設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: roger0101

[討論] AMCD vs K2HD vs LPCD

星級玩家

師兄講得好啱 ,小弟得番一分唔好意思俾你,但一定要後補先得............. ...
sunboy 發表於 2012-2-18 00:45

客氣客氣
呢d都係跟其他師兄學返黎心得

另外多謝agic師兄!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

thx all

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

let me try XDD

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
sunboy + 1 唔好嫌氣呀!

查看全部評分

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  sunboy

最慘連我都以為大災難!!
guly 發表於 2012-2-18 00:48

咁師兄係對自己對寶貝唔係好熟咁喎............新入宮?

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

所以我都係盡量去啲有得試聽嘅地方聽吓,又或者喺度聽吓啲師兄嘅意見先去買嫁渣 ! ...
avlam 發表於 2012-2-18 00:31

怕且下次都唔好咁心急............

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

AMCD vs K2HD vs LPCD

首先要有出齊以上三版的CD不多,Kit Chan 作例子吧:

要齊以上三版的師兄能有幾人? 再要打開(一些c hing只作收藏不open)全部已不易,再試聽在2-3套 system 上作ABC公平比較更難

我自已暫時未有以上不同版本的同一張CD, 頂多有 Org/銀圈/T113/LPCD45/LPCD1630/SACD/DSD/japan....的一3,4款不同版本.etc 但也未有主題中的AMCD vs K2HD vs LPCD所以不能回覆

不過曾經試過3款 type = 頭版 vs HQCD vs AMCD 4n

木耳所聽三個人各有所好,而且每一首歌的後制也稍有不同, 有些歌經HQ後制更hifi味,有些在AMCD上自然而分析力有改善,有些在原版上的味道更舒服不造作,加上小型mini-sys同一set 正统 Hifi 及不同分折力器材上CD的details有好大分別, 放大之後真係同一CD也會各CD制式入各耳, 因此從自已的耳仔入手最好,

當然要學習聽的藝術是要花一生的時間, 不偏離"平衡"的聽感是比較重要的,我自已努力在修改及學習當中,而我的老師是 多類別的CD 及  我的膽機師父!

評分

參與人數 3威望 +29 收起 理由
sunboy + 10 總之就各自各精彩,聽聲收貨啦! ...
ykluk + 10
ripslyme05 + 9 Good sharing

查看全部評分

與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 24# sunboy

等待年中換機!!

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  sunboy

等待年中換機!!
guly 發表於 2012-2-18 08:06

與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢D問題真係見人見智...........有排講有排聽,不如你每種CD制式買隻試吓先啦,親身體驗吓其中嘅分別........ ...
sunboy 發表於 2012-2-17 23:44

呢個問題比sunboy兄你一句中晒!!! 唔加分比你對唔住自己!!
我最鍾意講嗰句就係:"耳聽為實!!" 況且正如之前阿paul分享會所講, 每隻碟每首歌每個樂器每個錄音其實都係唔同, 用唔同制式其實都會有唔同效果, 正如一隻陳潔儀出咗咁多個版本, 呢度每個擁有既ching都有唔同既睇法. 小弟又唔會話邊一隻特別好聽, 只可以講邊隻碟邊個制式啱自己口味囉~~
有人話sacd最正, 但我聽過好難聽既sacd; 又有ching講過普通版唔得, 但小弟又有一啲好啱聽既普通cd; 當然買唔到咁多碟, 只可以爬多啲文留意ching所講去選擇啦!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sunboy + 10 大家咁話!

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

AMCD vs K2HD vs LPCD

首先要有出齊以上三版的CD不多,Kit Chan 作例子吧:

要齊以上三版的師兄能有幾人?  ...
阿正 發表於 2012-2-18 01:26

正哥, 你有咁多碟聽過咁多版本, 最好你出多啲post去講每隻碟唔同版本就好喇~~~!!!