設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: obee

[用家報告分享] Voyage MPD (Linux Based computer as source)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

佢用咩player?

星級玩家

Small potato

liclic 發表於 2012-10-23 21:07
佢用咩player?

Player 就係MPD

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

唔加分唔得 x 2 !

難得有師兄咁落心機寫心得!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小結

其實可能係 Linux 又無畫面會令好多師兄卻步. 不過我覺得用 Linux 係要簡單, 少 daemon (process running in background), 少 port (如"無畫面")可減少 jitter (因為 cpu 可以專心做 play music). 如果讀 IT 又有讀過"恐龍"本書就知道一個 operating system 係好複雜的.

所以唔係單單搵部 netbook 裝 Ubuntu tune 下就夠, 其實 tune 極都有得 tune... 仲有個供電要煩呢. 呢個 Starter Kit 用7-18V DC, 只要搵一個唔用嘅火牛仔係呢個 votage range 插到就可以用, 仲可以好簡單咁加 Linear Power Supply. 比用大機玩確係有佢嘅優勢.

另外:
1. 呢件野好平, 包郵自己訂都係 USD$158.00
2. 呢件野可自行免費升級, 只要有 CF Card Reader 同裝個 VM Ware (見上文), 如果係 Mac OSX user 唔使裝 vmware tim. 因為 MacOSX 本身同 Linux 同根, 可以真接讀到 CF Card 上的 Linux file system
3. 呢件野如果行 USB 根本無野 set...
4. 呢件野如果行 Network 只要 set fstab (見上文)

呢件野我 so far 覺得好好聲.

評分

參與人數 5威望 +43 金錢 +8 收起 理由
PhantomGTR + 8 + 8 用家心得
minimoai + 10
billymud + 5 唔錯既分享!
chhanthony + 10
liclic + 10

查看全部評分

黃金玩家

見議板主頂至!!! {:9_426:}

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kenneth_obee 發表於 2012-10-24 09:38
小結

其實可能係 Linux 又無畫面會令好多師兄卻步. 不過我覺得用 Linux 係要簡單, 少 daemon (process run ...

"恐龍"書都出黎做reference... 勁!{:9_430:}
CDP: Marantz CD6003
DAC: Teac UD501
AMP: Rotel RA-06, Rotel RB-06 x 2
SPK: B&W CM5
PWR: Oyaide MTB-4 R1
SPK CABLE: Inakustik LS-603 (bi-wire)

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

liclic 發表於 2012-10-24 11:39
"恐龍"書都出黎做reference... 勁!

"恐龍"書係一本好書... IT 人必讀.

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

edison133 發表於 2012-10-24 09:52
見議板主頂至!!!

X2
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat
hrs-10

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kenneth_obee 發表於 2012-10-24 11:41
"恐龍"書係一本好書... IT 人必讀.

不過已經唔記得晒 {:9_437:}
CDP: Marantz CD6003
DAC: Teac UD501
AMP: Rotel RA-06, Rotel RB-06 x 2
SPK: B&W CM5
PWR: Oyaide MTB-4 R1
SPK CABLE: Inakustik LS-603 (bi-wire)

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

感謝obee Ching 對我地D Linux 白痴教學
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat