設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 想問有冇膽機推介?

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我預備在房用的, 主要聽JAZZ, 預算約2,000-3,000元
用來推KEF CODA7 (NAD CD PLAYER)
不過唔太想用太陸版子, 大家有冇推介?

進階玩家

Dantax 呢個版子大家點睇?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

預算約2,000-3,000元, 唔太想用太陸版子<----算吧啦!
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

樓主...2個points:
1. 大陸膽機有咩問題先? 如果香港膽機又得唔得?
   如果想找老外膽機, 3000蚊內就唔使諗啦.
2. 對KEF Coda 7 無論配大陸定香港膽機根本發揮唔到.
   小弟朋友曾經有一對, 後尾700蚊放左.

建議...出售Coda 7, 買過對大約2000蚊嘅喇叭, 買部大約1000蚊嘅大陸膽機, 包你升幾級.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
edison133 + 10 good advice!

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

進階玩家

二手都OK喎

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

大陸膽機有咩問題先? x2

我四年前玩科寶AS8i mkIII,
喺Hi Fi show買$6XXX,諗返轉頭,十分超值,我覺得D聲值一萬,
而家玩力士sq38u,日本製造,唔換蛋,D聲跟本唔值佢賣個價!         

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果你認為大陸膽機是低級的是cheap的
請你先到意大利走一轉,看看意大利是何等的落後和cheap,我見過某大廠牌子的廠房其實也是幾落後的
但有些人認為意大利做出來的機器就是藝術?大陸造出來就不好嗎?
大陸其實也有好的廠和機器
很多大陸人也是為此走出去,澳洲,走出去意大利,走去法國,然後造機器出來再售回大陸變成外國牌子
先我不是說某些牌子不好,但其實從源頭起就有大陸血統,如很好的品牌melody不是中國人在澳洲回流。 就算是神奇利器聖杯,聖杯公司創辦人也是法國華人,那是甚麼?就是中國人研究出來的,搞個名堂變外國牌子,再回中國地方賣
而這些牌子本身都是超卓,性能和品質也是國際一流,只是國人逼著大家只能以外國牌子的旗幟來sell
這點是值得大家深思
如上面師兄所言,KEF Coda7的聲音確實不怎麼樣,你熱愛Jazz的話,要求高一點點都無法收貨,假如師兄對聲音要求不怎麼高的話,何不考慮買部大陸膽機玩住先,再慢慢升級
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

進階玩家

回復 7# sealteam4

多謝師兄指點!
我不是擔心內地製作的膽機音質不好, 亦沒有歧視內地的膽機製作, 只是膽心佢地QC可能較差, 會較容易出意外!
另外, 好像本地都有生產膽機的? 不知道是否有好的入門產品?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實眼見當下市場上以新機的價格,較為好一點點又夠推力的膽機都要3至4千元
以2至3千元的預算實在很難搵到(山寨淘寶其實可以一試,將價就貨),你會否考慮把預算加到4千元
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

進階玩家

樓主...2個points:
1. 大陸膽機有咩問題先? 如果香港膽機又得唔得?
   如果想找老外膽機, 3000蚊內就唔使 ...
ADA 發表於 2012-6-11 17:22

香港品牌都OK啊, 像上一個POST所講, 我只是有點擔心QC...
我平日是在廳聽HIFI的, 房的HIFI是臨訓開來聽歌的, 由於是夜深, 所以都會聽JAZZ多, 容易啲入睡
所以唔會預備花咁多錢來玩!

另外, 我不是歧視內地品牌, 不過總會覺得大部份內地品牌, 多是抄別人的產品, 不專重知識產權 (可能是偏見, 希望大家可以指正)
而外國不少老牌子, 大多是一些真正的有心人出品, 他們對自己生產的產品是都充滿著熱情, 並非存心為了賺大錢
這些可能是我的執著, 希望大家見諒
好像KEF給收購後, 我相信我都不會再買KEF的產品
而我自今仍然不賣掉這對CODA7, 一方面這是我第一對購買的喇叭(有感情), 另一方面, 這也是KEF公司給收購前的遺物(我估, 但應該都差不多很多年)
所以我不想賣這對CODA, 反而廳的傑士遲啲可能會升級, THANKS