設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Einstein

[音響配件] 該有的, 始於要有...CD 消磁器 Runsheng SH-3

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2012-10-26 10:05
生產商梗係話得啦,唔係點氹你落屎坑?十幾億人揾幾萬個「善男信女」有乜難度?每人呃幾百,計下條數,咁 ...

補品嘅野林林種種,任你選擇,各有各嘅支持者,你自己唔鍾意就話係啲無稽野,你都幾憤世嫉俗個喎, 有冇食靜心呀 ?

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

再補充一下,並非不認同這初中物理科的電磁效應論據,問題是有人把光頭所產生的微不足道電磁場無限放大,說成甚麼『高電平的電場和高强度的磁場』,又把本身非優良充磁性的CD物料說成强力磁碟一般,『…和光頭的電場和磁場相互作用,带磁高速旋轉的CD在光頭的導線里感應出電動勢,干擾了光頭的正常電流,也就干擾了發射的激光束…』。簡單地去找個磁力測量儀,量度一下該范圍的磁場强度有幾多奧斯特(Oersted),可能會笑到各位反肚!
至於為何有人聽得出(或聽唔出)甚麽『…CD音樂中所有的人聲、樂器的形体更圓潤飽满;音場中的空間感更大,堂音细節更豐富;整個透明感彷佛提升許多,而且是温柔的透明感…』,當中所涉及的心理學(包括市場心理學)範疇,就再多十日都講不完了…

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

eyebyeye 發表於 2012-10-26 11:41
再補充一下,並非不認同這初中物理科的電磁效應論據,問題是有人把光頭所產生的微不足道電磁場無限放大,說 ...

文人多囈話, 都係秉承三千年文化遺產姐!
billy

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

avlam 發表於 2012-10-26 11:27
補品嘅野林林種種,任你選擇,各有各嘅支持者,你自己唔鍾意就話係啲無稽野,你都幾憤世嫉俗個喎, 有冇食靜心 ...

唔想一言堂支持,嘻笑怒罵式講下箇中道理,減少d兄弟中招,咁都叫做憤世嫉俗!?兄臺反應咁大,唔通尼d咁正嘅同類「補品」你食左好多?係就真心說句對不起,得罪了,抱歉!抱歉!

作為一個喜歡鑽研科技的理性派HiFi友,玩左音响超過廿年間,每見朋友浪費精力、時間及銀两去「進補」埋d偽科技產品,就算要冒上得失朋友之險,我都唔會自私龜縮,而會義無反顧地直斥其弊,拆穿偽科學產品的真相。個人覺得這才是作為朋友的應盡義務,無論對方收到幾多,也是一場造化矣!敢言個性如此,無計!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
agic + 10

查看全部評分

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2012-10-26 15:09
唔想一言堂支持,嘻笑怒罵式講下箇中道理,減少d兄弟中招,咁都叫做憤世嫉俗!?兄臺反應咁大,唔通尼d咁正 ...

所以咪話各人有自己鍾意嘅野,你去發表又好,勸告又好唔係問題,但就唔好話人無稽呢啲字眼啦! 大把人啲興趣古靈精怪啦,唔同又要走去話吓人!

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

avlam 發表於 2012-10-26 15:25
所以咪話各人有自己鍾意嘅野,你去發表又好,勸告又好唔係問題,但就唔好話人無稽呢啲字眼啦! 大把人啲興趣 ...

Lam兄你唔好搞錯,尼個唔關個人喜好或者古靈精怪興趣而係揾人老襯嘅問題。例如你願意幾萬銀買條音响線係鍾意果種聲,佢無呃你,因為條線真係以科技校到果種聲俾你;而偽科學產品就完全係假借科學之名,靠謊言老作、天馬行空去棍騙一些對科技不太有深究的朋友,希望你明白其中分別。

還有,我重沒說過在這post發言的網友無稽,一路祗係鬧緊d無良生產商唧…正如你所講,各人有自己鍾意嘅野,你鍾意全世界都係老友、「圍威圍」嘅發言方式,我唔會過問;反之我以義正詞嚴的表達方式,指出各種流弊,也是我的個人風格。祗要不是粗言穢語又無違反網上發言規則,閣下亦無理由干涉吧!

2萬

黃金玩家

eyebyeye 發表於 2012-10-26 17:53
Lam兄你唔好搞錯,尼個唔關個人喜好或者古靈精怪興趣而係揾人老襯嘅問題。例如你願意幾萬銀買條音响線係 ...

(CD消磁好聲尼d咁嘅無稽謊誕怪論,唔識就嚇死,識就笑死! )

呢段嘢都已經有味啦,乜你咁好學識嫁? 仲有要話人唔使用粗口!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
eyebyeye 發表於 2012-10-26 15:09
唔想一言堂支持,嘻笑怒罵式講下箇中道理,減少d兄弟中招,咁都叫做憤世嫉俗!?兄臺反應咁大,唔通尼d咁正 ...

施主,普渡磁航,道岀銀仔的另一面
實乃玩家之福,善哉,善哉

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

agic 發表於 2012-10-26 19:38
施主,普渡磁航,道岀銀仔的另一面
實乃玩家之福,善哉,善哉

agic兄,

非常感謝閣下明白小弟的心聲, 今後請多多賜教...

Have a great weekend!