設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Lester

[請教] 同事話想攪套30K內組合

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

自己玩當然無所謂 , 如果幫朋友既小心一點好, 廢事第日有乜事就煩...... 如果唔理價錢(當全部自用不放) , 日後幾個朋友想交換線材玩下, 點知其中一個D線係反相線, 咁即係叫佢獨樂樂 ?  除非人人有部反相制既AMP .   
**因為我睇樓主講有幾個同事都玩2.CH ,咁少不免會大家亙相毒害對方, 間唔中會交換下野玩都唔出奇....

二手線就算名牌正常都係得6-7成 五百蚊野比盡得番三百...似乎吾應該因為呢點去左右成個setup 既決定 ...
Lester 發表於 2012-3-29 12:05
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching所講很有道理,樓主同事是初學者,很難講佢嘅要求會轉得幾快幾急,所以買D大路嘢,升級都冇咁傷!{ ...
chakat 發表於 2012-3-29 12:07

其實想升呢吾傷身,最好買大路二手野

星級玩家

自己玩當然無所謂 , 如果幫朋友既小心一點好, 廢事第日有乜事就煩...... 如果唔理價錢(當全部自用不放) ,  ...
里奧 發表於 2012-3-29 12:10

ching , 你意思係如果你係我, 你會因為呢五百蚊吾介紹佢玩平衡? 如果吾玩平衡其實買 S-A1000 都得, 又平左小小

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實想升呢吾傷身,最好買大路二手野
Lester 發表於 2012-3-29 12:11

若唔介意,二手器材有時都好新下,而且又平兩三成,省回買線夠好啦!
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

星級玩家

若唔介意,二手器材有時都好新下,而且又平兩三成,省回買線夠好啦! ...
chakat 發表於 2012-3-29 12:15

新手通常都怕買二手野...

新仔玩家

Ching,話時話,又係個畢值比重的問題,資金分配在組合中排列,是否應該喇叭最貴,合併隨後,之後訊源,最後線材呢?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

星級玩家

Ching,話時話,又係個畢值比重的問題,資金分配在組合中排列,是否應該喇叭最貴,合併隨後,之後訊源,最後 ...
chakat 發表於 2012-3-29 12:18

類似啦,不過我無計線,線等佢玩一排先諗, 反而我其實加左FDII既錢當係speaker 既一部分...

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

會先建議佢試聽下RCA /XLR 既分別 , 睇佢係咪一定要用XLR再選配器材. 而線材問題唔係出於5百蚊/DIY , 拎得出30K買野都唔差在果幾一千百蚊啦 . 而係器材配搭上既方便, 因為第一套機而且仲係介紹朋友(同事) , 最好搵D大路得黎又易配搭 . 如果毒到朋友都玩膽機既, 基本上可能仲平D又效果好D .  如果佢選定左用YAMAHA AMP , 咁唔玩平衡係可以選AS-1000 (不過要留意二者不同, AS2000 : 22000X4 , AS1000 : 18000X4 , 而底板同火牛都有些少不同) , 比貴少少唔單止係平衡插頭既關係 . 樓主不如帶朋友出去吸毒, 睇下佢既取向再決定幫佢買什麼器材, 雖然聽流行歌但並唔代表佢(朋友)無要求 .  

**因自己起初買野都好似無要求咁 , 但其實係有要求 . 如買野衰左都係自己手無得埋怨 , 但樓主幫朋友就要小心點 , 以上全屬個人意見 , 如不喜歡請見諒 .  
ching , 你意思係如果你係我, 你會因為呢五百蚊吾介紹佢玩平衡? 如果吾玩平衡其實買 S-A1000 都得, 又平 ...
Lester 發表於 2012-3-29 12:14

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
avlam + 10

查看全部評分

Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

新仔玩家

會先建議佢試聽下RCA /XLR 既分別 , 睇佢係咪一定要用XLR再選配器材. 而線材問題唔係出於5百蚊/DIY , 拎得 ...
里奧 發表於 2012-3-29 12:29

對極!樓主不如帶同事去試聽下先啦!Y記係高CP值,但我就覺得佢太清。。。可能你同事會鍾意馬仔或Onix呢?要佢自已睇多D,聽多D先得,以免日後怨你就唔好啦!

星級玩家

會先建議佢試聽下RCA /XLR 既分別 , 睇佢係咪一定要用XLR再選配器材. 而線材問題唔係出於5百蚊/DIY , 拎得 ...
里奧 發表於 2012-3-29 12:29

愈睇愈吾明tim, 你意思係 2000 都好值得買,不過就算買左2000 都未必用佢個平衡?