設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: xTMx

[線材] 小小套件~ IDock DIY 套件分享

新仔玩家

講真啦
一件產品一定有讚有彈,
但若然是但一方未聽過產品就對聲音批評, 未免有點不合理

理性討論 ...
xTMx 發表於 2012-7-27 01:53

樓主,我很理性 希望你分享剛剛提到的ic
再加上...只post 標題為"小小套件~ IDock DIY 套件分享",樓主你有分享, 和這個是一個DIY 套件,
我只不過是去外國慣常討論的角度出發而已 而且 我都沒有參與這些罵戰

專業玩家

講真啦
一件產品一定有讚有彈,

理性討論 ...

以理論為基本去探討討論效果等等未算是泛泛空談
畢竟玩這些有很多方面與不同方向可看的~
至於討論氣氛嘛,有些會員能否真的做到"理性",這就很看各位自己所持的動機、心態等了~
小的就沒有甚麼能高談闊論,沒有甚麼聽感能"一定要別人同意我",沒有甚麼"神器",也沒有甚麼大的設計哲學可分享, 小的只是在想多看多聽多學
價值觀與主觀上的東西很難於別人上一定找到與自己完全相同的,但我覺得技術上的東西不妨多說多交流~ 因為數理卻是很客觀可計算的
多言了,希望各路大人能夠和平共處,繼續有好的氣氛討論下去吧~

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
isokiller + 1 我很贊同
P.. + 1

查看全部評分

黃金玩家

回復 123# 小爾

比個like 你!
billy

專業玩家

見到唔合理既線路都係泛泛空談??
理性討論真難

新仔玩家

講真啦
一件產品一定有讚有彈,

理性討論 ...

香港真是一個不可以談技術的地方嗎? 我是沒有講過這些產品的聲音如何, 我只是從技術上分折這個產品的枝術疑問, 在這些的數據下可以做出不失真而玩家可接受的聲音, 同時質疑為什麼這樣簡單的線路可以以這樣高價買出, 個人覺得DIY project不能接受過倍的利潤, 可能現在DIY Project 巳經被視為商品, 反正DIYer都不注重技術含, 成本效益等問題, 人家做了件玩具, 我有得玩就是, 管它是什麼的心態下, 做成給人家魚肉的機會.

我可能有是過份了點的言論, 但我急的DIYer像羊牯一樣, 給人開刀. 其中我由第一天開發DIY Project, 我的心只是想推廣給廣大DIYer, 從來沒有想從他們身上得到什麼利潤, 我每一樣設計都是比成本高出一點的售給DIYer. 這些高出的部份, 我只是用來開發下一個玩意的基金.如果我只為賺取金錢的話, 我今天就不是一個窮漢.

當然人家搵食, 我不能說什麼, 但最少我想把有問題的部份說出, 由大家DIYer決定, 又如果這不是一個以DIY為名的商品, 我是不會發一言.

希望十家明白!

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
NerV + 3
gooft + 1 支持!

查看全部評分

新仔玩家

回復 126# isokiller

isokiller兄:

算數~~唔好勞氣,世界咩事都有發生,抬橋賣下野......呢D小事!
第日再見呢D~~~咪唔入來睇

新仔玩家

回復  isokiller

isokiller兄:

算數~~唔好勞氣,世界咩事都有發生,抬橋賣下野......呢D小事!
第日再見呢D ...
gooft 發表於 2012-7-27 09:46

高手睇唔明先會咁勞氣,搞到我越黎越有興趣去試下條野點唔。

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟只係路過咩都唔識, 見到各位師兄o既討論都真係學左好多野~
不過討論還討論去到人身問題就唔好喇, 好似有師兄話咩咩攻擊睇對象, 響討論層面哩個就唔合理, 有道理o既就算係邊個講都有理道, 唔合理o既就算咩高手都講都冇用~
不過講到尾, 真係想試吓條野有幾神........

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

討論還討論 大家交流意見唔緊要
如果出現鬧交或互片的情況出現
我會關閉此貼

謝謝合作
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

新仔玩家

其實我就有D唔明, 樓主分享佢買左既一套套件
套野又唔係佢整/設計既, 點解大家會覺得佢/其他人咩都知呢?
作者唔公開個線路同用咩IC既, 其實根本就唔會有人知係點

另外, 以各位大師咁講, 如果作者係出成品而唔係套件既
咁個結果係唔係都係一樣??

本身個貼係分享新野既, 講講下就講到成本問題
之後就話連試都唔駛試, 線路都唔駛知, 就話LEE個世界唔會有粒IC可以做到LEE樣野
我唔係質疑大家既想法同知識, 但究竟係唔係真係冇一粒IC(唔單只係講緊一般用緊既OPAMP, 仲有全部同一種封裝既IC)係可以做到I-DOCK所做既野呢? LEE個我同你地對I-DOCK有疑問一樣, 會抱有疑問。係唔係自己做唔到, 就全世界都唔會有係做到? 同樣有疑問

另外, 個人意見
如果大家覺得, 自己DIY左樣新野(線路/產), 而且係重未出現過既, 但POST完出黎之後, 大家就只係識問係用咩材料/線路, 仲話唔公開既就唔會係想推動DIY既。你會覺得點?
在我黎講, 唔知大家有冇諗過, 要做到一件重未出現過既野, 要面對既困難係比將現有既野去改良難幾多呢? 個個人都係等其他人發明新野, 之後再改善, 我就覺得只係固步自封, 對推動DIY更加冇好處 (因為當每個人都係等緊既時候, 就唔會有人願意去研究新野、去突破現有既規範)

最後, 打咁多野只係有感而發, 並唔係針對任何人
大家就算有唔同立場, 都係應該互相尊重, 千其唔好覺得自己永遠高高在上, 所謂聖人都會有錯, 冇人會係永遠都岩既。如果, 小弟講既野令各位睇落覺得唔舒服, 小弟先係到道歉。大家當我發'UP'風得啦。玩DIY最緊要開開心心, 理性討論先可以令大家進步。

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
johnnykut + 10 十幾版都係呢個好似中肯D~~LIKE!!! ...
xTMx + 1

查看全部評分