設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他耳機] 因為佢重燃我對輕携器材果團火 — JVC HA-FX800

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
呢對耳機其實我由開初推出市場都有留意過吓佢既介紹而且俾佢個木製振膜驅動單元吸引咗,有d興趣想買嚟玩⋯不過一嚟自己對JVC呢個牌子印象麻麻地⋯耳機更加可以話普通平價嘢居多添 !以開價三K 價位真係未有一時衝動想入手試⋯加上自己都對輕携器材退燒咗一段長時間了(差不多三年多冇換過手頭既器材喇⋯) 雖然呢對只係二手接返嚟既耳機⋯不過用千多dd買件Made in Japan而且重有幾個月保養既耳機真係低玩⋯(題外話:JVC呢個品牌耳機全新都係得果半年保養真係超枯寒;感覺超差⋯!!)

一心唸住再唔啱聽攞嚟插電話打機都得啦 !結果從呢度Forum二手區某位好nice既師兄手中接咗佢返屋企⋯回家途中初歩插落部陳年過氣player - Kenwood HD60GD9試播~感覺" 動態"方面好足夠⋯淨講動態方面有d似之前紅極一時既Monster Pro Copper( 銅獸 )但完全唔夠銅獸各方面都禁平衡,高中低音段段都唔失禮 !

呢對FX800人聲唔太突出又無甜潤感, 而且有dd刺耳刮耳既齒音及口水聲⋯禁樣聽落去好似唔太樂觀喎⋯「西」多過Like啦⋯
不過好多耳機都好奇怪⋯夾唔同耳綿唔同player甚至唔同amp &過機線都真係有天淵之別既聽感⋯我返到屋企又試吓配好少出街用既Kong MR-1夾Mini Audio 既PB2試吓啦⋯(所有都係過晒氣既器材...) 竟然完全脫胎換骨變咗一隻走Pop路線節奏快、狠、勁既耳機⋯果種連貫而又快上快落;不拖泥帶水既背景配樂真係聽到自己起雞皮⋯超high呀 !!而且我又摷番以前做嚟比銅獸用果對陳年變晒黃既半耳模又fit位喎~可以套返落呢對FX800度用,雖然改善咗聽柔和歌曲果d毛刺拮耳既齒音,不過我始終覺得呢對耳機絕非行人聲通透、柔和果種類型⋯真係俾佢個木製耳機外型欺騙咗,以為行精細分析高;人聲甜美既路缐添~原來呢對FX800耳機配合d大推力既器材會變成爆得吓既「木幹炮」 !聽上手師兄講應該煲熟透了,不過我聽落感覺重有提昇空間⋯可以再谷一谷佢,希望唔會好似「銅獸」單元禁~壽命禁短暫啦 !
~~多謝收看小弟不專業既聽感 !!

評分

參與人數 2威望 +50 金錢 +45 收起 理由
S.C. + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 40 + 35 精彩報告

查看全部評分

Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

銀級玩家

恭喜哂
D相好靚
依隻野其實好好玩

keep住煲聲底會變 齒音會愈黎愈少
用唔同耳膠耳棉同player會出唔同聲
如果唔係自己想玩耳罩 依隻野我會留住用

BTW 佢係一隻好有個性既耳機

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
titus614 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-7 18:53
恭喜哂
D相好靚
依隻野其實好好玩

多謝師兄廉價讓俾我玩... 對耳機keep得好好
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黃金玩家

850可以換線可能仲開心喎

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

shukeung 發表於 2014-5-7 20:12

其實我都只係貪呢副FX800二手平入咋⋯如果用三K嘢去買有得換線版既FX850, 就算音質再提昇多d都好⋯始終聲底唔會跳到另一層次!我覺得呢款耳機始終偏重某類音樂(Pop music)比較得心應手,未能達到雜食音樂都平衡d既質素 ⋯老實講用輕攜及枱機試咗幾日如果俾我評分十分為滿分我自己俾分頂多都只有七十幾八十分左右 ⋯如果定價千到尾至二千頭還算值得既 !

鑽石玩家

窮鬼

shukeung 發表於 2014-5-7 20:12

Fx 850之前試聽過
低頻嘭嘭聲
記得同試聽過嘅Fx800
Fx850分析力好過Fx800

星級玩家

我真系好想知佢夾埋自家出既JVC擴會點
如果系我會買....但系無得換線既800...我就唔考慮買佢隻S2000 LIVE BEAT好過

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jvc木系耳機絕對系誠意之作
我都買左新款既低階model fx650黎玩下,全新千零蚊,絕對值回票價,
仲好聽過我對未開聲既mg6pro
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2014-5-7 22:55
其實我都只係貪呢副FX800二手平入咋⋯如果用三K嘢去買有得換線版既FX850, 就算音質再提昇多d都好⋯始終聲 ...

哇!10分滿分你已經比左70幾80分,爆曬燈啦
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-5-8 12:01
jvc木系耳機絕對系誠意之作
我都買左新款既低階model fx650黎玩下,全新千零蚊,絕對值回票價,
...

師兄都有玩Future sonics 既MG6pro⋯? Me 2喎(不過玩咗幾年喇~)
MG6pro 煲熟之後整體一定好過FX800啦 !