設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: marcolau

[情報/開盒] RC 1/100 夜鶯到手

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

如果件件係咁都冇咁驚, 如果係random出事, 有D人有事, 有D人冇事... 即係有得o係背面, 就會有機會係正面... 個模兩邊都磨至半光澤又有details, 即係有處理過, 但係仲有pat野係度... 都唔知乜黎既 (B記MG死神塊面都係咁, 唔知乜鬼黎既)

唔玩首辦就係唔想有果D random問題... 自己越複件, 越係覺得出面D翻件一樣甩甩漏漏...
我乜都冇買, 都係吹下水o者... 呢度多數casual玩家, 萬一睇到你砌完以為正 又走去買之後話唔掂

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

http://onlyonehobby.blogspot.com ... tingale_16.html?m=1
又好似同之前差別好大,呢件好似好正路

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

仲有柱位Tim,模說RC,就算BANDAI都要補補除除,所以唔覺得係一回事....

bandai係模型上我即食文化,唔 ...
marcolau 發表於 2012-3-16 18:30

無錯無錯!先前會場件間既夜鶿隻腳又方又無details 又唔見d人話,而家大陸出人人係到挑骨頭

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 22# mtvbb

正話都想foward, 不過廢事好似幫月入八萬賣廣告, 一陣自己76友中伏就唔好喇
引用D友話呢D係:"傳說中的正版帶發票科學化開盒的夜鶯?"

銀級玩家

其實大佬john都係正面的,至少76友可以三思此夜鶯值唔值得入手....

總之,
如果想用幾舊水買隻bandai級夜鶯的76友可以死心了....
但想用平的價值買隻夜鶯當首辦砌的,請清楚自己的技術能否達到這水平才決定買唔買。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
大佬John + 10

查看全部評分

銀級玩家

有時真係唔想做咩比較唔比較,但原來一比之下有如此差別...

我刻意將零件放在手上,冇用任何方法夾實零件,
評測的人兄發生咩事,定佢手上的RC出了什麼問題....不知道。
我只能講︰「修修補補是少不免,但佢就誇張左D....想買好件,等BANDAI出囉。」

三潮玩家

回復 26# marcolau

鋼模都出到唔一樣既野...
即係RC用injection既成本出首辦質素既product, injection既產量供應俾首辦玩家市場... 剩餘出來果D自然變左網上劣評...
解決辦法好簡單, 教埋RC, 下次出全部灰色膠, 自然唔會有咁多劣評, 食返首辦玩家市場, 一般現成膠模市場唔係RC依家既技術可以食得到
好似果隻Metal Slug坦克咁, 砌過果D fd都話D位全部砌唔埋, 但冇人狂小佢.

銀級玩家

回復  marcolau

鋼模都出到唔一樣既野...
即係RC用injection既成本出首辦質素既product, injection既產 ...
大佬John 發表於 2012-3-17 01:04

我反而認為評測條友刻意唔拍實件野...
好似手部果件,佢有一幅明明係拍得實的的,反而平放時就將夾口鬆開...令人錯覺無法組合....
而面部果part其實冇筍的,一定要用膠水,但佢就刻意鬆開,話拍唔到...
最精彩一句係「兩支觸角要用雙面膠紙...」佢真係以為自己砌bandai件,唔用膠水...

之前佢唔分底面已經覺得佢出神入化,老實講,砌左咁多年模型,一眼就知底面之別,但佢似乎刻意大造文章....
對佢我所謂評測...料唔夠,學咩人評測,小事化大更要想想用心何在....

其實你有否想過RC未必係技術出事,而係對手多動作。
照計TT同模魂出得HI-NU,夜鶯都唔會走得甩,不過RC快佢地一步截左胡.....

RC的確比其對手差,主因唔係來自技術,而係用咩開模。
TT同模魂HI-NU都係用人地D件,BANDAI骨,VP甲,而RC就一手一腳自己整。
人地好係應該的....

三潮玩家

回復 28# marcolau

冇諗陰謀論喎... 淨係諗俾著一個layman砌到件咁野. 係咁上下...

唔知TT 農民點樣將人D首辦/IP 整成老翻IP...
RC用電腦出唔係應該靚D既咩, 唔知呀, 用以前dup錄音帶既概念.. 用紅白線過錄音帶(老翻). ..唔會靚聲過直接母帶燒出來....
相信佢都係包廠做, 可能搵左間水皮既...

銀級玩家

回復  marcolau

冇諗陰謀論喎... 淨係諗俾著一個layman砌到件咁野. 係咁上下...

唔知TT 農民點樣將人D ...
大佬John 發表於 2012-3-17 03:30

其實我由一開始就「預左」等等之類嘅問題,不過見手上的RC同佢放出的越見出入,所以先手痕CUT兩件出黎試試...
我就拍得埋,所謂評測就拍唔到,真係奇怪,
如果唔係我周身唔得閒,明日又要飛,我真係想假組一次比比.....

bandai始終技術高一手,否則唔會收你幾舊水隻MG,一分$一分貨....