設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

向版主/管理員公開題問

關閉 [複製鏈接]

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

致行動組版主:

長話短說,恭維說話我不多講了。大家成年人,受過教育。

討論區,是民主地方。本人出post發言,閣下作為管理員,若認為言論內容有不當,係應該跟本人討論,無論公開或私下,解釋何處不當,並給予本人空間回應。

若閣下沒有信心,或因懶惰,不欲跟本人辯論,從而加控本人發言是「跟版面主題/版規不符」,做法都應當是移帖,移去一個網站內相對合適的空間,而不是刪帖,直接要人聲音消失於大氣中。

民主社會內,管理員職責為管理,請勿膨脹至認為網站是屬個人全權擁有,一個人的聲音可以覆蓋全宇宙。

本人加入網站已多年,從來沒有針對任何網友。縱意見不同,亦向各方道歉「唔好意思」在前,敬語「祝福大家」在後。隨便造個理由,即便「自動屏蔽」發言,動輒自我審查,是人文素質衰落的結核。

現本人公開向論壇管理員的操守提出質詢,希望管理員有胸襟公開回應本人。

對,這帖不屬於藍光討論,因我找不到合適的空間置帖。如果管理員有建議,請向本人的提出,作為討論區的和平使用者,本人願意配合。

請以理服人。若沒有空間,或沒胸襟回應,亦可公開宣佈,永久刪除本人賬號,大家有個了結。

重覆:大家成年人,受過教育。請管理員公開回應。

此致

評分

參與人數 9威望 +96 金錢 +96 收起 理由
藍光教授 + 6 + 6 話題性討論,極具參考價值
4KPK + 10 + 10 同意!有權勢唔代表有道理!
timchan + 10 + 10 絕對認同
heathman + 10 + 10 絕對認同
cheukheiTse@G + 10 + 10
千千千 + 10 + 10 絕對認同
HDDVD + 10 + 10 絕對認同
michael.t + 20 + 20 絕對認同
SingWong@FB + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

致其他網友,

要吵要鬧,無需急進。請先留空間待管理員回覆。

本人是對網站管理有意見。各位網友,無需對號入座。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
4KPK + 10 + 10
HDDVD + 10 + 10 煩請管理員盡快正面回應,謝謝.

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

黃金玩家

又係一堆交代交代嘅口號

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kitman688 + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

KenLeung1@FB 發表於 2019-9-8 18:49
又係一堆交代交代嘅口號

而家香港就是咁!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kitman688 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

天下 “ 武功 ”,無堅不破,唯快不破 。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Jc2兄,首先我完全唔知你邊個帖比版主封左或删帖,我依家出左街,不過都返緊公司,比我返公司開個電腦睇再了解下你邊個帖比人封左同咩原因比封先。

放心,呢D事我地一定會好好交代清楚既。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tommy1976 + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

jc2ssych 兄,你係 76 多年版友當然記得你,你亦繼續有好多好野依然拎上黎 76 分享嘅 76 支持者,呢點係個個玩晒 WhatsApp 自己小組討論嘅年代,依然上黎 76 分享,我地都好感激你,縱使今次呢個係投訴,因為如果對個處死左心嘅就可以掃下蘿友走人,無需要發帖問因由,講多句都可能嚴多!!

至於你講嘅情況,雖然小瑟同我暫未知究竟發生何事,會盡快了解及處理!! 或者真會有你所講,版主懶惰做完野無解釋返造成誤會、或者搞錯唔知乜野,但都唔會係一個無胸襟嘅網站!! 因為 76 至今一直都係由討論區而生,這就要直接面對群眾、面對 76 支持者,有你才有我,而非單純私人機構!! 希望你能理解到,我地無唔會只 "屬個人全權擁有,一個人的聲音可以覆蓋全宇宙"、更唔會如之前網友講,我地唔接受大家對品牌產品嘅投訴,因為有商業因素,相反乜事都可以傾講,唯一堅持係大家要互相尊重地分享影音,唔岩聽乜說話、唔岩聽乜野意見或對邊個唔 like 都唔可以人生攻擊就可!!

放心,點都會得過明白,唔好勞氣!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

https://post76.hk/thread-308950-5-1.html

Jc2兄,其實係咪講緊呢個帖???

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

剛理解到所指是問題,應該係源自上面連結個帖內討論!! 就咁理解,因為樓主分享內容與部份回覆無關系,且有談及政治內容,亦有一些不太合適嘅稱呼代號引起其他討論!! 咁等我同大家講解下點解版主有咁處理 ...

首先,Post76 版主全都係如大家一樣屬影音迷、戲迷、樂迷,閒來才上 76!! 之所以佢地成為版主,因為我地發覺佢地真係好熱心,有啲成日出帖分享、有啲好主動黎幫 76 搞活動等等,所以我地熟諾左就主動邀請佢地做義務版主,幫手協助版友出帖/回帖、調解下紛爭、管理下一些行政野,當然我地係有啲版規依從!! 由於他們是按自己時間處理,時有忙閒,所以未必就處理前會有討論,或跟得好足情況,或未必位位處理手法會完全相同,不過呢啲佢可以有待改善。

第二,如果內容離題或有不尊重他人的言詞,我地係會屏幕閉,甚或警告,呢點正正就出現係相關嘅帖內;

第三,政治內容不希望在 Post76 內討論,呢個情況見到都會被屏閉或刪帖,呢點亦出現係相關嘅帖內;

第四,我地亦加入電腦處理啲怪帖,如大陸怪客、打手帖之類 (呢個仍試驗中,有待改進)。

基於第二、第三點,所以行動版主就有此處理,希望你能理解。而版主就今次處理上亦沒對相關會員們再做過什麼。再講,Post76 唔希望有政治內容嘅討論,並非要扮中立或從什麼商業角度考慮,而係 "影音初心" 呢個重點。小瑟創立 Post76 係想一班影音迷、戲迷、樂迷聚埋,大家可以多真心分享、令大家多了解自己玩嘅野而玩到盡、幫到新手進入影音世界、工餘後減下壓嘅地方吹吹水、如有筍野互相分享、有被搵笨出聲提醒、產品有問題有個平台比到代理或廠商知到,好讓佢地知到可以改善改良等等,佢相信有此出發點,什麼問題應該都可拋諸腦後。 呢咁多好好嘅初心,服務大家 16 年都從無變過。所以小瑟、以至加入嘅每位版主都係本住 76 嘅呢份初心,只想做好個網比大家!! 但多年前見到因為談論政治,各方意見與政見不一下,好多變成敵對,開帖互罵,這完全有違 "影音初心" 嘅理念,由影音匯知音變成政治對立無 friend do 嘅結果;再者,相信要討論政治嘅地方多的事,但當到處都已經嘈嘈弊,想有一個靜靜地嘅樂土休息下,做返啲自己減到壓嘅開心野,仲要係講影音嘅地方,都應該唔會太多,對嗎? 咁點解唔可以放下一切 ,係 76 好好享受!?

就算唔係今次情況,大家都有機會因為版主處理未必能完全乎合大家期望會有意見,但我可肯定咁講,76 絕對願意接納意見及改善;當然,同時亦希望大家多一點包容與體諒,始終版主同大家一樣想 76 好,只係佢地再行多步義務幫手!! 影音係香港始終是一少堆朋友嘅玩意,大家都係想盡多一點力去支持,希望再能多些人玩,好好享受,多些出帖分享,甚或比意見我地都 OK!! 希望真心影音玩家們,唔好只係自己 WhatsApp / Facebook 群組分享,甚或有乜估估下就當真嘅野就得,你地多些分享先會令我地理解你所想,就算比我評估搞乜活動比大家我都要知先得!!  謝謝!!

評分

參與人數 8威望 +75 金錢 +75 收起 理由
kitman688 + 20 + 20 絕對認同
tommy1976 + 10 + 10 俾個Like你啦
TerryChan76 + 5 + 5 絕對認同
MelinaSin + 5 + 5 絕對認同
TomasChan + 5 + 5
frankie76@FB + 10 + 10 絕對認同
RainChan + 10 + 10 絕對認同
siukeung + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

小瑟 發表於 2019-9-9 16:47
https://post76.hk/thread-308950-5-1.html

Jc2兄,其實係咪講緊呢個帖???

Wil-wil 和 小瑟 你好,

對。是這張帖。

類似的情況,大概三年前《十年》出碟時發生過。承蒙小瑟師兄當時願意撥冗,跟小弟陳述他的考量。當時我的回應是:「大家可能都係打工仔,收工後願意撥時間當管理員工作,其實相當難得。」

本人絕對明白瞭解情況費時,亦不是磨爛?跪求留言重見天日。「屏蔽」的已生效,說出去的話,亦覆水難收。本人關注的,是管理的 mentality。若各位亦關注本人發言有否帶刺傷人,本人亦虛心求教。

本人從不求將一己意志,強加於人。若版主全體認為採用「屏蔽」策略,是唯一平衡各方利益的處理方法,本人表示尊重,並願意從此收皮。

本人深信家和萬事興。但該講的,還需講;該聽的,還需聽。天下之大,有緣再聚。

(註:有理說不清,大家工作家庭忙碌,唔得閒理,可以由佢)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
4KPK + 10 + 10

查看全部評分

1萬

副版管

jc2ssych 發表於 2019-9-9 18:16
Wil-wil 和 小瑟 你好,

對。是這張帖。

jc2ssych 師兄,正如我之前所講,你肯發帖問,而不是不問因由就判定 76 對與錯,証明你也是心連 76,想我地作出改善!! 我地並非什麼管理專材,以我為例仲好長氣,所以討論區 Discuz! 有一系列功能,如「屏蔽」等,的確會可能以為用完唔想大家再轉落去傷感情就算,所以談不上是策略與否。不如你都分享下可以如何處理更好,好讓我們又參考下!?