設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chk119

[請教] 埋嚟睇,埋嚟講啦喂, 要買 唱盤 啦喂, 介紹比我啦喂!

銀級玩家

chk119 發表於 2013-1-15 01:33
你又係度毒我啦~   我要細心研究, (不過都係嘥氣, 因為我都唔識, 研乜鬼究, 只要又靚, 又易用,  ...

「最好唔駛用手放唱臂」剩係呢樣野,除左 d 玩具級 o既貨色(包括 Thorens 一系列平價 model),就只有中古日本仔電子盤先有,國產妳又驚,Rega 啦!配返 Rega 頭基本唔洗 tune 乜濟,又穩穩陣陣唔驚唱壞碟,唔好哂時間啦,早買早享受呀!

銀級玩家

chaps211 發表於 2013-1-15 01:58
我地lee d budget 要全新.我行過哂ga la. 除左 project 之外

Sherwood PM 9805 .全新under 2千    http ...

佢 d「唔洗用手落針」即係自動落臂果 d

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Wilmer威馬 發表於 2013-1-14 10:28
其實平價入門盤我主張先睇支臂,因為支臂唔掂,tracking 唔穩,就會出現我講唱壞碟 o既惰况,加埋要易校 ...

其實平價入門盤我主張先睇支臂,因為支臂唔掂,tracking 唔穩,就會出現我講唱壞碟 o既惰况,加埋要易校,就基本只有 Rega。

如果揀返 Rega o既盤,唔係 RP1 就係 RP3,其他太 out budget。

另外仲有係揀配 Rega 臂 o既盤,例如:
http://item.taobao.com/item.htm? ... id=17151452653&

http://item.taobao.com/item.htm? ... id=21756980519&

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=12747862088

資料僅供参考
=========================================

威馬兄,

你意思係唔係用上面個三個盤,之後自己配Rega既唱臂呢?

星級玩家

patkwok 發表於 2013-1-15 09:54
其實平價入門盤我主張先睇支臂,因為支臂唔掂,tracking 唔穩,就會出現我講唱壞碟 o既惰况,加埋要易校 ...

師兄,我幫威馬兄答你,以上三個盤都係用Rega既唱臂,Rega支臂幾出名,好多其他牌子唱盤都係買Rega支臂!!
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

黃金玩家

cheapching 發表於 2013-1-15 10:10
師兄,我幫威馬兄答你,以上三個盤都係用Rega既唱臂,Rega支臂幾出名,好多其他牌子唱盤都係買Rega支臂! ...

如果睇價錢咪抵玩過Rega RP3?
係唔係同RP3同一款唱臂呢?

星級玩家

patkwok 發表於 2013-1-15 10:17
如果睇價錢咪抵玩過Rega RP3?
係唔係同RP3同一款唱臂呢?

Rega RP3支臂高級d係Rega 3系,這三個可能係Rega RP1支1系,或者2系!!
http://www.rega.co.uk/html/tonearm.htm
淨買支REGA - RB303(Rega RP3支臂)都要咁上下價,點做到上面三個盤咁好價!
http://www.ebay.com.hk/itm/REGA- ... hash=item1c2eca6937
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

黃金玩家

cheapching 發表於 2013-1-15 10:39
Rega RP3支臂高級d係Rega 3系,這三個可能係Rega RP1支1系,或者2系!!
http://www.rega.co.uk/html/ton ...

收到

想問下如果$5000budget連phono

買Pro-ject debut carbon esprit 好唔好?

銀級玩家

果個 post 我有注明「資料僅供参考」,即係如果見到係用 Rega 臂 o既盤而 budget 又啱,就可以考慮,唔係 exactly recommand 果三款,亦唔係要響淘寶買,只係淘寶易 search d example 出 o黎。

Rega 臂就算最平果款都穩陣過 Pro-Ject 支碳纖臂,因為 Rega o既工藝精確度係高過 Pro-Ject,黑膠产品尤如手錶,工藝比物料更重要。

黃金玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-1-15 11:15
果個 post 我有注明「資料僅供参考」,即係如果見到係用 Rega 臂 o既盤而 budget 又啱,就可以考慮,唔係 e ...

多謝威馬兄,

咁睇黎要去搵下rega先得,

即係連pro-ject debut carbon esprit都唔駛唸?

進階玩家

我自己雖然都係用緊pro-ject盤,但都好認同威馬sir介紹既Rega,俾我再揀一次我會揀返Rega盤。
要自動落針就要揀日製自動盤,雖然都有唔少好野,但要慢慢找。