設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chakat

[請教] 搵喇叭(五萬內找坐地)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

非sc.pc.ic也,估都估唔到
sungyue 發表於 2012-9-28 21:05

夾錯時晨==>(鐘)            

星級玩家

AA

76 榮譽忠義勲章

這次係幫朋友搵對合適的坐地,畢值約五皮內,主要聽演奏及古典為主,傾向用YBA或Naim類型的AMP,而曾經試過 ...
chakat 發表於 2012-9-28 15:37

我功力唔夠,蛋機高音標,最後唔係換jumper,而係將喇叭線由正高負低接駁轉為雙低接駁,高音勁舒服
TV:Panasonic TH-P50VT30H
BR:OPPO 103
FS:Fisher STE-1200
AMP:Audio Note M3  
Manley Mahi   AUDIO NOTE QUEST SILVER
Sansui AU-D907LE
CDP:Accuphase DP-510
AUDIO NOTE DAC 2.1X SIG

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

對嘢靚仔到呢~~

重要係紅木色添               

我淨係响科寶到聽過佢對舊款的,

用晒科宝自己D線材,D聲已經好好聽.      

星級玩家

AA

76 榮譽忠義勲章

我都知吔,不過聽聲收貨,所以唔理咁多理論了,總之小提琴唔再劏雞聲,唔再標
因為換過an-spe,xlo,cardas,飯煲1002 jumper都唔掂,再換旦都唔掂,所以先咁駁
TV:Panasonic TH-P50VT30H
BR:OPPO 103
FS:Fisher STE-1200
AMP:Audio Note M3  
Manley Mahi   AUDIO NOTE QUEST SILVER
Sansui AU-D907LE
CDP:Accuphase DP-510
AUDIO NOTE DAC 2.1X SIG

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果用GT2,一係就要有足夠空間比低頻擴散,否則就要用好控制力的amp去控制好個低音。
而高音方面就好易 ...
ckw3031 發表於 2012-9-28 19:30

我朋友個Liveroom都有二十尺X二十多尺,因為是正長方廳,最換擔心係一面全玻璃窗,一面鏡,但問過悠X負責人話,空間應該夠對喇叭發揮;只係朋友想再找多D喇叭作考慮。。。。
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

新仔玩家

回復  chakat
唔系呀嗎!講真講假呀!尚未試聽只是從網上的資料得知
taxiseven 發表於 2012-9-28 19:05

師兄請勿見怪 。。。只是之前都試過PL100,也在原音試過507U推GX200,也在代理處聽過509U,感覺上用到509U可能可以再選擇一些再高級別的喇叭吧了。
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

新仔玩家

點止夠發揮呀,連GT3都用得喇
carcarman 發表於 2012-9-28 23:06

咁又唔得。。。一來成十皮野。。。。二來外型也太巨型了,上到十萬級別的喇叭。。。又多了很多較大牌子的喇叭可供選擇了!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 39# chakat
師兄照你意見我是否應該選擇507u、而你聽後的感覺如何!請詳述

新仔玩家

回復  chakat
師兄照你意見我是否應該選擇507u、而你聽後的感覺如何!請詳述
taxiseven 發表於 2012-9-29 00:36

唔敢話比意見,我嗰次都係去主力聽喇叭吧!507U推的GX200在音樂感和真實度對比用YBA推的Athom是有分別的,當然好壞要看口味了,但這也可能是純屬個人聽感吧了!另外,覺得用到五皮幾嘅AMP(509U),不妨買對再高級D嘅喇叭來配搭吧了!
其實MA一真都係我喜歡的喇叭,正如今次我一開始我也是向朋友推介MA﹣GX,只係越試越多款,發覺原來也有很多其它選擇吧!
若覺得我說話不當,請勿見怪!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝意見,GX300只用了9個多月、暫不會換喇叭,只想加適合的合併機,有否合適的請推介