設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手入門例牌問題

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請各大佬幫下手.

現有器材: nuforce uDAC-2, pc一部, 無啦

要求: 在書房用頭戴式headphone, 經電腦聽歌, 雜食
筆直: around 3K

買咩headphone好, headphone外仲有無野要買?
THX   THX

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

請各大佬幫下手.

現有器材: nuforce uDAC-2, pc一部, 無啦

要求: 在書房用頭戴式headphone, 經電腦聽歌,  ...
Lester 發表於 2012-5-21 23:50

Denon D2000 雜食好推~

星級玩家

Denon D2000 雜食好推~
ahnel 發表於 2012-5-22 12:00

吾該哂,邊度有得試,洗吾洗加耳擴/DAC之類? thx!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 3# Lester

3000會唔會考慮加耳擴?如果唔會小弟有以下建議

如果師兄想拎埋出街用
可以考慮 Sennheiser HD 25-1-ii,拜亞動力DT 1350,或者鐵三角ES10
三隻取向少少唔同,但算係雜食,個人認為hifi友會比較喜歡DT 1350,鐵三角ES10已經唔係以前的三角聲底,比較清爽有彈性,唔係咩女毒啦

如果想出埋街用又舒服
不妨諗諗B&W P5

如果師兄純粹家用,小弟建議師兄用1k-1.5k買隻耳擴,效果非常顯著,單靠u-dac,對大耳筒未必有發揮
耳筒我都會建議Denon D2000,以同價位來說,效果不錯,無咩突出,但上中下都非常平均,而且都幾舒服
DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

星級玩家

回復  Lester

3000會唔會考慮加耳擴?如果唔會小弟有以下建議

如果師兄想拎埋出街用
可以考慮 Sennheiser ...
odin1983 發表於 2012-5-22 13:15

我想要吾過4K 攪掂, 加吾加耳擴/DAC視乎在這筆直入點玩最正~ 我未玩過耳機咩都吾識 :-(
THX THX

黃金玩家

可以試下
小不點mk ii 加hd600 (我自己都係e個setting)
小不點mkii 應該1k左右
hd600 2k頭可以買到~~(不過要格價 因為可以差成7-800蚊)
hd600 係雜食 舒服 開放式 所以唔好諗拎出街 可能要用hp amp先得(唔知你隻dac夠唔夠力推) 但可以買左先 番屋企試下個dac夠唔夠力
亦可以試埋hd650, dt880同990

hd600同650旺角金雞12/f有得試

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

吾該哂,邊度有得試,洗吾洗加耳擴/DAC之類? thx!!
Lester 發表於 2012-5-22 12:14

D2000好就好左唔加耳擴都可以有唔錯o既表現, 金聲或者亦軒都有得試~

黃金玩家

另外 P5唔算雜食
因為佢大篇制會死, 強勁快歌亦死
P5主力係舒情慢歌 同輕快音樂

星級玩家

D2000好就好左唔加耳擴都可以有唔錯o既表現, 金聲或者亦軒都有得試~
ahnel 發表於 2012-5-22 14:13

明日哂, 即係買隻D2000用住先, 再痕再諗

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 9# Lester

Ching 可以試埋 AKG 既 K240 KMII 同 K242HD
話吾定有意外驚喜!
Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1