設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[PS4/PS5] 【好熱戲:特別篇】《生化危機 3:重製版》原創 GAME 評

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今集流程都係比較短, 4 個半鐘咩都行曬... 而刪除左幾個關鍵場景如時鐘塔、公園同污水處理工廠,始終有 D 美中不足... 加上今集喪屍密集度都少過 RE2, 整體都覺得遊戲性不及 RE2 同 原版 BIO3... 究竟最終 Hugo 會比呢集咩評價呢...!!?

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
momolee + 20 + 20 超正, 一定要加分
rach + 20 + 20 超正, 一定要加分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

今次係可以話只是係一個縮水版, 故事係短左, 有D位置唔到肉.  對入門RE, 而又不想用太多時間的人來說都唔錯.
唯一真的是Nemesis好睇左, 型左. 我想睇佢表現多過我想打佢.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

kl122002 發表於 2020-4-14 07:13
今次係可以話只是係一個縮水版, 故事係短左, 有D位置唔到肉.  對入門RE, 而又不想用太多時間的人來說都唔錯 ...

Nemesis 係呢個 remake 版的確多左好多花招,連架生都多過人... 過場 CG 真係純睇佢個人表演... 但比較可惜係 GAME 裏面好多重要遊戲元素都係靠華麗 CG 輕輕帶過,困獸鬥場口係地理方面又大過之前好多... 如唔係玩 Inferno 或者 高難度,Nemesis 既威脅力其實遠不及 《RE2》裏面既 謎之敵人 (MR.X)...  希望 Capcom 真係可以加推 DLC ,填補返個種空洞感。  

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Hugo Fok 發表於 2020-4-14 15:47
Nemesis 係呢個 remake 版的確多左好多花招,連架生都多過人... 過場 CG 真係純睇佢個人表演... 但比較可 ...

今次個game 短過舊版. 好似只要點精力, 一天假期中己可以打了大半. 前後我是用了2天吧? Ending 也只是一個.  
打完了的感覺還是不錯的. 只是真的好似短了一些. 還是發生公司另有計劃?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

感覺係 CAPCOM 驚新一代 GAMER (特別係歐美玩家)唔中意兜路執道具,所以好多開門 Item 都係“綫性”取得就順利通關 ... 記得自十年前 “生化5”已轉型做懶佬玩法 + 綫性流程... 仲加多個 GPS Tracker,直接跑去指定地點,取 ITEM,觸發劇情...打 BOSS... 通關就完... 我覺得近年其實得 RE2 、Revelation 1+2  同 RE7 算得上係 Keep 到個種困獸鬥解迷風格外,其餘(特別係 BIO5-6)都係借題發揮既動作遊戲... 完全走偏曬...  我對 RE4 (重製)不敢抱太大期望... 我覺得原版 RE4 論劇情 + 遊戲性已將系列發揮到極限(盡頭)... 重製最多能係華麗化視覺元素,但遊戲性其實唔可能再有突破... 話雖如此,呢個系列如再有新作我都會支持... 因爲情意結實在太深