設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 終於買左REGA RP1 , 不過唔識較有d野請教大家

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
終於買左REGA RP1 , 聽過幾隻碟(每隻一兩首,王靖文, 彭鈴, 鄧麗君及梅艷芳). 我唔係好識聽好定唔好, 係ok既. 不過開頭有d
'咕嚕,咕嚕咕嚕' 既聲, 我又係水平望個轉盤, 都好似有dd波浪咁, 我應該咁較呢??

20130219_175432.jpg 20130219_175331.jpg

銀級玩家

個頭邊個裝?點解唔配 Rega 頭?

唔過份 o既炒魷魚係正常,「咕嚕、咕嚕」就係炒魷魚引起,加個唱片責會好 dd 咁多多。

科林玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-2-19 20:59
個頭邊個裝?點解唔配 Rega 頭?

唔過份 o既炒魷魚係正常,「咕嚕、咕嚕」就係炒魷魚引起,加個唱片責會好 ...

成個盤我自己裝(唔係好多野整) 咩叫做頭(REGA 頭) 唔係買盤包埋架咩? 唱片責係邊度可以搵到? 唔該你馬爺!

銀級玩家

chk119 發表於 2013-2-19 21:02
成個盤我自己裝(唔係好多野整) 咩叫做頭(REGA 頭) 唔係買盤包埋架咩? 唱片責係邊度可以搵到? 唔該你馬爺! ...

咩叫做頭(REGA 頭) ← 唔識答你
http://www.rega.co.uk/html/MM%20Cartridges.htm

唱片責搵呢隻
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=14651885751
邊度有唔知

科林玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-2-19 21:22
咩叫做頭(REGA 頭) ← 唔識答你
http://www.rega.co.uk/html/MM%20Cartridges.htm

首先唔該你咁快覆我馬爺!

1) 乜我想一個REGA 既唱盤, 佢唔係包埋個原裝唱頭比我架咩?(佢話係行貨, 我係咪比人呃?)

2) 如果唱頭要自己買, 咁我咪要自己裝?!

3) 個唱片責係咪有分好多牌子?  有冇好介紹? (唔識買淘寶野, 最好香港有得買.)

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Congratulation!

新仔玩家

How much?

銀級玩家

chk119 發表於 2013-2-19 21:46
首先唔該你咁快覆我馬爺!

1) 乜我想一個REGA 既唱盤, 佢唔係包埋個原裝唱頭比我架咩?(佢話係行貨, 我係 ...

1) 乜我想一個REGA 既唱盤, 佢唔係包埋個原裝唱頭比我架咩?(佢話係行貨, 我係咪比人呃?)
答:我唔知代理或 dealer 點做 package,但 係Rega suppose 冇頭跟

2) 如果唱頭要自己買, 咁我咪要自己裝?!
答:買 Rega 三鏍絲果 d model 就唔洗 tune 位置

3) 個唱片責係咪有分好多牌子?  有冇好介紹? (唔識買淘寶野, 最好香港有得買.)
答:係超多牌子超多款,所以叫你搵貨 link 果隻,Audio Technica 係日本老牌,穩穩陣陣平靚正,介紹第二 d 怕妳花多眼亂比人水,邊度買就前面講左,唔知邊度有,我已經 n 年冇同任何 LP related 行家 contact

科林玩家

wykzeus 發表於 2013-2-19 23:03
How much?

唔駛半萬. 詳細PM你.

科林玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-2-19 23:20
答:我唔知代理 ...

1) 咁REGA D頭大約咩價錢?

2) 好彩有馬爺你依支'盲公竹',唔係我就慘

3) 嘩, 一D都唔平, 大陸都賣380人仔

4) 馬爺 : 忘記左問你, 佢附帶果張圓形絨布(冇窿架)有咩用?

5) D清潔劑同防靜電果D濕星野係邊間最齊?

又唔該你先, 馬爺, 唔記得同你拜年添, 呀.........順便係度恭祝大家'恭喜發財' '心想事成' '身體健康'

再祝馬爺你'事事順景' '喜樂年年'