設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

讚助版主

fddamia 發表於 2017-12-8 13:05
您好。我想質詢一下8802遲D會不會支持 multEQ個app?

fddamia 師兄 ,

經過跟總部查詢,証實 AV8802A 是不支持 Audyssey Editor App 的。
只有在 2016 年或以後的機種才對應此功能。

Denon1

鉑金玩家

DenonI 發表於 2017-12-12 14:27
fddamia 師兄 ,

經過跟總部查詢,証實 AV8802A 是不支持 Audyssey Editor App 的。

有點失望啊 不過anyways thx

銀級玩家

請問 我前置是座地, 係咪用lfe+main? 另外lpf for lfe 用80hz or 120hz ?謝

專業玩家

你好,我是4400用家。當我用Audyssey setup時,佢要我扭细subwoofer volume 到75db。但要調到去75db ,個subwoofer volume差唔多要開得低過10%。
就算setup完,入level加返大db ,睇戲都出唔到應有嘅效果。邊樹出現問題?

讚助版主

gabrielkong 發表於 2017-12-27 21:05
你好,我是4400用家。當我用Audyssey setup時,佢要我扭细subwoofer volume 到75db。但要調到去75db ,個su ...

gabrielkong 師兄 ,

Audyssey MultEQ XT32 的 Room EQ 功能中是要求超低音的音量在皇帝位調至75dB左右,
目的是讓擴音機有能力控制超低音的輸出量,
在你的情況,也許你在一個小空間使用大型超低音,
或者你再提供多一些資料以便給與意見,
1) 超低音的牌子和型號
2) 超低音的設置和位置

Denon1

銀級玩家

jamesxjames 發表於 2017-12-27 19:17
請問 我前置是座地, 係咪用lfe+main? 另外lpf for lfe 用80hz or 120hz ?謝

Denon 1 請問可否解答埋我, 謝!!

讚助版主

jamesxjames 發表於 2017-12-28 13:40
Denon 1 請問可否解答埋我, 謝!!

jamesxjames 師兄 ,

在你的情況
1) 前置座地喇叭 , 又如果在 Speaker Configuration 中選前喇叭是 Large,擴音機則會以全頻驅動前喇叭,
    超低音便不會有前聲道的低音信號,假如改為 LFE + Main ,擴音機便會複制前聲道信號並送到超低音以加強整體低頻效果。

2) LPF for LFE 是可以自由設定從 80Hz , 90Hz ,100Hz, 110Hz 和 120Hz
    效果會因組合的不同而改變。請自行調試。

Denon1

專業玩家

DenonI 發表於 2017-12-28 11:05

Audyssey MultEQ XT32 的 Room EQ 功能中是要求超低音的音量在皇帝位調至75dB左右, ...

呢個係我個floor plan. 玻璃門左邊仲有個飯聽冇畫出嚟

專業玩家

DenonI 發表於 2017-12-28 11:05

Audyssey MultEQ XT32 的 Room EQ 功能中是要求超低音的音量在皇帝位調至75dB左右, ...

而我的Subwoofer 是 B&W ASW675

讚助版主

gabrielkong 發表於 2018-1-10 20:30
而我的Subwoofer 是 B&W ASW675

由於你和超低音離太近 , 所以 Audyssey 測試時會要求調音量比較低 。
建議超低音的擺放方向改變附圖。
Phase 設至 180
試在測試調到78dB。完成後在菜卓 LEVEL 試加8dB。

Denon1