設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: loveb207

[訊號線] rca制作多問

高級玩家

3Q曬呀c兄

黃金玩家

Alman 發表於 2012-10-8 02:44
正是受體機身也。機殼或GROUND。

以前我試過把引線接RCA頭負極再插RCA座。  ...

師兄,感謝賜覆。
  我覺得 RCA cable 按你所述方式連接用在2Ch, 合該如此。
  至於 RCA cable用作digital audio signal 傳送,  將cable shield 完全獨立 處理或會更佳。有待實驗比較。
  有何高見,請指教?
billy

白鑽玩家

Billy 兄乃高人也。 小第不敢獻醜。

對於 RCA/Digital 線之理論與製作, 小第謹知皮毛, 在此旨在分享, 打發時間矣。 小第主要參考Cable Asylum, 自行整理嘗試, 故有一知半解或認知不周之處, 請師兄多多指教。

小第極之同意Billy兄有關 digital cable之高見也。

高級玩家

小弟終於做出人生第一條RCA線,多謝回帖C兄,令小弟學到不少
不過不知是什麼問題,發覺同之前XLO相差不大,唔知係咪制作問題
我就咁用兩條1mm jensen 4尺銀扭埋焊上RCA頭度,套左兩層鐵弗龍
如果落網的話,效果會好D嗎?還是改用mcap金銀線好?

白鑽玩家

恭喜恭喜!

我估可能跟你的18AWG銀線有關。 網上有人用28awg銀線做線, 可看以下的LINK:

http://www.venhaus1.com/diysilverinterconnects.html

我用過18 awg silver foil 做RCA。 但把線一分為二(剪幼), 因幼線有助減低skin effect。這對silver foil 線屬厚聲, 但不及 28awg 銀線的飄逸開放。

你的線固然要煲才好聲, 另外, 加網亦未必有大改善。

高級玩家

我之前都見你有個帖係講這個做法,不過係固定線身好似有D難,所以無整

白鑽玩家

loveb207 發表於 2012-10-9 23:15
我之前都見你有個帖係講這個做法,不過係固定線身好似有D難,所以無整

初時的確很難。整得多DIY後, 我便膽粗粗的試。  最緊要有工具。Trial and error 是DIY友必走之路。 我所整不同RCA線, 大約有二十以上。 可不被不斷試音比試中淘汰的, 只有一半而已。

你所用的XLO是甚麼型號? 相差不大指那方面?  另外, 器材自身的敏感度也重要。 例如整完了喇叭線有改善後, 重試其它線材, 大都有不同程度的改變。 牽一髮而動全身也。所以, 對我來說, 成日有排試音, 有排玩。

黃金玩家

自定義頭銜

18AWG 做RCA 有點過粗,有可能會濛聲,個人覺得20-24 AWG比較好,易一點夾聲~

高級玩家

XLO買左好耐啦~入門野~HT POR
ALMAM DIY過咁多,那你那一種做法係最滿意?
起初仲打算用1MM 1正2負咁做現在1MM 1正1負都好似無咩料到= =....聽多排睇下會唔會好D
下次試下換MCAP 0.5MM做試下先......

白鑽玩家

loveb207 發表於 2012-10-10 00:17
XLO買左好耐啦~入門野~HT POR
ALMAM DIY過咁多,那你那一種做法係最滿意?
起初仲打算用1MM 1正2負咁做現在1M ...

嘩, 講都講唔完。 主要我想試不同整法以選擇"最佳". 當然會落空。凡事無絕對也。

幾天前我找出一對用封箱膠紙行平衡正負兩線的RCA (頭名叫RCA的RCA膠身頭), 線是Oyaide 電源線所拆下的PCOCC幼身銅線, 約26 awg.效果非常好。 跟所聽開的銀線表現接近, 但低音更有肉。 現在的聲音可能因換了喇叭線電源線比前有所發揮。

但因線身插接頭單薄, 一條沒有聲。 唯有稍後再重新整過。 到時再向CHING分享。