設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[周邊設備] 電腦出amp睇戲得畫冇聲

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我有部amp Pioneer htp-610

我係咁駁
ati 6870 mini-DP to hdmi <--> amp video in (HDMI)

然後amp out <-->panasonic TV

另一方面6870hdmi>LG TV

但唔知點解佢只係出到畫面出唔倒聲...搞極都係得lg嗰邊有聲...但我係想panasonic嗰邊有聲。。。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

1) Right click your current audio driver (the Real-tek one with green icon on your screen capture) and click Disable option.

2) Right click the AMD HDMI Output audio driver and click the enable option!

Then it should be works... Good luck.

If still no sound, try to disable the LG audio driver also and only let the AMD HDMI driver enable to see see....
AMP : Denon X2300H
Front: JBL Studio 530 bookshelf
Center: B&W bookshelf
Rear: Minx 20
Subwoofer: X300
Old Spk: 2 x B&W  DM302

鉑金玩家

回復 2# rayzine
唔該哂c兄回覆先,但點disable LG audio driver??

鉑金玩家

有進展了,當我將lg那邊電視的hdmi拔掉,那擴音機連接panasonic電視那邊就很正常,

但當兩邊同時連接到顯卡時,總係LG嗰邊優先出聲,而唔係panasonic嗰邊...

其實我要既野啱啱掉轉,我唔想lg嗰邊出聲,有冇辦法可以做到?

鉑金玩家

其實會唔會係amd個driver仲未掂....

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

有進展了,當我將lg那邊電視的hdmi拔掉,那擴音機連接panasonic電視那邊就很正常,

但當兩邊同時連接到顯卡時 ...
ihmcjacky 發表於 2012-2-26 15:11

記得熄晒D機先好拔hdmi

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

可唔可以試下電腦個邊對hdmi互調?

鉑金玩家

嗯,其實依家主要問題係佢唔畀我用邊個display card output 黎出...佢死都要用lg嗰邊出,even 我用Panasonic做主,都係唔得,佢照用lg出

鉑金玩家

回復 7# 原明
即係點?你意思係插tv同電腦既位置調轉?

係既話我都試過,只有一個情況個amp係work,就係
熄電腦>拔走lg hdmi>開電腦,咁個amp先出倒聲....

即係話同一時間只能插amp出panasonic,咁做成一個好大問題,點解唔可以畀我set audio由邊度出?一定要逼死我用lg嗰邊出...

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

mini-DP to hdmi>LG TV
6870hdmi<--> amp video in (HDMI)<-->panasonic TV