設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: itoy2008

[討論] 整番個消磁器

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

聽君一席話,小弟對『電磁感應』與『靜電感應』搞到有點混淆不清了…

塑料磨擦會產生靜電,乃小學六年級就懂的靜電感應物理現像;到了初中物理課也學會了『法拉第電磁感應定律』,得知以『佛來明右手定則』便可求得導體在磁場下移動時所產生的電流方向,也明白了螺線管電流可使中軸的可受磁化物料上磁的道理;但對於因磨擦而生的靜電竟可產生强力磁場去磁化塑料,小弟才疏學淺,遍查物理學典藉均無收獲。看來師兄發現這偉大勘新的物理現像,必會名揚四海,甚至可為我中華民族再奪諾具爾物理學大獎!大喜呀!大喜呀!

其實各位玩左咁耐HiFi有否留意,就算不做任何動作,甚至連CD也不用拿出來再放進去,光每次用搖控去play,stop,再play同一首曲,聽感都可以有差異(量化到幾多十個%我就不敢說了,哈哈!),點解?去問問人類心理學教授就會明白了…

正所謂:世上本無事,庸人自擾之…喃嘸呵尼陀佛!善哉!善哉!哈哈哈哈哈哈…

小弟敢言個性一向如此,如有開罪各方豪傑,在此深表歉究。祝君貴體安康!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
agic + 10 精彩Report

查看全部評分

不應迷信科學但不可不相信科學。

銀級玩家

第一部 CD 消磁器係古河 RD-1,都成 10 年前:
http://www.6moons.com/audioreviews/furutech/rd1.html

同類型產品仲有:
http://www.bedini.com/clarifier.htm

原理、作用、真真假假,講左有成十年,同一個 concept o既產品可以中、外正廠加埋山寨仿制賣左咁多年,呢個地球再多白痴都冇可能供養左咁多廠家、dealer 成十年。

呢度唔係數字台,希望有人可以用客觀 o既真科學真理論去糾正樓主 o既不解什至錯誤,唔好忘記 Post76 o既大原則同氣氛。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
itoy2008 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

9spl 發表於 2012-11-21 01:28
Hello,師兄 ,呢部野真係買得過喎 ,第三代消磁器,TB買,我同3個朋友,一共買咗3部,可能係做碟嘅用料問題,有 ...

此機與鬼神一樣「信則有,不信則冇。」,而每個人的駛錢及生活方式都有不同,鐘意就買,唔鐘意就算,無須懷疑與批評。
I like your comment on consumer behaviour
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2012-11-21 02:22
聽君一席話,小弟對『電磁感應』與『靜電感應』搞到有點混淆不清了…

塑料磨擦會產生靜電,乃小學六年級就 ...

Ching,我收到你既confusion.但sorry,我幫你唔到.
但小弟冇作過任何結論. 大家throw下points來share,我亦唔係challenge 你既academic qualification或any topics regarding psychology or physics. 如引起你任何宗教信仰或用詞不當,當時運低,睇多左.
我買野,係我自由,我share野,係用post76客觀分享. 又唔係做打手.我又重來冇提過"靜電"會引起竟"强力"磁場去磁化塑料,Ching,唔好think 多左.
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

銀級玩家

HOHOHO 發表於 2012-11-20 21:35
大家要小心用
why ar?
radiation???

Ching,唔係依個原因,我think依產品一定有用,否則Furutech執左(執馬sir口水尾)只係知道相對平75%有多 (同Furutech比)野,同"8秒"既奧秘.(佢個 circuitry);
我用$買番來,唯有下次請教多d Ching同c Fu先買野;不過我有時,買野impulsive 左;有時,又想試一d冇咩人買既野,(但$$),希望有d surprise...比自己.

銀級玩家

billymud 發表於 2012-11-20 22:30
師兄,你講嘢講到好似個banker  咁,服左你了。
消磁器呢個神器,真係非我輩凡夫俗子所能理解。 ...

billy ching,又玩我.我唔知係咪神器來架,買左番來,咪又post下上來76同大家分享.我都係凡夫俗子x2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

信則有,不信則無。所以耳聽為實,只不過為小小分享,況且HiFi嘢好多時都冇乜根據(或者不知道原因)。

銀級玩家

jackt 發表於 2012-11-21 16:09
信則有,不信則無。所以耳聽為實,只不過為小小分享,況且HiFi嘢好多時都冇乜根據(或者不知道原因)。 ...

耳聽為實 x2
亦因為咁,都而家都冇咩時間試聽喇叭同換喇叭

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

9spl 發表於 2012-11-21 01:28
Hello,師兄 ,呢部野真係買得過喎 ,第三代消磁器,TB買,我同3個朋友,一共買咗3部,可能係做碟嘅用料問題,有 ...

LIKE x 2  
Enjoy Music, Enjoy Life!!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2012-11-21 04:09
第一部 CD 消磁器係古河 RD-1,都成 10 年前:
http://www.6moons.com/audioreviews/furutech/rd1.html

Good comment!!  
Enjoy Music, Enjoy Life!!