RileyLo 發表於 2024-4-27 13:07

新音效終見曙光!Disney+ 公佈將於 5 月 15 日追加 IMAX Enhanced...

有消息指 Disney+ 將在 5月15日正式追加 IMAX Enhaned (DTS:X) 音效支援,有望將封印已久的 IMAX Enhanced 音效推向主流影視串流平台市場。

詳情參閱:⬇️
https://news.post76.hk/2024/04/disney-dtsx-2/

AskaLung@FB 發表於 2024-4-27 13:33

冇講用咩裝置先可以出到DTSx?
Apple tv 暫時唔見佢好似支援dts 咁咪即係出唔到?

cakecake 發表於 2024-4-27 15:50

AskaLung@FB 發表於 2024-4-27 13:33
冇講用咩裝置先可以出到DTSx?
Apple tv 暫時唔見佢好似支援dts 咁咪即係出唔到? ...

用緊Apple TV4K, 如果出唔到DTS X
咁要入Nvidia Shield 了...
{:6_137:}

AskaLung@FB 發表於 2024-4-27 16:12

cakecake 發表於 2024-4-27 15:50
用緊Apple TV4K, 如果出唔到DTS X
咁要入Nvidia Shield 了...

我自己都有Chromecast,上年更新多左dts輸出,可以玩住先,不過畫質真係唔可以同apple tv比我,唔知Apple TV可唔可以軟解到dts

cakecake 發表於 2024-4-27 16:16

AskaLung@FB 發表於 2024-4-27 16:12
我自己都有Chromecast,上年更新多左dts輸出,可以玩住先,不過畫質真係唔可以同apple tv比我,唔知Apple ...

如果軟解出LPCM, 我會放棄AppleTV
轉會Nvidia Shield

rach 發表於 2024-4-27 17:52

睇定D先, 都唔知Disney 嘅DTSX唔知有無料到🤣

cakecake 發表於 2024-4-27 20:44

rach 發表於 2024-4-27 17:52
睇定D先, 都唔知Disney 嘅DTSX唔知有無料到🤣

佢好似Nvidia Shield 出bitstream已經Perfect, DTS動態不嬲都好過Dolby好多, 有得揀一定DTS 行先
不過Apple不嬲都麻煩D, 估佢應該唔會出Bitstream...

iversonhui 發表於 2024-4-27 20:48

cakecake 發表於 2024-4-27 20:44
佢好似Nvidia Shield 出bitstream已經Perfect, DTS動態不嬲都好過Dolby好多, 有得揀一定DTS 行先
不過App ...

就算串流bitstream都壓縮左,有分別嗎

Cogor 發表於 2024-4-28 20:23

好多soundbar都唔支援dts

小瑟 發表於 2024-4-28 21:07

可能到時佢有UPDATE可以出到呢.........{:6_136:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 新音效終見曙光!Disney+ 公佈將於 5 月 15 日追加 IMAX Enhanced...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。