設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 小試 Philips - BDP9700

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先聲明本人之前係只係用BDP9500同9600,未用過OPPO, 今次測試將會只用小弟低級設備, 小近眼及木耳, 多謝大家睇我呢類入門新手報告!

因為由拆箱到駛機,RUN-IN只得幾個鐘個鐘, 所以煲得唔係好夠. 故此, 以下報告大家不要太認真!

Blu-Ray 部份:

由於視頻可以直出電視,用9700試機第一個既感覺, 2D對比度高, 畫面好銳利, 比較立體。同9500/9600出來的畫面相比,9500/9600 既菲林味強, 但9700感覺好似“味精”感大咗!但我個人覺得幾好, 因為我可能比較重口味!?

畫面講真,係無身野可以調較, 只有硬食!其實聲底分別不太大! 9700 比較9500/9600, 中高音,低音差不多, 因為Bitstream出AMP解碼, 分別不大。

到講 CD部份:

以$39XX 價錢的宇宙盤Blu-Ray 機黎講, BDP-9700 播CD 效果可以講係無敵手。103 我估都唔呢部野對手!(只是小弟自己推算,未作A/B比較!)

9700既聲開聲, 人聲幾突出, 可以聽到同樂器聲有分離既感覺, 而之前9500/9600就弱啲。 如果只用HDMI出聲,聲音係比較薄同細, 但加埋RCA再試, 經Analog Bypass聽, 連 D 音樂都浮埋出黎, 比較厚同埋身既感覺, 有空間感。好唔同,正好多!建議大家用呢種方法去聽歌。

但係好奇怪,小弟聽SACD時,發現一邊(L)高音發出不明“噪音”。唔知係咪接線出現問題??

有部份師兄, 投訢Buttons有問題,我估可能機內應應模組組裝時,工藝不良,導致,接觸不良。
而RCA冇聲出,唔駛講野, 攞番去換機啦 (如果係百記度買既話)!

評分

參與人數 12威望 +154 金錢 +121 收起 理由
iklam + 1 精彩報告
wil-wil + 80 + 80 用家心得 ... 精彩!!!
tanglapyan + 10
SonSon + 20 用家心得
soalex + 1 精彩Report
nikenike + 10 + 10
leeon68 + 5 + 5
POWER + 1
hkcl614 + 1 用家心得
corolladv + 5 + 6 正!
keke323 + 10 + 10 用家心得
mantam121 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

good report

鑽石玩家

師兄,請問其他用家反映操作緩慢會hing機情況,係你部機有冇出現?

鉑金玩家

David_Vincent 發表於 2013-2-4 12:04
師兄,請問其他用家反映操作緩慢會hing機情況,係你部機有冇出現?

反應其實已經快過9500/9600!
我知道呢類機如果太心急,襟得太快係會HANG機!所以我慢慢試。接部就班咁去襟,冇HANG機。
OK, 運作正常!

鑽石玩家

tiggerjason 發表於 2013-2-4 12:12
反應其實已經快過9500/9600!
我知道呢類機如果太心急,襟得太快係會HANG機!所以我慢慢試。接部就班咁去 ...

請問好似話9700睇唔到強國碟,播20分鐘會鎖機,係咪真?

鉑金玩家

David_Vincent 發表於 2013-2-4 12:22
請問好似話9700睇唔到強國碟,播20分鐘會鎖機,係咪真?

係!本User Manual 寫到明已加裝Cinavia! 因為BLURAY聯盟 (SONY帶頭)強制要求所有生產商(會員)係2012出的新機要加上, 以取代已失效的AAC編碼。

鑽石玩家

tiggerjason 發表於 2013-2-4 12:30
係!本User Manual 寫到明已加裝Cinavia! 因為BLURAY聯盟 (SONY帶頭)強制要求所有生產商(會員)係2012 ...

OMG

鉑金玩家

David_Vincent 發表於 2013-2-4 12:38
OMG

其實呢個問題唔止9700, 103/105都一樣!
解決方法,買一些冇水印既碟!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問部機實際尺寸幾多,在網上搵唔到…

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

點樣分到有水印碟呢?