設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-4-19 20:20
這個? http://www.prestoclassical.co.uk/r/EMI/9559052
EMI消失前的最後光景作. 歐版的SACD

係呀!

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-19 21:08
係呀!

可以去找找, 或者仲有.
問朋友借了同系列那張意大利歌曲的, 人聲唔錯

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

jaffeinism 發表於 2015-4-19 20:29
大提琴隻ELGAR又真係聽得好少, 反而 JS BACH套大無曝光率吾錯

我聽碟無甘注重品牌 ... 所以呢方面俾吾到咩 ...

事實上我都聽得唔多, 一年內只有2-3次已而.
反而Bach 的無伴奏真是最多. 唱到CD都花. 我自已偏好EMI 藍色盒mono的那個.
馬友友版的松香味如CW兄說的都有D重.

唔知有無philips 出的介紹?

蕭氐的cello 系...點講好呢? 我覺得蕭氐的風格好有一重和xx年代十分不同的風格.
不帶古老的民族色彩. 好現代.  甚至幾時聽都有好重蘇聯時代的感覺, 又有D似恐怖片. 印象很深刻.
唔知有咩版本介紹? 我自已收藏的蕭氐作品比較少.

蕭氐的, 我最記得是Sym. 11 1905, 最後的一章Tocsin 簡直可以拍戲.

而輕鬆的jazz album/ Tahiti Trot 很討好.   

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-4-19 19:56
歡迎師巳繼續把台方的資料帶過來, 狀大下古典呢邊. (好似至今得3個人長吹
入面的暫時只有5-6都 ...

劉生推薦D碟當參考就好了 部份碟我又吾覺太出色 elgar du pru 我得xrcd only 聲ok but 太沉重 好少聽 有情緒病少聽為妙

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-4-19 22:16
劉生推薦D碟當參考就好了 部份碟我又吾覺太出色  elgar du pru 我得xrcd only 聲ok but 太沉重  ...

外地聞說..聽舊氐太多會有被害妄想症,
而之前香港支解父母的, 好似話聽過 Scriabin的樂曲Vers La Flamme
Horowitz都要脫外套:

甘樣我聽得多Holst the planet 中的Mars, 又或者Wagner 的Die Walküre : Hojotoho! Heiaha是不是要去伊拉克?

---
題外話, 現在不少小孩去學小提琴, 鋼琴..
唔知幾多過可以變成明日的Rabin, Kogan, Heifetz, Rubenstein, Horowitz ?

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-4-19 21:46
事實上我都聽得唔多, 一年內只有2-3次已而.
反而Bach 的無伴奏真是最多. 唱到CD都花. 我自已偏好EMI 藍 ...

我有個朋友是蕭氏迷 佢話蕭氏曲風大多古怪 特多變調 是用來諷刺當矢红俄的種種荒唐 表面力撑老共 其實就力x當年的執政者

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kl122002 + 10 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-4-19 22:25
外地聞說..聽舊氐太多會有被害妄想症,
而之前香港支解父母的, 好似話聽過 Scriabin的樂曲Vers La Flamme{ ...

Horowitz 都話難彈的曲目 正常人要練幾耐 ,宜家小學生學樂器是想入好學校多 冷門樂器如豎琴  double bass先搶手

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-4-19 23:02
Horowitz 都話難彈的曲目  正常人要練幾耐 ,宜家小學生學樂器是想入好學校多 冷門樂器如豎琴   ...

家下D學生一手百藝, 但好似點豉油得個面. 須知道學精一樣野是一生的時間.

望住朋友A個仔日日去學, 以前朋友A都不過是打機/送報紙過日, 都唔見佢學甘多野.
入學為讀書者, 使唔使甘樣ar?

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

見上面講開 Horowitz, 小弟不得不再次介紹這本 "黑白溢彩"給大家參考.(很久以前講過, 不過找不到了)

雖然內容未必人人啱口味, 但去了解一位大師這本未嘗是本不錯的書籍.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10 商務吾見有
kl122002 + 10 絕對認同

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

這兩三個月來
收集回來的古典碟
數量好少
各位請勿見怪
(Post76 Android 手機版送出)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10 全部名盤
kl122002 + 10 精彩報告

查看全部評分