設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[網絡寬頻] 請問換TPLink 1043有幫助嗎?

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟家居用BB100, 用TP Link841只Lan線比DeskT0P有頻速80-90M,wifi 比手电20幾M正常,但後加Lan線比Mediaplayer(40Mb)及用TpLink homePluge比房部腦40mb,wifi很弱得一格)後手电Wifi得番3-6Mb,如不想浪費同款homePluge 下,改買上1043wifi會頻速増加番多啲嗎?,因我部电視50V30亦有用wifi此功能,或是換乜都唔會Wifi変快番!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# cheungmeimei

老實講, tplink既router係咁多隻之中最慢既一個牌子, 要wifi好既, 就要buffalo

銀級玩家

用buffa|o可用回TPLink homepluge嗎?有乜model建議?800蚊内

銀級玩家

今曰刭电脑铺問,店員話換乜都唔会有明顯改善Wifi,因
router分三條Lan缐比唔同装置已分薄晒屋企頻速,只可改BB100為200,500,1OOO先会改善,無理由有生意都唔做!故信佢,只好放棄!

黑鑽玩家

今曰刭电脑铺問,店員話換乜都唔会有明顯改善Wifi,因
router分三條Lan缐比唔同装置已分薄晒屋企頻速,只可 ...
cheungmeimei 發表於 2012-5-21 22:57

唔好信晒個Sales, 自己DIY就知乜事. 你拎走晒三個LAN port嘅線, 剩係用WiFi行, 睇吓行唔行到70~80Mbps (你係BB100), 用FTP試, 或wifi到行speedtest之類. 咁應該試到些少.

銀級玩家

unpluge the other two lan wires, the speed of wifi still 3Mbp only, Why.....
I check the result of OFTA speed test. I had 20mbp speed of wifi at six month ago (use same rounter and mobile  "Samsung note".
          Andthen , I use Iphone 4 to test it also 3mbp only. I turnoff the power of rounter for few minute for reset the it but the result still the same 3mbp only..

銀級玩家

I solve the problem now, my wifi become 19mbg and didn't need unpluge any lan wire.

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

師兄妳後來既手电Wifi得番3-6Mb係咩情況下試出黎架??插住晒所有野?又同時將所有野一齊著住用住上網黎試?因為妳以上既CONFIG同我有D似,而我正正禽晚做完同樣既TEST!我都係用緊BB100,主線向大廳死角窗口附近,因為我住低層既關係,牆身超厚,我廳用LINKSYS E1000向廳同時有【高清機頂盒MTV3000】【海美迪播放器】同時插住上網,另加一條30呎CAT5入我房插向EDMIX BR6226N ROUTER出另一個WIFI去另一間房PC,IPAD.IPHONE,同其他WIFI野!!!!
我禽晚首先試廳E1000個WIFI同時只有高清機頂盒著住CHECK出黎有40幾MB左右,之後插番EDMIX入房再試得番20幾MB,所以近似妳之前既結果,但.........我係插住咁多野喎!

銀級玩家

我就update左個router 軟件後由手提电話接Wifi只能接收3M回復番10至20M,照插一部腦,一部media player,再用 homepluge经电線比另一部电腦,wifi再比电視上網及用手机用wifi

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

我就update左個router 軟件後由手提电話接Wifi只能接收3M回復番10至20M,照插一部腦,一部media player,再 ...
cheungmeimei 發表於 2012-6-9 03:40

咦?係喎師兄妳用開TP Link841喎,妳覺得OK唔OK呀?我見而家有TP Link841ND+諗住入黎試下
!!