設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[重低音] 我的新舊十仔 (KK MX-5000 MKIII VS M&K MPS 5310)

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
先嚟幾張例牌開箱相,再簡單分享吓感受,因本身用開M&K MPS 5310 (即350專業版) ,究竟Ken Sir (KEN KREISEL) 嘅出山之作同佢舊作又甚麼唔同呢

話說上個月突然得知Ken 大師出山,出新品牌及新十仔,又話什麼第一水有簽名版,而且數量有限 ,就喺完全未聽過,唔理戶口有幾錢,未得老板approve嘅情况下,迷迷湖湖甘訂咗佢返嚟

個箱真係好Q大個,送到嚟門口都嚇一跳,慶幸自己之前要求送貨,無作出自己攞貨嘅決定  

拆咗一個箱又有第二個箱,第二個箱靚仔D

拆完得二個箱又有個白色箱,有點被玩嘅感覺,裝甘多層箱都唔知仲嘜

拆完三個白色箱,又有一個纖維袋

拆完纖維袋終於見到真身鳥,因隻奇奇5000嗰設計好唔同,隻低音單元喺右面

背面

Ken Sir 親手簽名,但如果寫埋佢句名句 "Good sound to you ... always",你話幾好呢   

新招牌

新舊兩弟兄 (KK MX5000 MKIII VS M&K MPS 5310),大家size 差不多,不過5310低音單元向前,5000 MKIII 則向右,大家都係12吋 X 2,Push and Pull技術
正面

背面

5310低音單元

隻5000 MKIII 個網好難拆,所以用張官方相頂住先

火數 - 5310 (350W,AB類) ,5000 MKIII (400W x 2,D類)

另一發現,5310關電後約兩至三秒粒紅燈仔會熄,但5000 MKIII關電後粒紅燈仔會維持over 30秒先會熄,證明D電容都儲幾多電,點爆都唔會無以為繼

初步睇5000 MKIII應該好過5310,但實戰又點呢

初試咗過5000 MKIII幾段,不禁疑惑甘似我用過隻5310呀,同屬快bass,punch,亦有低浸墊底,(比MK集中punch平均D),可以講話係同聲底,唔通D隻5000 MKIII只係Ken Sir炒冷飯之作

但當試到強戰世界有外星機械人喺地下走出嚟嗰段 (Chapter 5 & 6),套戲個地面裂開下陷及機械人初次襲擊人類,我感覺到屋企塊地都跟住有方向性裂開,D低音响地面走動,而係之前隻5310俾唔到甘强烈嘅感覺我,亦都係第一次恐怕震到樓下被投訴 (今次隻5000 MKIII無落 Auralex GRAMMA墊,唔知有無影響)

初步感覺可以話KK MX-5000 MKIII係M&K subwoofer嘅改進版,改良咗低嗰浸嘅表現,punch無 M&K / MK 甘勁,當然你唔好寄望佢可以變咗M&K / MK + SVS段段有、段段勁,畢竟SM係兩隻十仔嚟,但S同M又快慢不一,除非你又地方,又有恆心,耐性同技術慢慢調教 ,可以將兩款唔同風格嘅低音合而為一。我自問睇戲嘅時間都唔夠,又無技術又無地方 ,同時又like M&K嘅聲底,KK MX-5000 MKIII可謂無入錯貨

以上係本人木耳嘅感受,而隻5000 MKIII入咗門得兩個幾星期,仲有排煲,我又未細執好setting,相信日後隻十仔再有進步空間

評分

參與人數 9威望 +79 金錢 +5 收起 理由
狐滴hp2210 + 10
jason1969 + 9
鐵心心 + 5
rlwk2009 + 10
edlsang + 10
chinkc + 10
guly + 10
fuman0123 + 10
jarjarlam + 10 妒忌呀!!

查看全部評分

Sony VPL-VW550ES  
Sony XR-65A90J
Lygndorf MP50
Pioneer LX800
PSI A23-M + A17-M + A14-M
PERLISTEN D15s
Lightspeed Reference MK5

黃金玩家

另外,可能頭一水太急了,覺得細節上都可以再做好D。

首先,現時manual得一張紙太簡單了

雖然唔太多嘢set,但都係整翻本都好睇D,講吓D掣點用,理想placement,列吓spec。

另外,沒有張保養証,雖然張invoice 寫住話會保五年零件,但細節欠奉

第三,跟條電源線只有圓頭兩腳,好似唔係甘好,雖然我都唔會用,但都應該跟多條三腳方頭

話晒都係Ken Sir出山之作,細節上都要注意吓

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

so details  

黃金玩家

今日終於有時間試双十 (KK MX-5000 MKIII + M&K MPS 5310),合共低音 sound level 大前置 6dB,睇鐵甲鋼拳,感覺真係  ,鐵拳下下低頻嘢嘢打落個身到,唔止聽到,身體仲feel到,打到口腫面腫,係單十俾唔到嘅 feel,依加諗緊點用老細講個廳放D兩座嘢

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我就由MK 350 轉去KK 5000
師兄可否分享吓d setting呀
如後面d制點教同用咩線去甲

黃金玩家

回復 5# dickyball

暫時D掣主要跟綠點,除咗bass level,用音壓錶度,低音 sound level 大前置喇叭約5個dB

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 4# MarkMak

正

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 4# MarkMak

從今以後,真係凳你對仔女慘囉!野野咁甘 捱打

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

真係恨死隔離

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好正呀 ~