設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ckw3031

[電源線] 比較三條入牆用電源線 (灰武士/Gigawatt/neotech 3160) (updated P.5)

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

我有ROYAL II 條POWER CORD,英式13A頭。可唔可以用呢條試? 同BULK 線完全一樣,只不過頭尾都有插頭...
...
ppwong517 發表於 2012-2-12 16:06

今次測試全用六呎,如果得一兩呎,不能夠試線的表現。
如果師兄能惜出Royal II,先多謝先,但要將你條線改做美式,唔知介唔介意呢?

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

3條你選邊條WIN呢?
KING 發表於 2012-2-12 16:38

三條價位不同,邊條win也沒意思,返而邊條用作入牆線或PB線較適合?

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

首先,呢報告係比較各價位線材的強弱分別,及線材的特性,由於一分錢一分貨,價位低的線材,表現較弱也是正常,本報告並非想討論某品牌贏某品牌等, 希望各位明白。

由於1及2已煲好,所以先作比較報告。1來自英國,價位在一百元之下,而2來自波蘭,價位在一百五元與兩百元之間。兩條線也用Wattgate 320及5266i頭尾作測試。

經比較後,喺音色上,1的音色較厚,但厚得呢有點濛感,音色有點像英國聲feel,高音有點噪,低音也較淋。而2的音色較清,有音樂感及自然,高音正常,中頻質感一般,低頻實淨有彈跳感。

喺力量方面,明顯地單支係比多股更好力、更好動態,聽感上2明顯較爽及更有起伏感。相對下1較斯文及柔和。

頻寬方面,呢樣我對1好失望,喺冇比較下已明顯聽得到1的高低頻寛較窄,高頻申延不足,低頻的下潛力也欠缺。相反2的表現喺呢方面就比到我驚喜,上下拉得好闊下,在散線中小見,高頻申延很多,低頻下潛力也好滿意,使整體音埸好開掦。

層次及深闊度,1的層次感好弱,分隔度一般,聲音較前,闊度不錯。而2的深闊度不錯,立體感好明顯。

總括來說,我覺得1用來行頭或入牆線是不太合適,1的速度及力量一定不能滿足高要求的玩家,反而用在一些薄聲的CDP就不錯。而2的表現我覺得幾滿意,各方面都正面,如果在中頻的質感再好一點就更好。而且線身不太硬不太粗,做入牆線也不太困難。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +10 收起 理由
que + 10 + 10 精彩Report
babuwa + 10
KUNGKUNG + 10
KING + 10
obee + 10 Thx!

查看全部評分

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

留位......

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

三條價位不同,邊條win也沒意思,返而邊條用作入牆線或PB線較適合?
ckw3031 發表於 2012-2-12 17:34

咁有係3條價位都唔同,入牆我選2,PB如3唔過"恆"我會選3.
老P4mm多芯我玩過,比PB用祇得平衡好力!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

新仔玩家

留名睇報告

進階玩家

今次測試全用六呎,如果得一兩呎,不能夠試線的表現。
如果師兄能惜出Royal II,先多謝先,但要將你條線改 ...
ckw3031 發表於 2012-2-12 17:31

咬呀,我呢條係鋪頭借返離用,數月裝修後便不用13A了... 改插頭有D問題....

不如禁呀,一邊改美式頭做AB TEST,另一邊試完後請幫忙改為電腦notebook 頭,係3個小圓腳。(我唔知個頭叫咩名。)
禁又可以試,我又可以之後用離比notebook(CAS)玩。一舉兩得。
當然改用的插頭配件由我比錢啦,不過唔知幾錢呢?

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

咬呀,我呢條係鋪頭借返離用,數月裝修後便不用13A了... 改插頭有D問題....

不如禁呀,一邊改美式頭做AB ...
ppwong517 發表於 2012-2-12 18:43

咁係咪比埋頭我幫你改?

進階玩家

咁係咪比埋頭我幫你改?
ckw3031 發表於 2012-2-12 19:02

都得呀﹗
不過呢D notebook 3小圓頭,請問知唔知邊度可以買度呢?

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

先report咗1,2的比較,等萬隆煲過百小時再比較2,3。