設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: xhatax

[網絡寬頻] 有冇師兄用緊 :中國移動~1000M 家居寬頻

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ww1338 發表於 2019-4-6 13:00
現香港寬頻客戶: 佢會提早三個月同你傾續約,價錢唔會平,由二百幾蚊你唔肯,講到百幾蚊100m(其間有4個sale ...

我就首先收到香港寬頻封 E貓 話就快約滿,甘我就打上去熱線度問問,我本身都係100M都要$260,家居寬頻+電話+my tv super.本身都想升1000M就問吓sales續約要幾錢?

佢就同我講要最平都要$270 ,1000M家居寬頻+電話+my tv super。我話淨要1000M家居寬頻,佢又話唔得!啱啱跟住又收到中國移動~1000M 家居寬頻 訊息,先唸吓轉一轉。

$108,有1000M家居寬頻,講真我都一定會轉

天下 “ 武功 ”,無堅不破,唯快不破 。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

5月先開始用,所以不清楚好唔好,不過中移動都是租用香港寬頻線路,當返100M用,又有路油器送,條氣都順的。不過現在取消香港寬頻,佢地話唔收返個myTvsuper机頂盒, 叫我繼續用,又問我加唔加的收費台節目睇吓

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

AskaLung@FB 發表於 2019-4-4 11:38
頭先啱啱去問過,唔係一定裝到1000M,原來要睇吓你住嗰度有冇缐hold俾你,佢頭先搭過我住嗰度而家暫時只有100 ...

OFCA可以睇到覆蓋同埋用緊FTTB定FTTH

https://app1.ofca.gov.hk/apps/ubs/map.asp

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Ching I will not try smartome ,it was not stable

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

galleryng 發表於 2019-4-7 09:16
OFCA可以睇到覆蓋同埋用緊FTTB定FTTH

https://app1.ofca.gov.hk/apps/ubs/map.asp ...

無錯, 首要係清楚本身居住屋苑有否光纖覆蓋, 其次先問所考慮寬頻公司仲有無線位分出, 無就要留名排隊等

黃金玩家

ww1338 發表於 2019-4-7 01:13
5月先開始用,所以不清楚好唔好,不過中移動都是租用香港寬頻線路,當返100M用,又有路油器送,條氣都順的{ ...

真係唔好用HKBN,間嘢越來越唔老實,我早個半月裝咗條新線,個SALES話到時CUT條舊線,咁可以當續約,再退埋個MYTV SUPER就收我188一個月,點知我上星期打去話冇咁既時,CS同SALE扯晒貓尾話冇咁既時,口講無憑,叫我比証據,比唔到要CUT就罰兩年遺約金,我就硬食咗要未來兩年比兩百幾一個月。
最可惡係佢地而家用E FORM,唔似以前有份底單,可以REMARK嘢上去;

咁就比奸商呃咗

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

alan_wyl 發表於 2019-4-8 11:57
真係唔好用HKBN,間嘢越來越唔老實,我早個半月裝咗條新線,個SALES話到時CUT條舊線,咁可以當續約,再退 ...

可能佢老細畀好多壓力嗰啲sales,所以啲sales就要亂咁開單
個机頂要好好保存,萬一香港寬頻反口或個别例子要收回都有得比佢

進階玩家

你可以上網查下個覆蓋,而加有d屋苑$78.
仲見到有promo code 每個月平多$10..

https://www.telcocheck.com/blog/cmhk/

新仔玩家

千祈唔好用中國移動家居寬頻,我之前用HKT的200m家居寬頻,而家轉咗呢間的1000m寬頻,果d師父上來安裝,人手接線,1000m上網速度唔會足得個950m咗右。裝咗個機頂盒咁的野,只是提供lan1槽比你用,其他槽用唔得,重部機熱到pk,想直接用來接電腦都唔得,要靠佢個計劃送的wifi路遊器的lan槽連電腦。但HKT的的果個盒全部lan槽都用得而移部機沒咁熱。中國移動呢間d網速話就話1000m但實際上連HKT的200m都不如,我用的之前用果間上網很順,睇片一流,成個進度條幾秒laod 到底,且5,6部設備連住用都係咁快,相反中國移為動,看影片的自動畫質會在中低,成日要人手調,進度條點load 下停下,慢到死,瀏覽網頁看新資訊拉下網頁睇睇,都要load,但HKT就一次過load哂整個網頁,事前我先講明我用的係用一部電腦用一個瀏覽器。而家我極後悔改用佢佢的服務,佢地中國移動門店一d都沒用,去到都只是叫我打維修部,打咗幾次,十幾分鐘到沒人聽,通咗我就同佢講果個盒只有land1用到,可唔可以叫師父上門睇睇,佢話要師父上埋要200鈫咗右,我就火起三丈,說我係上個月安裝,今月才啟用得一兩日重要我比錢,之後他話通常用lan1,我之後講上網速度好差,比起以前重慢咗,佢叫好去通訊管理局網站檢查下上網速度,之後佢cut咗我線,我說真我唔知個查網d野,佢話我有無去check網速,真係吹脹,之後check咗又打電話過去,接咗,唔聽,我真係想要拿把刀殺死d人,真係,之後去門市,又係要我打電話,唉。之後接果個人係龍的,講咗d野又唔撚當一回事,知果d野我用佢講咗知,之後佢果我講話我知唔知,我真係想核爆當時。我要求咗傳個盒,佢都要問返技術人員,要四日後先有人回我睇下點。千萬不要用中國移動,佢都只係租人地線架渣。不要貪平

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

郭漢軍@FB 發表於 2019-10-3 20:25
千祈唔好用中國移動家居寬頻,我之前用HKT的200m家居寬頻,而家轉咗呢間的1000m寬頻,果d師父上來安裝,人手 ...

手機網就間間差不多,平果間去果間。
但家居寬頻就一定HKT,貴啲都要比;之前貪平轉過兩間寬頻都喺瀨嘢收場,依家安安定定HKT……幾年了,相安無事。