設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ryan0122

[請教] 英京態度惡劣

進階玩家

所有「格價式商店」會認為自己價錢已經劈到落底,客人啱價咪上嚟比錢囉
未開單果日咪氹下個客,希望開到單囉,如果太忙(已經打左底)又或者無心情煲客就會好似師兄遇到嘅不愉快經歷
佢最想你嚮第二間鋪頭試啱哂先上去佢度比錢添

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ryan0122 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

星級玩家

追 post 先知原來阿二同英京係同一個老細
咁相比下 英京態度算好了

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

eric7503 發表於 2020-6-30 08:57
追 post 先知原來阿二同英京係同一個老細
咁相比下 英京態度算好了

個老闆一樣態度,勁hardsell. 你唔買轉身走人, 你budget$10000, 會勁sell你試$40000.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

又話市道差,咁樣做生意咪死快啲。可能減左人工

星級玩家

我都試過在佢地FB留言, 唔岩聽即BLOCK  

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

另一個 hifi forum 一樣會被剷走

進階玩家

我都知道唔少會員覺得啲新會員出現合時別有用意, 所以我都選擇依家先分享對英京嘅睇法; 原本我都係同英京買開隨身聽, 覺得果位sales幾吹得同比啲價幾靚, 後期話唔買野都歡迎我上去坐添, 英京地方ok大又多野擺出黎試聽咪keep住同佢買攞, 樓主出post後我問下佢咩事, 佢就話"單野我搞出黎, 條友試左好多副我問下佢要咩聲底姐, 佢就玻璃心, 當佢幫我宣傳攞我可以點姐?" ;不過我考驗多佢幾次就開始現形;我當初一廂情願同佢熟左可以比較放膽叫佢開啲貴啲果一類耳機dap我玩下, 都同時收集啲樣本第時upgrade有個底; 我唔係果啲一次要試你三四個耳機dap嘅人黎, 後期每次上去試都係針對式搵特定嘅1個model試, 亦唔超過1hrs, 一來我都唔好意思, 二來想日後好相見, 而果位sales見我後期幾次上去冇買野淨試表現已經同以前大相逕庭, 開始出現"點阿大師兄","見係你先比你玩下乍, 小!" 同 "今日真係唔得閒招呼你阿, 你夜啲或閒日黎啦"嘅字眼; 咁商家本質都係商家, 開頭見你同佢買多幾次野咪禮貌上同你嗲兩句扮friend先攞, 佢判斷你已經係冇消費力你又搵佢試野咪現形攞, 但我其實唔稀罕呢啲扮friend;而我自己呢排就成日去旺角各耳機店打躉, 全部都唔買野, 但呢啲店嘅店員都唔係sales口吻, 你問佢邊款邊款耳機dap點點點仲會直言不諱, 得閒仲可以同佢地吹足成日;講到最後我只想簡單表達下, 呢間舖係地方大多版試現貨多, 價格"應該?"都ok,啱心水就交易, 唔好期待佢地要好聲好氣當你賓客 , 因為根本有無數權貴會繼續幫佢買野, 少我呢啲幾十幾百個低消費力嘅佢地唔care;另外都想提翻嘅係, 單純講試野環境, 同區j記一定舒服過佢, 單純講靚價, 亦未到佢;  要講嘅係咁多, 以下開放比英京打手

補充內容 (2020-7-31 21:11):
(7月31日想編輯, 論壇系統話超出編輯時限, 不可以修改, 只可以補充)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SimonCham@G + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
ryan0122 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

星級玩家

呢間野D 人西到冇朋友~~~~~~

鉑金玩家

我有幫襯過佢地買野, 態度唔係太好嘅, 不過我唔care, 話不投機半句多, 買完就走!

不過話分兩頭, 網上苦主往往投訴聲討舖頭和代理, 咁究竟係咪只講一半唔講一半? 係咪事實全部呢? 換轉係我, 如果我要上網聲討某某舖頭,  我都只會講人地不是, 自己無問題, 好現實的!   

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

早幾個月去買個 player 又冇問題喎... 又有卡比我試.. 一個男 sales 黎...

再對上一次應該兩三年前買個 headphone, 比完錢佢都叫我慢慢試唔駛急...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物