設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] C兄們...如果依家買xbox360會唔會好遲呢????

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
同上

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實好多人喺PS3岩岩出果陣先買PS2,所以個人角度買機唔會話遲唔遲,只係軟件向問題,除非部機停產。哩家買X360會有好多game玩而且部機亦好平,不過若果只係考慮到遊戲數量或者主機售價就唔需要唸咁多。我假設你係問X720同X360買邊部好D,因為之前有傳MS會喺4月尾公佈次世代主機(X720?),哩家已經係3月中,比我會等多一陣睇吓次世代XBOX有咩板斧先算,到時候你或者會有幾個因素要考慮:

首先睇你想玩咩game,如果係想買某D日系遊戲,好似無雙﹑機戰...咁你可以考慮買X360。事實上無雙機戰哩D喺次世代會有咩畫面進步大家心裡有數,PS3上面有幾多隻機戰大家都好清楚,若果日後真係會有相關遊戲咁好彩喺次世代主機上推出,咁可以肯定至少一兩年內佢地都會出埋PS3/X360甚至PSV版本,哩點唔單止係日系遊戲,相信唔少歐美game都會咁做,因為龐大嘅開發支出實在需要裝機量多嘅平台支持。但要知道嘅係哩家已經好少上述嘅日系game會登陸X360平台,特別係咩機戰﹑魔界戰記類型遊戲。

第二,獨佔遊戲。多平台遊戲可能會跨世代推出,但獨佔遊戲就好少有咁嘅情況(高清版除外),X360嘅獨佔大作有HALO, Gears of War, Fable哩D,而相關王牌IP去到X720都肯定會推出新嘅獨佔作品。所以你的確要唸唸哩一類獨佔作品究竟吸唔吸引。因為次世代畫面一定高出唔少,同樣係獨佔作品我都會揀個畫面好D。當中已經唔計係X720先有嘅獨佔遊戲。

第三,畫面。當年X360出左之後,遊戲畫面就黎咗一次飛躍,唔係因為當年PC硬件做唔到果種畫面,而係軟件追唔上。哩家PS3/X360已經出左六﹑七年,近年所有多平台遊戲嘅PC版都要比家用機要優勝得多,而所涉及嘅硬件需求亦都愈來愈高。反映去到哩家新舊主機交接期,PC無論係硬件定軟件都已經超越家用機好多,就算係PS4/X720,你睇返果堆正式/傳聞嘅硬件規格都唔見得比哩家六﹑七千蚊嘅PC強去邊。特別好多製作人都表示次世代機會貼近PC規格(不論係硬件定開發環境上)。最壞情況係唔洗一兩年已經有多幾款相等於當年《Crysis》嘅遊戲將次世代主機甩開。如果你唔受獨佔遊戲誘惑,而你部PC又可能已經去到i5~GTX560級別的話,你最好都係等多陣或者直接無視X360。因為你可以駕馭現時所有X360遊戲之餘,你仲要考慮埋日後究竟係入一部次世代主機定一張顯卡化算。

第四,向下兼容。PS4已經證實唔可以玩返PS3嘅遊戲碟,至於X720可唔可以就到時先知。如果可以兼容的話,咁買X720會著數D,因為兩個世代嘅遊戲通殺。即使X720對X360嘅遊戲兼容唔夠全面,但相信比較賣座嘅遊戲MS都會對其作出兼容。

第五,硬件周邊。X720肯定會有更強大嘅Kinect推出,話唔埋會成為標準配件,若果係咁的話咁日後嘅遊戲對Kinect支援會比X360有更大不同,玩法相信會更多。而且據說X720會引入AR技術,我唔知佢係戴頭盔果隻定點樣,但近年MS喺相關技術上都有好多動作,如果X720話唔用的話我都唔信。站在可玩性角度,入新機會更好(當然睇返佢係咩黎)。

*始終哩家X360嘅軟件量已經足夠你玩上好幾年,但當次世代機推出左之後你仲會唔會對D舊game咁有興趣,哩點真係要問問自己。所以都係果句,等多一﹑兩個月睇吓MS有咩公佈先算。

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +20 收起 理由
沙煞比 + 10 用家心得
大佬John + 20 + 20 用家心得
JKC710 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Welcome to xbox

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-3-17 11:52
其實好多人喺PS3岩岩出果陣先買PS2,所以個人角度買機唔會話遲唔遲,只係軟件向問題,除非部機停產。哩家買 ...

c兄 謝謝幫忙

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

wantai288 發表於 2013-3-17 19:33
c兄 謝謝幫忙

唔洗客氣^^希望幫到你

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

就算下個月出XB720,都一定貴,少Game,不如現在玩360,玩盡市面有的Game好過!

除非好似我呢d咁,新Game一出,只會玩新Game,舊Game完全唔會再玩,否則無理由唔買XBOX360,等720出!

銀級玩家

簡單,你數到十幾二十隻你想玩而又未斷市仲買到兼且買得落手既xbox game的話,go ahead~
如果得三四隻/好多都搵吾到/覺得貴到買吾落手的話,忍一忍手睇下黎緊新世代xbox有冇可能支援番360既game先law

出新機吾知舊機有冇得減呢?