設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tomc

[音響配件] 「聲音自然」之電源處理器

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢部同埋Titan邊部好D?

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

呢部同埋Titan邊部好D?
googleli 發表於 2012-4-2 15:39

Titan級數上高過RSA Haley,要Duke先同級。
邊部好D就唔知,未正比較過,但音色及效果就有分別。

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

因為接觸此類產品的機會不多, 所以都唔係好識。朋友的系統因為無整獨立電而且在大陸, d電冇咁純, 佢覺得 ...
PP-HK 發表於 2012-4-2 12:01

個人對靜度感覺有親身體驗之劣見:當以前住係巿區高層單位而經常打開窗戶,會聽到一d間接噪音,即係無好明顯分別到係人聲,車聲,冷氣聲……等,音量亦唔算好大,當習慣左一段時間或屋內開左電視,有人講野,呢d噪音就唔係好覺存在或甚至感覺對生活全無影響,但當関晒所有窗戶,就會感覺到原來"靜"就係呢種感覺,令人覺得好安靜。但有部份人因一時唔適應會出現不安,甚至會耳嗚不適。初搬去郊區嘅師兄可能都會試過。
呢種感覺就似用了haley一樣。

小弟亦在自己系統上用過其他電處,壓縮感覺非常明顯,所以相對於Harley 就非常少,甚至乎係小弟本耳所聽唔出了。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 120# PP-HK

呢個我個人睇法 唔關有冇做獨立電既事
此終經過隔離隻牛 即係玩電 好似電源線咁 隻牛用咩物料去做 d玉 接線都會影響個聲
在a君套naim很厚 用d清既牛去夾提升好大 加上靜左
但去到你果度 就自然感覺一般只係靜左 但就薄左
所以買呢種牛 應該睇下佢用咩物料去燒 同用咩玉

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  PP-HK

呢個我個人睇法 唔關有冇做獨立電既事
此終經過隔離隻牛 即係玩電 好似電源線咁 隻牛 ...
qk8082900 發表於 2012-4-2 17:25

坦白講我用左唔係覺靜左幾多, 用了後我感覺有得亦有失, 唔知係我唔識聽定唔習慣, 總覺得好似冇左氣勢咁, 聽炎王第一鼓我第一次會瞓著。以我套器材黎講, 若論背景靜, 裝獨立電既效果真係好大, 而在獨立電再加電處, 就唔算好明顯。我諗如果冇拉獨立電而直接加電處, 個效果可能會大d, 就如我朋友親身感受的一樣。

專業玩家

唔好意思!又食左字冇左大半!
已重新編輯!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 126# tomc

我都見到 師兄又玩食字

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

坦白講我用左唔係覺靜左幾多, 用了後我感覺有得亦有失, 唔知係我唔識聽定唔習慣, 總覺得好似冇左氣勢咁,  ...
PP-HK 發表於 2012-4-2 17:42

你用鼓去試我就明點解覺得唔得,因Isotek個中高好,但中低就麻麻。
但靜方面就可能要加Nova先明顯。

專業玩家

坦白講我用左唔係覺靜左幾多, 用了後我感覺有得亦有失, 唔知係我唔識聽定唔習慣, 總覺得好似冇左氣勢咁,  ...
PP-HK 發表於 2012-4-2 17:42

絕對尊重師兄個人聽感!

但係香港真係好多HIFI 友跟我一樣,拉唔獨立電架!

鉑金玩家

你用鼓去試我就明點解覺得唔得,因Isotek個中高好,但中低就麻麻。
但靜方面就可能要加Nova先明顯。 ...
ckw3031 發表於 2012-4-2 18:04

唔只淨係用鼓, 只係個例子黎啫。nova佢都有, 睇下有冇機會試哂nova+titan既威力。