設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] smallpod VS quad lite/ 9L2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

上左阿2.....佢話smallpod VS quad lite/9L2  冇得fight
smallpod 係貴在個look.... sound 差太多.....但見有ching會簡smallpod......
再try 下....lite 個feel...bass 好正...再try minipod...(smallpod冇得try)
minipod個bass好似係冇......但高音出好多.....
但如果買quad lite + quad lite C 同smallpod + micropod(做中置)比
個差價有around $ !%)).......

如果用quad lite + lite C ....用micropod 做back .....又好吾好呢???

又如果lite VS 9L2???

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

專業玩家

Minipod,smallpod 較難玩要有大力又有質素嘅amp先出到好聲

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Minipod,smallpod 較難玩要有大力又有質素嘅amp先出到好聲
Celica 發表於 2012-1-1 23:58

用marantz 5006 ....

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如剩係呢兩隻選我一定選Quad lite!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

正路都係揀QUAD

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

smallpod VS quad lite 呢兩隻喇叭價位都唔同喎?
如剩係呢兩隻選我一定選Quad lite! ...
KING 發表於 2012-1-2 00:23

smallpod 佢開 $ @*))
lite 佢開 $ @(*)
    兩隻喇叭價位差$1xx

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

smallpod 佢開 $ @*))
lite 佢開 $ @(*)
    兩隻喇叭價位差$1xx
blindfaith3by8 發表於 2012-1-2 00:27

舊年1月我買Quad lite $2700,唔好比人老點喎!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# blindfaith3by8

如果用quad lite + lite C ....用micropod 做back .....又好吾好呢???

又如果lite VS 9L2???

minipod同 QUAD Lite / 9L2比都係無得比,除左BASS唔夠之外,Smallpod聲底取向係偏向冷同分析,人聲同力度都唔係果回事
如果師兄想買quad lite + quad lite 用micropod 做back呢我之前試過,由於聲底取向唔同,力度都唔同,就算用amp調較,前後聲音會唔連貫,唔建議師兄咁做。
如果Lite VS 9L2,兩者聲底取向係一樣,不同的只是喇叭的分音器,較為明顯分顯係9L2好力D,低音夠力D,其他差不太多。如果空間大9L2會比較優勝。

題外話︰QUAD喇叭音樂感好好的,如果要求唔高睇戲係ok,當然如果師兄聽演唱會就可以發揮得更好,但如果師兄係低音狂可以考慮其他牌子,雖然QUAD都爆得下,但聲都係比D睇戲喇叭慢,有D人會嫌佢唔夠快同狠。當然,76都有好多師兄係用9L2 做「後置」的...........你說有錢多麼好!
DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  blindfaith3by8

又如果lite ...
odin1983 發表於 2012-1-2 00:34

咁既budget 有咩choice ? @@

=.=" 我budget around 6k ..... front + center.....(if im still using micropod as back)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔係呀?smallpod 要$2800一對咁貴!你係邊間問價呀?
舊年1月我買Quad lite $2700,Smallpod就賣緊$1600咋! ...
KING 發表於 2012-1-2 00:32

$1600 係micropod ar king sir 我咪見完你Post去左買micropod lor