panerai 發表於 2024-5-5 22:37

D4 上 D4 Signature

聽左一年805D4,原本並無打算更換,但友人一再力推,叫我應該去試試聽,所以前往Showroom 進行AB 比較,試聽了普通版805D4以及D4 Signature。

Showroom聆聽環境於我係陌生既,所以當時播放曲目的高音部分時,我聽唔出太大明顯差異,但係中音、低頻上的差異非常之明顯,結果都係中左毒 ….…….

由於自己一直好鐘意珍貴木皮既獨特紋理,所以Midnight Blue 與 California Burl 之間,我選擇了後者,今次終於有機會一償滋味。

B&W官方及網上都已經有好多D4 Signature 詳細資料、介紹以及與普通版既分別,所以我直接說說初次開聲的聽感…..
在尚未Run in 、剛剛開聲的情況下,人聲厚度明顯增加左,低頻數據規格上並無改變,然而聽感係較普通版深沉而雄渾、力量更強,但仍然不失普通版果種收放自如既速度感。

Showroom 試聽時,我並不覺得高音有太大分別(幾乎係冇分別),但D4 Signature返到屋企,喺自己熟悉既聆聽環境下,高音竟然係更光輝通透,整體每件樂器的分離度非常高,線條交待清晰。真係唔知是否重新設計既高音保護罩讓鑽石高音更好地、更有效地擴散,還是分音器材料既提升所引致,就係返到屋企裡聆聽,比Showroom 聽到既,有更大更多分別,呢個升級值得。

由於喇叭開聲只有幾十小時,尚未進入應有狀態,潛能估計未盡發揮,所以今次聽感分享較為粗疏,希望兩三百小時之後,再與大家分享這喇叭的表現。

samwhich 發表於 2024-5-6 14:50

好靚,藝術品一樣

wing909 發表於 2024-5-6 16:34

😍正👍🏻唔知同我部金仔E4000 夾唔夾呢?乜價位??

manbill 發表於 2024-5-6 18:03

請問師兄乜嘢價位 喇叭我都有興趣

AndyTang@FB 發表於 2024-5-6 19:47

請問什麼價位?

nippon 發表於 2024-5-6 20:04

請問師兄可否pm價錢?

panerai 發表於 2024-5-7 07:43

wing909 發表於 2024-5-6 16:34
😍正👍🏻唔知同我部金仔E4000 夾唔夾呢?乜價位??

我去試聽時Showroom用緊Boulder 866去推,感覺佢AB類 200W 力水充足,亦夠應付。
師兄E4000 有260W AB類,應該勝任,夾唔夾口味就要親身去試吓。

qoakzm 發表於 2024-5-7 08:52

如果我有呢個環境, 呢個價位加多少少我情願直上座地

panerai 發表於 2024-5-7 10:19

qoakzm 發表於 2024-5-7 08:52
如果我有呢個環境, 呢個價位加多少少我情願直上座地

其實都有考慮過,但我地方狹小,喇叭與喇叭、喇叭與皇帝位之間僅僅6尺的等邊三角形,用坐地喇叭我擔心空間不夠容納聲音呼吸、變得焗促。

而且我個人喜歡玩書架喇叭挑戰性較高,若能夠玩到佢有地動山搖之感,滿足度會大過玩座地好多。

Greathpto8 發表於 2024-5-7 11:10

panerai 發表於 2024-5-7 07:43
我去試聽時Showroom用緊Boulder 866去推,感覺佢AB類 200W 力水充足,亦夠應付。
師兄E4000 有260W AB類 ...

Boulder 866直接推804就可以?
頁: [1] 2
查看完整版本: D4 上 D4 Signature

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。