設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cwmfreeman

[請教] 請教RCA線

星級玩家

有款幼身四芯係專做Phono Cable好似剩係得 ssp永盛有
Wilmer威馬 發表於 2012-1-18 02:29

師兄,臂線要用這條:Cardas 33AWG x 4 Braided(但香港搵唔到,半年前問過老秋,話少人買已冇入,所以在ebay訂)
永x那條是外面包了膠(一條過,叫CARDAS 33awg X4 SHIELDED),做臂線要自已拆開,
另外這條線Cardas 33AWG x 4是漆皮線,每種顏色約有六條幼線,每條獨立紅色漆皮包住,要先除去面層漆皮先上到錫!!

馬爺,唔好意思,我係覆tomc 兄,不過按錯了你的留言!!
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

銀級玩家

師兄,臂線要用這條:Cardas 33AWG x 4 Braided(但香港搵唔到,半年前問過老秋,話少人買已冇入,所以在 ...
cheapching 發表於 2012-1-18 11:24

我就係講呢条,好似永盛有,好似咋!

星級玩家

呢款幼身四芯係專做臂線?
tomc 發表於 2012-1-18 07:54

這條Cardas 33awg 外國好多人用,換左平盤、舊盤條原裝線,但香港只得貴價臂線賣!!
搵鋪頭報價用這條線rewire,直頭唔報,話平盤唔值得做rewire。
但那些漆皮線每條得頭髮那樣粗,又要確定每條線都去左漆通到電,我這個外行人真的做到流眼水!!
ebay有rewire kit ,二佰幾港紙!!
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

這條Cardas 33awg 外國好多人用,換左平盤、舊盤條原裝線,但香港只得貴價臂線賣!!
搵鋪頭報價用這條線 ...
cheapching 發表於 2012-1-18 13:09

多謝師兄提供資料!

呢條線之前都有聽過diy係非常麻煩,但唔知用去漆水浸一浸先銲錫又得唔得呢?
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

星級玩家

多謝師兄提供資料!

呢條線之前都有聽過diy係非常麻煩,但唔知用去漆水浸一浸先銲錫又得唔得呢? ...
tomc 發表於 2012-1-18 14:10

根據外國網站討論,廠方唔建議用任何酸性液體除漆面,話要用高溫‘錫爐’浸熔漆面直至上到錫,
但有網友指最好六條幼線扇形張開,否則難以看到是否每條幼線都上錫,或只其中幾條上到!!

但我都是用去漆水這方法,因無錫爐,而線又太幼難以用刀除漆,更可以確保每條線都除漆(因除漆後線會由暗紅色轉為黃銅色),
我是先張線頭放入去漆水中幾分鐘(外國網站話係高溫漆皮,太短時間除不去),然後用紙巾抹去漆水,如成功的話,可以在紙巾上看一些紅色,
之後用‘肥皂’洗,再用水過及吹乾,希望可以減少去漆水殘留(冇科學根據,可能只是心理好過d,哈哈!)。
除漆後,麻煩已去,只要小心通過臂管,然後上錫接合到Cardas鴨咀頭(rewire kit有埋鴨咀頭及Cardas錫條)及rca座(這處不同盤不同),
我用鴨記五金鋪,那些有放大鏡加兩支夾的工具,幫助上錫,因太幼細,及冇咁多隻手(一手錫雞、一手錫線,一手鴨咀頭,一手線),三十多元一個!!
留意這條Cardas 33awg只得四條線,並不包括黑色(我條係黑色)臂管那條水線(唔知係唔係水線定去靜電),所以那條我冇攪,用返原裝!!
另外買線要長少少,唔係一唔覺意失手剪斷(除線面膠)一條都冇得救,因條線真係好幼!!

PS小心處理‘去漆水’,我有用工業膠眼鏡保護眼睛,因去漆水滴在皮膚上一分鐘內,你就會有俾火燒感覺(我試過),切記!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
tomc + 10

查看全部評分

科林玩家

如果一定要 1K 內,去油麻地凱韻,買隻幻身兩芯一網藍皮 CARDAS 散線(好似四、五十蚊尺),加配 CARDAS ...
Wilmer威馬 發表於 2012-1-17 10:45

ching cardas再好少少有無介紹呀?同埋有無地址提供?thx

銀級玩家

ching cardas再好少少有無介紹呀?同埋有無地址提供?thx
cwmfreeman 發表於 2012-1-19 09:00

暖聲别无他选

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

根據外國網站討論,廠方唔建議用任何酸性液體除漆面,話要用高溫‘錫爐’浸熔漆面直至上到錫,
但有網友 ...
cheapching 發表於 2012-1-18 17:10

非常祥細!

師兄不如將呢篇文放上DIY版,等多d人可以參孝下,如果有埋相片就天下無敵啦

始終呢個post係講RCA
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

科林玩家

都ok 㗎,啱晒我d新仔,有嘢落袋

見習玩家

暖聲别无他选
Wilmer威馬 發表於 2012-1-19 09:02

不好意思, 搭單問句馬SIR, 如果暖聲 SC,  CARDAS 有得 DIY 嗎?  Budget under $1500