設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PP-HK

[合併式擴音機] 三名入侵者之第四名來客 (更新於P.17)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

力水都好似細左
Jackiewakusome 發表於 2012-3-14 22:59

就係唔知點解, 而家聽歌比122/150時, vol要開大度半, 可能清左同分隔度好左, vol可以開大d掛。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 51# PP-HK

PP兄:可能係volume底位低左;我琴晚先留意到新機個底位唔到7點嫁;所以宜家開到8點大聲過以前!同埋D聲係幼細左開大D都冇問題啦!話說昨夜…本公司三位老闆收工後;我滿懷歡喜立即set喇叭開機聽林憶蓮D正歌時(正體靚好多不過唔識點講)聽到第三首突然廳門打開跟住…….. 大老闆抱住小三(三老闆)出來!跟住我….. 咪又要開工law!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

越高級的Naim係會越冇咁厚,變得分析力也會越好,頻寛更闊及密度也更高。 ...
ckw3031 發表於 2012-3-14 23:41

呢點知道既, 可能係部機未run in, 分析力及密度有待提升, 尋晚聽好返少少。

鉑金玩家

回復  PP-HK

PP兄:可能係volume底位低左;我琴晚先留意到新機個底位唔到7點嫁;所以宜家開到8點大聲過以 ...
chuwing 發表於 2012-3-15 10:36

唔講唔知添, 等我返去check下, 唔好怪錯了部機。

另外, 朱兄有冇試過202既rec mute, 我攪黎攪去都冇反應。仲有, 跟機用黎插係hicap個位既5針shorter, 試下插入aux2個din位度, 會好聲左。

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

呢點知道既, 可能係部機未run in, 分析力及密度有待提升, 尋晚聽好返少少。 ...
PP-HK 發表於 2012-3-15 12:42

有個網友用全套二佬Naim,佢話Naim唔好熄機,因為佢話每次開機都要等兩小時才能完全進入狀態。

鉑金玩家

有個網友用全套二佬Naim,佢話Naim唔好熄機,因為佢話每次開機都要等兩小時才能完全進入狀態。 ...
ckw3031 發表於 2012-3-15 13:08

係呀, naim係唔熄機架, 佢要長開長煲先好聲。你講既網友, 係咪Lxxx兄?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 54# PP-HK

PP兄:叫我朱迷迷得喇....因為我吾知rec mute 是什麼?
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

係呀, naim係唔熄機架, 佢要長開長煲先好聲。你講既網友, 係咪Lxxx兄?
PP-HK 發表於 2012-3-15 17:29

Yes,上前去佢度聽,再幫佢tune好對喇叭,播任何曲目都很好。
但我覺得Naim聽古典不及MBL好,人聲就Naim好。

鉑金玩家

回復  PP-HK

PP兄:叫我朱迷迷得喇....因為我吾知rec mute 是什麼?
chuwing 發表於 2012-3-15 17:36

說明書有提過, mute 左會用少D電, 我諗會好聲D掛。

鉑金玩家

Yes,上前去佢度聽,再幫佢tune好對喇叭,播任何曲目都很好。
但我覺得Naim聽古典不及MBL好,人聲就Naim好 ...
ckw3031 發表於 2012-3-15 17:53

聽聞MBL要夾返同廠喇叭才發揮得好, 所以冇考慮到。我聽人聲及古典為主, 要求又唔係太高, 之前聽過唔同組合, 始終覺得naim岩自己要求多d。另外, 最怕為組合配線, 覺得naim都係簡單點。