設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kh22

[Rock & Pop] Rock友們,把你們心愛的Live Killers 放上來吧!

見習玩家

........繼續搖滾
如果deep purple令你著迷的話,咁richard blackmore離隊後而另組嘅rainbow就一定係你杯茶啦!
主音歌手Ronnie james dio雖不及ian gillan老練,但亦稱職有餘!今次要分享嘅係佢哋首張offical現場大碟"on stage",裏面一首"catch the rainbow"自己最鍾意,15分鐘版本,夠哂喉
如要講到deep purple同rainbow的分別,個人覺得前者來得hardcore啲,而後者則來得比較melodic啲!不過兩者都係一樣咁經典,但可惜中期嘅rainbow開始已經係另外一會事了!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

跟住就不得提Rainbow 喇,Blackmore + Powell.大師級結他,剛中帶柔,加埋鼓王,
强烈推介:Difficult to Cure - crossover with orchestra by Takashi Hiroi in Budokan 1984, 全長11:13.好聽過studio version 好多,
Man on the silver mountain - at the Omni, Altanta, 1978, vocal Ronnie James Dio, Drums Cozy Powell, 長8:18
Long Live Rock N Roll  7:07 夠晒氣氛.

x

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

竟然大家一齊寫,果然志同道含

見習玩家

再補充多啲,如deep purple 嘅soldier of fortune你有聽過的話(當然唔係whitesnake個accoustic版),rainbow嘅一首temple of the  king相信你亦都不會錯過,但兩都一樣享有異曲同功之妙,可惜好像從沒有現場版本出現過,只收錄係佢哋首張同名大碟。{:9_424:}

x
50 字節以內

見習玩家

Rainbow三寶,之後已變了質,無咗嗰種feel了

x
50 字節以內

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ilovemusic 發表於 2013-8-29 23:04
再補充多啲,如deep purple 嘅soldier of fortune你有聽過的話(當然唔係whitesnake個accoustic版),rainb ...

我都因為Temple of the King 買番依隻CD

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
KENXYZ + 10 + 10 我也喜歡Temple of the King

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

隻best 褱面都無Temple of the King.

見習玩家

kh22 發表於 2013-8-29 23:35
隻best 褱面都無Temple of the King.

可能隊band跟本唔鍾意呢首歌,或者外國從來無hit過!正如deep purple嘅soldier of furtune,都好似未見過係live cd收錄!
重有點解你張rainbow同我張唔一樣?我都係shmcd,不過係紙雙封套,跟黑膠一樣!

x
50 字節以內

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

你果隻應該係頭版,貴D,我果隻係再版,平D,只1800Yen

x

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ilovemusic 發表於 2013-8-29 23:49
可能隊band跟本唔鍾意呢首歌,或者外國從來無hit過!正如deep purple嘅soldier of furtune,都好似未見過 ...

印象中Deep Purple嘅live 的確好少唱Soldier of fortune, 因為我估Gillan 吾會唱Coverdale 唱嘅歌,記憶中喺HMV見過一隻DP嘅live有唱,碟名係Final Concert in Japan(美版)裹面係無Gillan同Blackmore.彈吉他好似係Bolin.但係Coverdale在Whitesnake度就有唱翻吾止一次,依家介紹E隻Whitesnake-the silver anniversary collection,就有玩Soldier of fortune既LIVE ,正野!原來係Starkers in Tokyo 嘅錄音版本,仲有Sailing Ships 添

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
KENXYZ + 10 + 10

查看全部評分