設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: obee

[用家報告分享] 窮人炭纖板

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

同加黑麻石的效果相似
唔同物料出唔同效果,必然有得也有失,你自己留意下有乜失咗喇。 ...
ckw3031 發表於 2012-5-5 23:06

ckw兄功力又升級了。

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

ckw兄功力又升級了。
PP-HK 發表於 2012-5-14 10:38

乜功力有升級到咩?
我自己都唔知{:9_409:}

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

追post到此 ... 仍然唔係好知/好明加塊 carbon 底版用處 ... 減震?
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

追post到此 ... 仍然唔係好知/好明加塊 carbon 底版用處 ...  減震?  ...
charliey 發表於 2012-5-14 15:48

調聲用。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

乜功力有升級到咩?
我自己都唔知
ckw3031 發表於 2012-5-14 12:46

咁咪勁囉!自己唔覺,但有別人認同。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

調聲用。
nicknick 發表於 2012-5-14 15:56

我會當係「減震」。
請問同「調聲」有乜分別?師兄係點定義兩者?

鉑金玩家

我會當係「減震」。
請問同「調聲」有乜分別?師兄係點定義兩者?
kenneth_obee 發表於 2012-5-14 16:01

「減震」係手段,「調聲」係目的,
如果唔係為左調聲,即係D聲冇變,你減佢震黎為乜呢?

我唔敢簡單講話用了塊板就減了震,我覺得反而是震動的頻率起了變化,凝造出自己喜愛的聲音,會更貼切。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ckw3031 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果唔係為左調聲,即係D聲冇變,你減佢震黎為乜呢? ...
nicknick 發表於 2012-5-14 16:03

正是!
好似相機鏡頭,有些可以有減震,如Nikon 的鏡頭有"VR" 同"VR 2". 呢類減震功能。無呢樣功能我覺得都可以影相,只係張相濛嘅機會高d,特別當你唔夠光或唔用腳架.

好似影相咁,減震只係增加影靚相嘅成功率。但唔係唯一方法。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果唔係為左調聲,即係D聲冇變,你減佢震黎為乜呢?

我唔敢簡單講 ...
nicknick 發表於 2012-5-14 16:03

thanks for clarification !
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

正是!
好似相機鏡頭,有些可以有減震,如Nikon 的鏡頭有"VR" 同"VR 2". 呢類減震功能。無呢樣功能我覺 ...
kenneth_obee 發表於 2012-5-14 16:09

若果冇理解錯誤,這磈板較接近調聲板,而非減震板,對嗎?!
因為若是減震(避震、防震),其主要的目的是為了增加聲音的準確性,對聲音來說準確咗是未必等同好聲咗!(很多師兄也談論過,高bit數的高清音樂檔,很多時候反而不及CD好聽......),相反在調聲上,只是改變聲音波場,讓聲音改變得更迎合大眾口味,聽落有D似DXRCD, LPCD或甚麼特別版的處理,所以我覺得和相機的防震不同,相機的防震目的只在於穩定,穩定增加準確性,影像準確因而會較銳利,但銳利同樣未必等同靚咗(靚與否是很個人的),靚要求很多因數的配合;而音響中的防震若同樣是讓機器更準確,聲音只會有可能更清晰,未必一定會更好聽。。。。
以上純個人理解。。。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ckw3031 + 10

查看全部評分

Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK