇到少少分別我都話你好野。
試過 32" LCD 都會睇唔分別的。
37" 就開始見到了。

john.cwk 發表於 2013-6-13 03:15

plnl88 發表於 2013-6-13 03:07 static/image/common/back.gif
24" 畫面,睇到少少分別我都話你好野。
試過 32" LCD 都會睇唔分別的。
37" 就開始見到了。 ...

晶 Sir 您這話我完全可以做見證

我果部就係 23" Mon,如果唔放大... 跟本睇唔到分別

而且仲唔可以用 Print Screen,一定要用相機拍攝下來 (我用固定架 + 手機拍)
再將圖放大及併在一起... 才可分析出差異 {:6_201:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 實習篇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。