設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿定

[討論] LG Smart TV 數碼頻道 不停重開機 之 最新消息 (已推出新Firmware)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

阿定 發表於 2012-11-1 15:43
今早開始已經唔會重開機了,你未得?

P.S.: 新Firmware準備緊,我收到後會post上來比大家用左先! ...

今晚回家試......thanks.

星級玩家

利申,我唔係用LG。

不過我想講句公道話,產品軟件出問題,當然係佢哋啲軟件工程師屎屎哋,但每件產品都總有啲不可預見情況。汽車廠都經常發現有安全問題要recall啦。

問題應該係29/30日發生,用咗兩三天時間解決唔算太耐喇,我諗佢哋班軟件工程師呢幾日已經日以繼夜工作。早兩日叫你哋睇住模擬頻道先只係暫時減輕問題嘅影響,起碼唔使等部機開機熄機咁咩電視都無得睇,我覺得佢哋嘅處理方法已經ok,問題已經出現咗,仲有咩更好嘅方法呢?我估佢哋已經係用咗最短時間去更新個firmware。

同埋唔好怪佢hotline打唔通啦,佢一個系列嘅全線產品有問題,個個都打電話上去,佢邊有可能預計到咁情況,請定幾百人聽電話?

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ncyaa 發表於 2012-11-1 17:03
利申,我唔係用LG。

不過我想講句公道話,產品軟件出問題,當然係佢哋啲軟件工程師屎屎哋,但每件產品都總 ...

據我所知,昨日係有萬幾個Call,千幾個投訴,只係計成功接聽的Case,所以打得通的人真係好勁!{:9_435:} ,我都係苦主,用唔到都無即時處理,只係打算第日返工才打去約師父睇,因為本身有MagicTV,問題不大,不過轉頭上FB已經見到LG處理緊,係集體問題,我就改為專心等官方公告好了,問題係邊都唔重要,重要係反應快唔快,今次實際影響都24小時都無,我覺得算係咁的了

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

阿定 發表於 2012-11-1 17:13
據我所知,昨日係有萬幾個Call,千幾個投訴,只係計成功接聽的Case,所以打得通的人真係好勁!  ...

可惜LG同有關零售商回應好令人憤怒, 以下係集報紙報導:

居住上水的張先生稱三個月前購入55LM8600型號電視機,前晚出現持續熄機開機,他致電LG查問,職員說:「冇解決方法。」他反問:「我買高清電視都係想睇高清台,依家無得睇點算!」對方回應:「你去買個機頂盒,駁落電視度就可以睇到。」

如重新「追台」以便恢復正常的接收效果。LG暫時無法解決部分型號電視機故障,有零售商建議,客人可重新搜索模擬(analog)訊號,暫時收看無綫翡翠台、明珠台、亞視本港台及國際台。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都係等官網出先安裝新FIRMWARE, 係到安裝後有咩問題LG又好話你安裝左不明來歷 FIRMWARE唔受保重慘

鉑金玩家

出事都要比時間人解決問題,LG巳經做緊野.算0K啦

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

shiftvictor 發表於 2012-11-1 17:42
我都係等官網出先安裝新FIRMWARE, 係到安裝後有咩問題LG又好話你安裝左不明來歷 FIRMWARE唔受保重慘 ...

官方有消息了

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

阿定師兄

感謝你的安排

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

至少問題已經解決左, 無謂再怒氣, 有解決總好過拖字決{:9_435:}
前:iQ1+RB 61
前上:Mirage OS3
中:RC 52
後:Mirage OS3
AMP:Yamaha A3010
SUB:Sunfire HRS-12
BDP:BDP60
DAC:MD10

行動組版主

剛剛師父主動打來話上我家幫我更新,不過一來我不在家,二來想要支USB紀念,三來唔想阻著其它唔熟IT野的人更新,所以同師父講唔駛上我度,今次我無申請維修都主動聯絡,LG HK算唔錯啦,值得一讚!