設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tennishk

[請教] 請問換黑膠唱盤好還是換MC唱頭好?

專業玩家

我用yamaha av amp做phono amp,再pre-out去膽机放,都想知有咩phono amp介紹,如果$1000樓下係咪唔用好過用?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個准過 Shure
Wilmer威馬 發表於 2012-3-25 00:25

又幾平喎
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

銀級玩家

威馬兄,唱盤除了set針重量同針既偏壓,請問仲要注意什麼呢?
另外,我現時用緊yamaha a-1000合拼機,有 ...
tennishk 發表於 2012-3-25 10:15

最基本仲有 VTA(Vertical Tracking Angle)垂直遁跡角度、Overhang 超針距同唱頭方位角 Azimuth。

方法、工具等等網上好多教材,多搜幾篇睇左先,唔明再大家一齊研究。

Phono amp 遲一步先,一、二千不如用返內置,而且玩 LP 唔同概念,唔係咩器材先決,而係調校先決,所以唔一定肯投資就有回報

星級玩家

但係 RPM 1.3 果支臂。。。 5.1 支炭纖臂反而認真學到 set 臂
Wilmer威馬 發表於 2012-3-23 09:48

RPM 1.3 果支臂……真係幾雞,我用同一個盤,又折過支臂,單薄到死,但係有冇適合炭纖臂換呢?
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

預算8k内!

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

最基本仲有 VTA(Vertical Tracking Angle)垂直遁跡角度、Overhang 超針距同唱頭方位角 Azimuth。

方 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-3-25 12:52

唔該晒威馬兄,其實我唔知應該點set個唱盤才為之正確,請問 VTA(Vertical Tracking Angle)垂直遁跡角度、Overhang 超針距同唱頭方位角 Azimuth是否要鬆唱頭兩粒螺絲呢?請問應該什樣做呢?

我只係慢慢試,將(圖二)調較唱針重量個圓形移出同移入,因為冇針壓磅,所以唔知自己係幾多磅!
alignment早否有魚絲連個陀那個呢?什樣做才對呢?請指教。

ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

黃金玩家

睇粒*基米*(鑼絲)位, 似乎並不水平, 因為同 Anti ski 柱唔成一直線, 對頭同臂都唔好喎....

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇粒*基米*(鑼絲)位, 似乎並不水平, 因為同 Anti ski 柱唔成一直線, 對頭同臂都唔好喎.... ...
ozrayyau 發表於 2012-3-25 17:12

唔該晒,即刻做野。
ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

銀級玩家

今日一條友,pack 箱、拆柜、搬、裝柜、拆箱、上架,將唔知幾多隻 LP 同個 16 格宜家 LP 柜分幾轉推車仔搬左過新舖,依家死左。。。。過兩日先覆大家,唔好意思

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

昑日入左個pro ject 5.1 玩,希望昵個post 可以繼續,咁我昵D新仔就學到野勒