設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[Jazz & Classical] 一個初哥,學聽古典音樂的小實錄

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟不嬲聽开人聲和爵士居多,但對古典音樂就真係麻麻……覺得古典好悶,每聽o親都總令人瞓覺.
期间雖都有好少量入吓一些古典音樂CD,但真係極極極極少量.
直至上年視聽展,聽完隻SACD,入面Carl Orff首《Carmina Burana》節錄,嘩!!!好有氣勢!!!好震撼!!!對古典有另一種睇法.
自始便間唔中就上youtube search吓D古典音樂嚟聽,但無咩特別去買CD嚟聽.
神推鬼磨下,近兩、三个月开始有少少接受到古典…原來夜晚一個人聽,係幾有感覺.
不過畢竟本人仍是初入門,對古典音樂接近零,真係每次入手都事前做足功課,免入錯貨.
強調本人仍是初入門,一些太靜的古典音樂,再加埋無人聲,我確仲未完全享受到……
因為我聽开人聲,因此初入多為有合唱,令我慢慢感受聽古典音樂的樂趣.

以下是我這近半年所入的古典音樂唱片

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +19 收起 理由
aidan + 10
chaps211 + 9

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

第一套令我迷上的古典音樂Carl Orff的《Carmina Burana》布蘭詩歌.
聽慣人聲的我絕對合我心水!!!因為首首都係有Choir,最出名就一定係《O Fortuna》,整首樂章都很有畫面,總之全曲都十分有「氣勢」!!!當柔和的部分絕對牽動人心…係我畢生第一次感受對絕無冷場的古典音樂!!!初入門必聽!!!

Deutsche Grammophon出的復刻版,但我係初哥一名,唔係太識評,相比下樂器層次感好似強D,自然點.

EMI出的AQCD,若果唔係找唔到普通版,我都唔会買此AQCD(我對AQCD有好大偏見),這版也是我最愛,因為人聲放得最前!!!

Sony出的,好似係美版,因為盒邊條白色barcode膠紙,但我未拆不知聲音如何.

Telarc出的Robert Shaw版,有聞好爆,但同样未拆不知聲音如何.原本想買最新的「金色碟版」,但好似個騙局,放棄了.

x

黃金玩家

另一組係白遼士作品,《Requiem》和《幻想交響曲》這兩隻都係偏向奇幻幽秘一點的

Living Stereo出的《Berlioz Requiem》SACD,有choir的.

DECCA台版的《幻想交響曲》,超平!!!

x

黃金玩家

Bizet的《Carmen》

之前成日見到Esoteric SACD,好想試吓咩料,最後揀了隻聽過吓的《Carmen》,一陣拆嚟試…

搵多隻Sony出的LPCD嚟比較.

x

黃金玩家

兩隻莫扎特……莫扎特的安魂曲我十分喜愛,氣紛凝造得十分犀利!!!

另一隻純為試SACD女聲而入.

x

黃金玩家

趁熱鬧入的三隻.

有聞話隻《1812》好爆,入了隻SACD版,但無咩試過…

Grammophon 出的貝多芬第五、第七交響曲,24K金版,但我听來听去都係佢首“登登登登”

Philips出的《四季》日本版,啱啱拆了來試,幾得!!!

x

黃金玩家

三隻另類新古典.

當日買Bond係因為在H咩V,佢地播住首The Verve的《Bitter Sweet Symphony》純音樂版,於是買了返來…

一隻令我諗返起好多電影的精選碟,最令我勾起《美麗有罪》有段好美的音樂;可惜無我最愛的電影配樂《迷上癮》

極力推介!!!!本人愛聽歌,也愛打機,雖然碟內所收錄曲目的遊戲,我九成未玩过,但聲效同氣勢一流!!!!

x

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢只原來係好嘢
我去76 dinner 抽到.....但係normal version

btw...where u get this ?

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
freeworld + 3

查看全部評分

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

黃金玩家

回復 8# blindfaith3by8
隻Telarc的《Carmina Burana》我未試,唔知如何???我个只都係普通復刻版,但《布蘭詩歌》一定係正野!!!

隻《The Greatest Video Game Music》在信和、WW和“接客”都有.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  blindfaith3by8
隻Telarc的《Carmina Burana》我未試,唔知如何???我个只都係普通復刻版,但《布蘭詩 ...
tinsly 發表於 2012-2-1 01:51

隻Telarc的《Carmina Burana》我得cheap cheap setting...但好like XD
    隻《The Greatest Video Game Music》咩價???

btw...《布蘭詩歌》係咩??

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce