設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Canon鏡頭比較

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人有意購入以下鏡頭,但發覺同級有一兩款都好接近,但價位就差一大截,想各方師兄比D意見
Canon紅圈
EF 24-70mm f/2.8L II USM vs EF 24-105mm f/4L IS USM ( HK$18,800 vs HK$ 9,280 )
EF 16-35mm f/2.8L II USM vs EF 17-40mm f/4L USM ( HK$13,780 vs HK$6,780 )
EF 85mm f/1.2L II USM vs EF 50mm f/1.2L USM ( HK19,080 vs HK$13,880 )

請大家多多指教

見習玩家

屎火喇,係咪問錯嘢呢,典解冇人答我嘅?
請各方C兄盡抽時間覆下啦!thx

高級玩家

1.  EF 24-70mm f/2.8L II USM vs EF 24-105mm f/4L IS USM
小弟有 EF 24-70mm f/2.8L I 及 EF 24-105mm f/4L IS USM
第二代  EF 24-70mm f/2.8L II 質素非常之高, 當光圈全開(2.8/f)時,  EF 24-105mm f/4L IS USM 實在比下去,
而且70mm(2.8/f)已經可作人像鏡用.

Comparison: Canon 24-70 f/2.8L II vs 24-105mm f/4L IS vs 70-200mm f/2.8L IS II–70mm Test

但係 EF 24-105mm f/4L 在一般程況又唔係咁差, 有 is 又去到105mm, 影嘢有時係會方便啲囉,
所以都經常用呢支鏡.

2. EF 16-35mm f/2.8L II USM vs EF 17-40mm f/4L USM
小弟呢兩支鏡都有用過, 現在只留下 EF 16-35mm f/2.8L II USM.
EF 17-40mm f/4L 呢支鏡前一段蕉距(17-2xmm)質素非常之高, 但接近40mm一段就冇料到, 非常之差(L鏡計).

3. EF 85mm f/1.2L II USM vs EF 50mm f/1.2L USM
Ching 要影咩呢, 85mm f/1.2L 係人像鏡,  50mm f/1.2L 係標準鏡, 如果要呢影人就85mm囉,
要影其它啲嘢, 就要念50mm是否合用.
Just a Joke

見習玩家

kenken49 發表於 2012-12-30 21:49
1.  EF 24-70mm f/2.8L II USM vs EF 24-105mm f/4L IS USM
小弟有 EF 24-70mm f/2.8L I 及 EF 24-105mm f ...

非常詳盡嘅答覆,多謝哂C兄。
想問多幾個問題
1.言下之意,C兄係咪建議16-35多D呢,但以性價比,佢比17-40貴1倍有多,值唔值呢?Budget方面我勉強OK嘅!
2.睇85呢支係因為囡囡就來一歲喇,想幫佢影多D靚相留住美好時刻嘅,事關我家下只用緊20D加50 1.8或17-85影佢,覺得唔夠用。小白IS 1喺屋企用又唔太方便。不過其實我想問下,咩為之標準鏡呢?會用來影咩呢?
3.我想問下,如果我同時買入5D3,16-35,85,24-70 ll,加上我現時嘅小白lS 1,呢個組合OK嗎?有無不妥或重疊之處?

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

升級 5D3 加支 24-70 ll 及加上你原有嘅小白已經唔錯,另外 85mm 室內用有小小難度,可以諗吓 35,50mm
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

見習玩家

rlwk2009 發表於 2012-12-30 23:32
升級 5D3 加支 24-70 ll 及加上你原有嘅小白已經唔錯,另外 85mm 室內用有小小難度,可以諗吓 35,50mm{:6_182 ...

明白,咁16-35呢?以我嘅情況,點睇,唔該晒九爺

見習玩家

rlwk2009 發表於 2012-12-30 23:32
升級 5D3 加支 24-70 ll 及加上你原有嘅小白已經唔錯,另外 85mm 室內用有小小難度,可以諗吓 35,50mm{:6_182 ...

我記得九爺你好似有買24-70 ll喎,你知唔知點解佢個新嘅遮光罩咁細咁短,好樣衰咁,無以前果個咁靚咁型呀!係咪有咩特別功用/原因架?

高級玩家

1.言下之意,C兄係咪建議16-35多D呢,但以性價比,佢比17-40貴1倍有多,值唔值呢?Budget方面我勉強OK嘅!
2.睇85呢支係因為囡囡就來一歲喇,想幫佢影多D靚相留住美好時刻嘅,事關我家下只用緊20D加50 1.8或17-85影佢,覺得唔夠用。小白IS 1喺屋企用又唔太方便。不過其實我想問下,咩為之標準鏡呢?會用來影咩呢?
3.我想問下,如果我同時買入5D3,16-35,85,24-70 ll,加上我現時嘅小白lS 1,呢個組合OK嗎?有無不妥或重疊之處?

----------------------------------------------------------------------------

C兄由Canon 20D 升級到 5D mark 3, 小弟綛為係正確選擇, 選鏡方面 :
24-70 用於室內,小朋友好動經常走動, 需要變焦鏡,用2.8/f影會幾好feel.
70-200用於室外,都係光圈全開.
50影靜態半身或大頭.

16-35一般影風景, 室內如教堂,王宮及博物館等(影全景為主),
C兄現時或不需入此鏡, 因full frame 24mm都非常夠用.
(16-24mm 一段不合影人像, 因嚴重變型.)

用50mm標準鏡望到啲物件,跟人的眼睛所望啲物件大細接近一樣,所以叫標準鏡.
有人要呢影景, 有人要呢影人, 冇咩所謂. 但係相對其它prime lens(定焦鏡頭)對焦比較慢.

令外介紹一支鏡給C兄, 35mm 1.4/f, 影人像都幾好feel.
請參考小弟劣作.

哈佬喂 - 尖沙咀海濱

C兄可帶同現有鏡頭到 Canon show room 試相機及鏡頭.
Just a Joke

見習玩家

kenken49 發表於 2012-12-31 00:56
...

又知多左D,唔該晒C兄,我睇咗你D相,真係唔錯喎,多D Post啦!
話時話,C兄你係咪唔多贊同我買支85呀?

高級玩家

NickHui 發表於 2012-12-31 01:20
又知多左D,唔該晒C兄,我睇咗你D相,真係唔錯喎,多D Post啦!
話時話,C兄你係咪唔多贊同我買支85呀? ...

85mm 係好鏡, 但光圈大焦距大係好容易失焦, 要經過一些時間才能撑握.
如果C兄有信心, 應該會冇問題.

記得帶CF咭, 去Canon show room 試呢支鏡呀.
Just a Joke