設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] SP1000與SP2000實力大對決!!

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
SP1000與SP2000實力大對決!!

SP2000已經出咗一段時間,然而網上好少見到其他師兄寫2000同1000既實力比較,咁啱個fd部1000cu話可以借我玩,咁就唔洗講野攞嚟玩下喇!今次詳細比較下AK既新舊旗艦喺呢兩年既提升到底有幾大!

兩部都係cu版,SP1000(800+小時burn in)SP2000(約120小時burn in)
耳機/線材:Aroma元,水月雨kxxs,NOBLE VIVID CABLE,OSLO油浸線

首先講講推力,AK今次最叻最抵讚既係加大推力!由3.9vrms提升至6vrms!呢個係第一個我考慮入2000既原因!眾所周知AK機出名好聲亦都出名唔夠力(唔好話推力姐,1000落amp推到10vrms都得啦,落咗amp完全係兩件事嚟)亦唔係將推力唔夠既機扭大聲啲就得,要展現出能量感係需要推力既!2000受惠於大推力下開六十零至七十度已經好夠聲,1000好多時要開到七十幾至八十幾先夠,1000喺呢個先天問題上輸得好唔抵,兩者比較下各方面顯得疲軟了。

有推力之後就係分析力,2000用到AKM4499呢粒chips,分析力比起1000有飛躍式既進步,好明顯的清晰度、細緻度提升,同埋非常之咁乾淨!密度亦都更高!2000既調音相對偏向聽流行曲,人聲靠前半步,個人就更啱聽了!音場比1000自然同大,配合更良好準確既定位,大編制及現場錄音是殺手鐧,輕鬆幫你重回現場將感動帶畀你。兩者比較下1000好多時人聲同背景痴埋一齊(已經用Toshiba m501幫幫個分離度,只係2000我用內存已經好立體)。

根據各個項目做個評分:

1000/2000(10分滿分)

推力:8/10

音樂感:9/9.5

立體感:8.5/10

音場:8.5/9.5

細緻度:8.5/10

分析力:8.5/10

空氣感:8.5/9.5

聲音密度:8.5/9.5

高頻延伸:9.0/9.5

中頻密度:8.5/9.5

低頻潛彈:9/10

2000係每一個部份都係非常清晰分明,可以輕易聽得出2000比1000優勝(應該的吧,哈)要極致追求的非2000莫屬喇

不是極致追求的,其實1000也很可以,有性價比,而家平咗啦(這是接近3年前的極致追求了!)

以上純粹個人聽感,請耳聽為實。

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Thxdtsdd + 10 + 10 俾個Like你啦
johnwick + 10 + 10 非常詳細,謝謝師兄!
買到窮 + 10 + 10 報告非常詳盡
sunnyslhf + 10 + 10 報告非常詳盡
shstang + 10 + 10 報告非常詳盡
ew014042 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

花費幾千,sp1000amp 2.5MM low gain推力跟sp2000相約,而且多個high gain用來推全動圈,更flexible,不過真係重左啲。各有各好

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

76skf 發表於 2020-1-19 14:07
花費幾千,sp1000amp 2.5MM low gain推力跟sp2000相約,而且多個high gain用來推全動圈,更flexible,不過 ...

但 sp1000 amp已無貨.

銀級玩家

76skf 發表於 2020-1-19 14:07
花費幾千,sp1000amp 2.5MM low gain推力跟sp2000相約,而且多個high gain用來推全動圈,更flexible,不過 ...

圈係推力需求大啲既,我都有用2000來推1695ti,但係用pwaudio個adapter轉4.4接地出,更為強力個人比較推崇直出,睇下遲啲會否出多些pentaconn ear既勁線做埋乾淨直出,或者雙頭龍都ok

銀級玩家

ip_csl 發表於 2020-1-19 14:29
但 sp1000 amp已無貨.

唔係掛

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

rockmirage96 發表於 2020-1-19 14:40
唔係掛

作天無意中在某店見有人問,但店員說已經無貨.

黑鑽玩家

是呀1000 [AMP] 只係出了一批,售完即止,唔會再出

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SS版代理有貨

禁止發言

簽名被屏蔽

星級玩家

打上花火- 正