設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kaiyau

[請教] 我開始要認真了。。。

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 20# kaiyau

唔好客氣~
因為師兄你個主題好熱血, 搞到我都熱血埋一份~

高級玩家

唔好講話賜教禁客氣, 大家交流吓啦~

用PS或都Illustrator去畫野當然係輕鬆自在啦, 因為繪畫 ...
ahnel 發表於 2012-3-21 01:54

師兄講解得好詳細, 宜家我明白晒喇
原來相機可以設定lcd mon show果個井字格線出黎就係為左咁既用途
星期6就入南丫島試下先     

真係唔該晒師兄!!!

不過小弟想請教多一樣野, 我見部nex-5n入面有個叫峰值等級既功能 (即係人地所講既peaking??), 其實呢個功能係有d乜用? 我只見部機說明度解釋話用黎幫助對焦, 但即係點用法?

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄講解得好詳細, 宜家我明白晒喇
原來相機可以設定lcd mon show果個井字格線出黎就係為左咁既用途
星 ...
liljon852 發表於 2012-3-21 17:04

峰值等級係手動對焦果陣用, 合焦o既地方(簡單D講就係清楚o既地方)佢會填個顏色去話你知~
一般你唔玩手動鏡, 係冇咩用~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

我開始要認真了。。。

大部份時間都係用A mode->補光->對焦->構圖
註:用M mode唔代表專業,好多高階機其中之一嘅賣點係測光快、準,用M mode......

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

高級玩家

路人乙又搭咀...
(原來係G1X...)

大家都集中討論影相的方法/技巧, 但我覺得要知道自己影相的"目的"更為重要!
即係話你中意影咩題材?  影黎做咩?
再輔以適當的器材同技巧, 先會影到好作品...

好似我咁: 中意影蟲, 影雀(不過無$), 所需器材已經唔同; 唔同場合所用的相機模式又唔一樣,
都係唯有 "執生"... 每個mode 影出黎效果都唔同, 最緊要自己喜歡

總之: 影多d, 試多d 先啦!  
有相, 先可以比意見, 到時唔好怪我得罪人...

高級玩家

回復 23# ahnel

明白晒!! 唔該師兄!

高級玩家

路人乙又搭咀...
(原來係G1X...)

大家都集中討論影相的方法/技巧, 但我覺得要知道自己影相的"目的"更為重 ...
kengary 發表於 2012-3-22 20:47

死喇~我都唔知自己鍾意影d乜
乜都影一餐, 風景又會, 食物又會, 人像更加會, 甚至泊係路邊既單車都會影一餐, 我都唔知自己有d乜野目的

星級玩家

攝影狂

76-FC 藍寶石勲章

ahnel兄深入淺出,教導得非常出色!!
852兄可以一看再看好好鑽研!!
Mac-air/pro+DAC:Redbox+Sony BDPs790+Gryhon Bel Cant pre-amp+TX-SR707+PSAUDIO-200plus+B&W-804s+DlY:REVEL DlY中置+SURROUND:B&W- SCM8+DIY-REVEL+SUBWOOFER : Velodyne DD10吋

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

死喇~我都唔知自己鍾意影d乜
乜都影一餐, 風景又會, 食物又會, 人像更加會, 甚至泊係路邊既單車都會影一 ...
liljon852 發表於 2012-3-22 22:42

過程或結果都可以享受的, n記slogan=[攝影-從心]呀~~~
等運到

銀級玩家

回復 27# liljon852

師兄,慢慢來吧!這是一個感覺的問題!我開始時都係亂影一通(其實而家都係有,但起碼會做小小構圖先。)當你感覺影豬扒都唔覺她醜,影花覺得佢開得好靚又鮮艷, 影完d食物覺得佢色香味都出曬張相道。無端端在香港影到一張真係非常籃天白雲背景的相。影個細路時覺得佢特別天真可愛.....又當你影完一張跟著再在同一位置或另一個角度去影真係感覺有好左或差左的時候,呢個就係你步入喜歡影相的時候。當你可以用張相可以表達你為何要用某一個方式及構圖影的時候,而有時又達唔到你的要求,呢個就可能係你要換機及換鏡的時候。
呢度文字寫是很難講出點先叫做好,我都認同樓上個師兄講你影幾張放上來看看我地先比到意見。可能你影得好正都唔定嫁!