設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[吹水] 我地討論區如果要上手機app, 可能需要由頭做一個新的...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
因為我地依家個系統太舊, 又已經冇人維護, 我地都係自己搵 it 朋友幫手做維護. 我地睇返數據, 其實我地手機上來的朋友都有7x%以上, 電腦只係2x%左右, 我估大家都好想可以我地 Post76討論區可以有自己的apps的.....事實上, 幾10年我都好想好想!!!! 不過如果需要係我地現有的dz!系統上做個app都真係好貴好貴, 而且亦都唔係太多人識得我地依家個forum系統!!!

依家小瑟開始搵緊公司幫手攪app, 不過傾左好幾間, 大家都建議我由頭做一個新的網頁web+app的討論區, 不過就只可以將大家既account轉去新的app度, 但之前既討論內容就帶唔到過去(不過我地仲會留返舊forum比大家睇返舊文).

新app界面就類似 dcard (https://www.dcard.tw/f) 或 Rebbit(https://www.reddit.com/?feed=home)之類, 介面清簡的新式forum討論區, 當然都仲係會有web網頁界面之餘,仲可以就有埋手機 app咁解..... (不過就會冇左評分功能) 大家都可以出po, 回po, 上相, 即時share, 收pm有提示等等, 相信會比依家大家用web既手機版用得更加得心應手~

唔知大家覺得點呢!??

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

有apps 好d

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
我覺得都用 Apps 取替Web 都係一件好事,用 Apps 互動的確速度會快啲,而 Web會慢的同埋唔穩定。

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100

查看全部評分

黃金玩家

香港加油

真係有需要?

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

最緊要,自己公司上架,交比人代上架,走佬就玩完。
其次係做好個App後,如何更新,之後的維護都係錢,有機會 iOS App Store/Google Play Store 更新安全要求時,強迫要改Code無人跟。
最後,最好可以用 Google / Apple / Facebook 3rd party login

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果講必要, 老實講又真係唔係. 不過........我預視到, 我地再係咁下去.....最終就係摺埋!!
時代不停變, 我地始終都係同步的!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

阿定 發表於 2024-3-8 12:49
最緊要,自己公司上架,交比人代上架,走佬就玩完。
其次係做好個App後,如何更新,之後的維護都係錢,有機 ...

好建議, 除左之前的用戶, 新果d最好都可以suppport最新的ogin方式~
同埋我想用 sms收左認證先可以講野, 依家太多咨濕po了~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

其實暫時就咁用咁多年都OK嘅,係間唔中有啲唔知咩情況入唔到去
不過我覺得好過33嗰邊,嗰邊啲介面又難用,又要放大縮細,成日都彈來彈去

5萬

總版管

AskaLung@FB 發表於 2024-3-8 13:25
其實暫時就咁用咁多年都OK嘅,係間唔中有啲唔知咩情況入唔到去
不過我覺得好過33嗰邊,嗰邊啲介面又難用,又 ...

我諗大家都係因為網站其實都冇乜錢賺到, 如果要更新都係要自己科水, 冇乜原因都唔攪升級架勒. 所以 R33由我第一日去(我諗就快20年了)到今日都係一樣樣, 冇咩變過.

不過我自己就喜歡一直變, 一直更新到希望可以跟得返大時代的轉變, 同埋我都想我地討論區仲可以比大家持續係度搵到志同道合既人一起討論, 所以今年就諗下睇下可唔可以的起心肝做左佢呢~

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我覺得帶唔到舊料過去都幾有問題, 因為好多時都會搵舊料出來睇, 從新來過可能會流失好多會員, 不過我都會繼續支持

評分

參與人數 3威望 +94 金錢 +94 收起 理由
hiukong + 50 + 50 非常認同呀。
hangshun + 24 + 24 非常認同呀。
gamma + 20 + 20 非常認同呀。

查看全部評分