設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[其他器材] 分享一下Just Audio AHA-120

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

分享一下Just Audio AHA-120
都唔經唔覺用左半年有多, 我諗係時候回顧一下啦.

2012-08-11 22.47.40.jpg

2012-08-11 22.48.15.jpg
首先呢部係純A手提擴, 呢點係幾特別嘅; 而呢部機亦有齊純A應有嘅優點: 純厚, 溫暖, 滑溜, 推力大.  而純A缺點亦有: 非常熱, 好大部.  
機面有個特別的掣, 好明顯唔係液化氮增壓  ; 呢個係耳機抗阻ohm數匹配旋扭, 由32-600 ohm可供選擇; 而實際功效呢? 我用32ohm嘅T5p嚟測試, 無論選32-600 ohm, 分別都不明顯, 以我聾耳陳嚟講, 如果肓試一定唔知個掣有冇郁過.
部機號稱可推600 ohm, 但係試推250 ohm版嘅DT880已經腳軟無力, 冇錯係可以推出好大嘅音量, 但係音場推唔開, 低頻潛唔深, 高頻仲好尖削; 似係部amp被耳機扯到乾左溏咁.
咁推600ohm又如何呢? 我都插過T1入去AHA-120, 啲聲係好柔, 軟綿綿咁 ; 音場都唔細但係好似天花板跌左落嚟咁, 成個音場被野壓住咁; 音量係冇問題嘅, 重推得好響; 不過啲樂器定位冇曬, 所有野都係一大片咁, 低頻量好多但唔潛嘅, 而人聲都仲唔錯.
咁推iem又如何呢? 我認為係唔得嘅, 因為AHA-120推力大, 但個volume掣要扭到8-9點鐘位置左右聲道嘅聲先至平衡, 之前係一邊有聲一邊冇聲嘅, 用於iem會有音量過大問題; 我認為咁係因為佢係非平衡設計, 電流要先經過一邊聲道再去另一邊, 所以會一邊先有聲, 一邊遲有聲. 而屬於平衡設計嘅SR-71A就冇此問題.
所以, 我認為AHA-120只係洽如其份, 係一部專推便攜耳罩嘅便攜耳擴, 只係佢推力稍大, 咁啱有高阻大耳嗰陣, 佢都可以"推得夠響", 謹此而已.
我嘗試下將我擁有嘅少量便攜耳罩試試講下我嘅聽感.
便攜系統: ipod classic >(螺旋方芯銀USB線)>
            cypher labs algorhythm solo dac>(螺旋方芯銀8絞對錄線)>
            Just Audio AHA-120

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

2012-08-11 22.29.39.jpg

首先係HD25 1-ii, 用落呢套組合度, 聲音密度相當好, 細節量相當龐大, 高音頗為優良, 低音豐富下潛深夠實淨; 聲底暖而帶硬, 人聲齒音頗強, 音場推大返少少; 相比用2stepdance推時, 依家係帶點潤同高音加左滑, 變得更易入口.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

2012-08-11 22.43.10.jpg
ATH-EW9
呢對小木殼號稱"女皇", 用落呢set組合之下, 高音表現良好, 低頻嘅質感都好出色, 人聲係好埋身嘅, 直情係喺耳邊唱咁, 甜, 嗲, 有時甚至姣...吟...
用呢套組合推係微微暖, 聲底不軟不硬.
改用ipod classic直推, 中高音過度光輝, 過響, 聆聽得辛苦.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

2012-08-11 22.28.58.jpg

ATH-ESW9

套組合用左兩條銀線都幫唔到ESW9高音向上伸延, 低音比較量多而少下潛, 音場推得開, 係ok嘅, 聲底屬於厚暖, 韻味頗濃, 可惜身為小鐵木系人聲竟然唔理身, 不夠嗲亦又不姣, 並無女毒成份呢.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ATH-ESW10JPN

無得傾, ESW10jpn高音真係靚, 人聲又夠埋身, 清甜, 嬌艷又夠嗲, 係正宗鐵家直傳女毒, 音場呢套組合推開係唔錯嘅, 仲有種開揚感tim, 聲底係微暖加微軟, 聽得舒服又夠毒, 依家係我出街主力嚟.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

仲有啲遲啲寫

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

好有心機,謝謝分享

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching你部外置 mini Amp 係唔係帶出街用?內置充電池standby 幾多分鐘
琴日係MK 見到mini Amp 好Q貴, 唔知麥美國牌最平都要 $2k+至3k
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla

星級玩家

多謝分享

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching你部外置 mini Amp 係唔係帶出街用?內置充電池standby 幾多分鐘
琴日係MK 見到mini Amp 好Q ...
jason1969 發表於 2012-8-24 08:55

個手提amp可以play到12個鐘以上, 手提嘢係冇cp值可言嘅, 只能計算嗰個音效自己接唔接受到個價錢.
我自己覺得同等價錢換返嚟嘅效果:
喇叭>家用Headphone系統>手提系統