設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

星級玩家

呢兩個禮拜,包括今晚部8500H又發現有新Firmware更新,唔知咩事呢?請問邊度可以了解一下有關新Firmware的內容?

讚助版主

willy 發表於 2020-7-7 23:17
呢兩個禮拜,包括今晚部8500H又發現有新Firmware更新,唔知咩事呢?請問邊度可以了解一下有關新Firmware的 ...

Hi willy ,

Firmware from 01.07.2020 (U24.05)
HEOS iOS App (1.562.200)

HEOS Android App / Kindle Fire App (1.562.200)

HEOS Firmware (1.562.236)

Resolved issue: Alexa and Google voice control stopped working after the release of the latest update
(for all products with HEOS built-in excepts AVR´s and BAR´s)

這個固件對擴音機操作或聲音沒幫助,請等侍10月份的更新。
期間你可關閉固件升級功能。
Setup-> General -> Firmware -> Allow Updtae -> OFF

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2020-7-8 10:44
Hi willy ,

Firmware from 01.07.2020 (U24.05)

謝謝回覆! 請問可有官方網頁連結日後可以自行參考固件內容,謝謝。

銀級玩家

你好,想問下天龍2600h 係咪可以將1080 影像upscal 去4k, 但唔知點解我用以下設定完都係up 唔到4k, 想請教下什麼問題

讚助版主

willy 發表於 2020-7-7 23:17
呢兩個禮拜,包括今晚部8500H又發現有新Firmware更新,唔知咩事呢?請問邊度可以了解一下有關新Firmware的 ...

Hi willy ,

Firmware 修復了以下錯誤:
1) Some AVR's not connecting to network after the latest update in early July
2) fix Alexa/Google SHED issue for Denon 716, HEOS Bar & HEOS AVR

沒什麼大不了的

Denon1

銀級玩家

AlexShum1@FB 發表於 2020-7-24 20:29
你好,想問下天龍2600h 係咪可以將1080 影像upscal 去4k, 但唔知點解我用以下設定完都係up 唔到4k, 想請教 ...

都有選enhanced 都唔得

讚助版主

AlexShum1@FB 發表於 2020-7-24 21:30
都有選enhanced 都唔得

Hi AlexShum1@FB ,

AVR-X2600H 可以限制將1080p / 24Hz 升頻至2160p / 24Hz(電影材料)。
對於音樂和遊戲內容,由於它們的幀頻為60Hz,它們無法升頻。

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2020-7-24 22:06

AVR-X2600H 可以限制將1080p / 24Hz 升頻至2160p / 24Hz(電影材料)。

多謝你咁夜都覆我。
我試過mytv super.. 同 sony x800 將output down做1080  睇戲。。 但經完2600h 都無變做4k
其實係咪我set錯了

讚助版主

AlexShum1@FB 發表於 2020-7-24 23:24
多謝你咁夜都覆我。
我試過mytv super.. 同 sony x800 將output down做1080  睇戲。。 但經完2600h 都無 ...

通常,我們將AVR設置為4K增線:
輸出設置頁面-> i/p Scaler -> ON
                        -> Resolution -> 4K or Auto (如果電視是4K)
                        -> Progressive Mode -> Auto
                        -> Aspect Ratio -> 16:9

如果輸入信號為480i / 576i,480p/576p , 720p,1080i / p, 1080p24 都可以增線到 4K。
最後,當4K電視全屏播放時,無論信號是被AVR還是電視本身增線,它都是以4K視頻播放。

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2020-7-25 20:29

通常,我們將AVR設置為4K增線:

謝謝你耐心回覆,我再試試