設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: agic

[討論] 反rip完放闗注小組 【 向rip完放say NO 】

關閉 [複製鏈接]

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
各位!!! 重申表明並不鼓勵"Rip"等行為, 亦會對"Rip碟"等字眼既Post保留有刪帖權利.
有關既Post亦向樓主表達過同處理左 !

至於依個Post大家記得和氣討論, 千其唔好傷及每位會員呢!Ken704 發表於 2012-7-16 15:15

多謝Ken總迅速回應及處理

聽閒Ken總曾任唱片公司····
班門弄虎請多多見諒
不竟我只系聽業內人士解釋過CD消
費者權限守則,遠不及Ken總知得詳
盡,如果我有不盡不實,請各業内人
士提供現行CD消費者權限守則以詳解
之前未解答之細則

幸好不但得到一班資深收藏,如超人
Soundboy,三洋兄,小吉兄,還有
好多深愛CD的樂迷ching支持

我重申一個法律精神就系CD須然可化
成無形数碼,CD實物代表你擁有使用權,
你可以rip落任何自已聽既music player
自已享用,但CD一但賣岀你手上所有
相关数碼音頻資料就不能享有使用權

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實無分別, 只係Ching們針對某些人大字標題寫明"Rip完即放"的問題而已 ...
ikioh 發表於 2012-7-16 21:06

如果係咁,係唔係所有2手放售都應該BAN晒?當然可能會殺錯好人(即係好自覺會DELETE左RIP左的COPY/BACKUP先放的老實人),不過要REMOVE左"即"字而將件事"光明正大化"又有幾難??

所以我都係有DD唔理解把尺點用LAW

1萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 82# agic
絕對尊重前輩講法!所有支持你的人一定撐硬!
sanyo

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

遲來的人,支持,支持

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
sunboy + 6

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 83# lamtsai

呢次係第2次係post76放CD碟, 點知俾人delete個post, 連買家都取消交易,
唔想人落POST有RIP字就PM我去改Topic啦, 唔駛下下就delete個post ,簡直恐怖

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
其實有少少唔明,其實"RIP完(而保留RIP左的COPY/BACKUP)即放"又好,"RIP完(而保留RIP左的COPY/BACKUP)擺10年 ...
lamtsai 發表於 2012-7-16 20:45

猫头英兄講得岩,特别系近期三位
甘有heart哥手,又唱又分享,我相
信有份分享ching都感受到人地努力
為港樂壇岀力,系76主場post佢地
rip完放既新CD,系米好打極人士氣
,我地口口聲聲要求唱片要做d
有質数又岩聽卑我地,点知一两餐
食晏錢泥買CD都要壓榨至一個漢堡
包既價錢,以而家市道平均吾超過
2000只計,歌星實收亦只系卑微既
两萬元,如果两個人唱除开两份只
得一萬,点解好碟明明可以賣一萬
只,最后得番五分一,人地岀新碟
正正經去唱片鋪有得試聽,中意既
米支持下,米睇少你尼一只CD既銷
量,可能系令2000只変成4000只,
下只CD,可以有更多資源6只更好
既CD卑我地聽

有D diehard自已買两只邦朋友買幾
只甘希望提振HK唱片業,杯水車辛
總不及眾志成城,尼個post有两千
点擊,希望當中有三幾十位走去買
只你心愛既全新CD

1萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

請所有正氣人仕!
繼續支持水晶阿積前輩
sanyo

星級玩家

如果係咁,係唔係所有2手放售都應該BAN晒?當然可能會殺錯好人(即係好自覺會DELETE左RIP左的COPY/BACKUP先 ...
lamtsai 發表於 2012-7-16 21:11

Ching你還未明白, 你現在的想法是假設所有把CD放售的人都是會留下電子版本, 而不是去理解問題所在
問題係大家都不鼓勵Rip碟然後去賣而保留該電子版本, 不存在是否"即"刻
其實只要大家都有操手, 問題就不存在

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

猫头英兄講得岩,特别系近期三位
甘有heart哥手,又唱又分享,我相
信有份分享ching都感受到人地努力
...
agic 發表於 2012-7-16 21:32

師兄,你個回應都好似唔係回應緊我嘅疑問呢.....

BTW,我都好同意你的"支持從業員"理論,我都喺星期六買左3隻CD:

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
agic + 10

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

QQ
回復  lamtsai

呢次係第2次係post76放CD碟, 點知俾人delete個post, 連買家都取消交易,
唔想人落POST有R ...
shiftvictor 發表於 2012-7-16 21:31

shiftvictor兄:
如果你以聽完一次但吾太岩口味
雖然理由牵强小小,但起碼不至
於好似kv10 兄甘一眼睇到······

買賣二手CD絶對自由,冇謂學d
非正規手段,傷及歌手,亦賣貴
吾到十文八文

當然如果有心愛CD都保留下,以
后你會發覺到CD既樂趣

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sanyoboy33 + 10