設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

攪乜鬼...壞完TX-SR606, 跟住又壞埋TX-NR646

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我部606起2008年購買,一向都好愛錫部機,經常抺塵,亦唔係經常用。
點知幾年後, 部機突然無訊號,原來係燒左電容。

之後我換左另一部TX-NR646,點知最近我upgrade 個firmware時(1110-5060-1106),去到DSP 70% 就卡住左, 過左2-3分鐘後更彈左個1-83 Error code

其實我已經跟足說明書,小心翼翼一步一步去做,但咁都會唔成功。

宜家部機只有畫面, 乜聲都無

真係對Onkyo 好失望

讚助版主

mr_juicy好,

師兄可以通過 USB記憶棒嘗試重新安裝新軟體, 安裝軟體步驟如下:

1. 請通過電腦到以下網址下載TX-NR646升級軟體/Firmware.
https://www.intl.onkyo.com/support/firmware/tx-nr646.html
2. 請先解壓已下載之升級軟體/Firmware, 然後將軟體放在已格式化(必需要)的USB記憶棒內.
3. 在待機狀態下, 插入已存有升級軟體之USB記憶棒在TX-NR646機背後的USB插座, 然後開機及等待3分鐘.
4.  按"Setup", 在Setup Manu中選擇 "Miscellaneous"
5.  選擇 "Firmware Update" 然後再選 “Update Via USB" 再按enter
(請勿在升級過程中關掉電源及按下前面板按掣)
6.  請等候30至40分鐘, 直至機前面顯示屏出現”Completed”代表升級成功完成

如果在軟體更新過程中仍然出現錯誤訊息則要交維修部檢查.

Dan1

專業玩家

Dan0412 發表於 2020-4-16 16:22
mr_juicy好,

師兄可以通過 USB記憶棒嘗試重新安裝新軟體, 安裝軟體步驟如下:

Dan 兄,

好多謝你嘅回覆和資料。
其實我經已按說明書指示, 一步一步咁, 用齊USB 及Network 兩個途徑去update firmware。
但結果都係唔成功。

我亦致電去Onkyo 維修部,佢哋竟然話檢查費要收HKD450, 零件另外收費。

平心而論,若然係我個人因素令到部機壞嘅話,我無話可說。

但firmware係你哋提供, 步驟亦係你哋提供,宜家產生問題,絕對唔應該由我去𠄘擔維修費。

再者, 我希望你能起用家嘅角度去諗下,拎去維修部係需要時間,整好後又要去攞返屋企,有時更要特登請假拎去維修部。

而且部機亦有返咁上下重,我哋真係付出不少的。

因此,拜託請給我一個最妥善的解決方案, thanks!

鉑金玩家

mr_juicy 發表於 2020-4-16 18:17
Dan 兄,

好多謝你嘅回覆和資料。

我部646一年hdmi就打柴   好失望 轉去p記   用到依家己4年

專業玩家

leopard7727 發表於 2020-4-16 18:54
我部646一年hdmi就打柴   好失望 轉去p記   用到依家己4年

請問點打柴法呢?

鉑金玩家

mr_juicy 發表於 2020-4-16 19:58
請問點打柴法呢?

正常使用情況下 个hdmi  一个接一个壞  用到把幾火  

專業玩家

一直等Dan 兄的回覆,甚至PM他亦沒回音......

呢個Onkyo 客戶服務專區, 形同虛設,根本無視用家嘅訴求,更沒有作出適當配合, 真的對Onkyo十分失望。

往後絕對不會再買佢哋嘅產品。