設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] Sony PHA-1 便攜耳擴體驗日【會後討論 ~ 加入嘉賓與 Sony 分享】

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

其它可試玩器材

可測試曲目
【揀選歌曲 R1】Post76 x Sony PHA-1 便攜式耳擴體驗日.jpg

有齊咁好既準備,大家可以盡情玩、準情分享對 Sony PHA-1,甚至搭配 Sony 其它器材或你地有備而來既隨身毒物!!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

第一場活動情況

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tinsly + 10 + 10

查看全部評分

1萬

副版管

第二場活動情況

評分

查看全部評分

1萬

副版管

嘉賓艾域的分享

在什麼情況下需要使用耳擴?
個人覺得,乜野情況之下,配合乜野耳機,都係可以加耳擴既,因為依家普遍既人都係用智能手機或者一般 DAP (Digital Audio Player) 去聽歌,正如 Odin 所講,呢類隨身設置既推動力一般都係不過不失,就算推得郁隻耳機,都可能係部 Player 已經出盡晒力,加耳擴就可以避免左呢個問題,推一 D 大路既耳機時,就可以將佢既潛力發揮到盡。

耳擴點分類? 點樣選擇耳機及耳擴?
大致可分為便攜式同座檯底兩種,至於點樣選擇產品,首要條件一定係認清自己既需要。舉我一個親身例子,我有一隻好鍾意既動鐵耳機,我覺得佢人聲好有感染力,低頻量雖然唔係好勁,但係就有層次,我俾我同事聽,佢問我隻野幾錢,點解好似街邊個d幾廿蚊既貨色,結果原來佢係鍾意低頻量感強勁既人,我個隻耳機根本就唔合佢口味。認清左自己既需要之後,買任何產品之前,都一定要親身試聽,唔好只係聽人講話好就買,網上討論以至雜誌推介都只可以當參考,因為你想要乜野既效果,只有你自己知。

除左音色要求外,功能要求你亦要係買機前做足功課,以我個人為例,我最常聽歌既時間係係公司,而我用既又係 Notebook,無得加 Soundcard,因此就要用一部有埋 USB DAC 功能既耳擴喇,而 Sony 早前亦借左部 PHA-1 俾我試用,佢其中一個我最鍾意既功能,就係佢可以做到 USB DAC 連耳擴,我基本上只係插一條線去電腦就可以用到佢最重要既功能。至於其他既優點,不如我地交番俾 Sony 既代表簡單介紹一下啦。

點樣為之推得好?
大前題就係唔會覺得出黎既聲模糊不清,之後就可以留意人聲夠唔夠穿透力,即係會唔會令你聽到覺得感動既,背景乾唔乾淨,會唔會有雜訊啦,低音量感夠唔夠之餘,最重要係有無層次,高音就要聽到會唔會覺得刺耳唔舒服,聽歌最緊要 Enjoy,呢幾點就係試聽時要留意既野。

音樂檔簡介

MP3、AAC 係有損壓縮,好處係 File 細,但係聲音質素係明顯較差,特別係低頻紮實度同高音延伸,會較為鬆散無損音樂檔就好多啦,大路既有 WAV、AIFF、FLAC、ALAC,偏門 D 既又有 Monkey Audio 既 APE,同埋呢期好 hit 既 DSD,大路既 WAV 同 AIFF,係無壓縮無損檔,情況類似家庭影院既 PCM,而 FLAC 同 ALAC,就係有壓縮既無損檔,情況就好似 DTS Master Audio 或者 Dolby TrueHD。

試玩 PHA-1 後的感受嗎?
個人覺得加左呢隻耳擴,音色取向係偏暖既,因此聽落去就更加耐聽,另一特點係背景好明顯乾淨左好多,三頻都更為仔細突出。功能方面,佢側邊有個 Gain 制,要推高阻抗既 Headphone 就有用啦,不過依家好多 Headphone 個 Spec 都係只供參考,最重要都係自己聽落覺得點。另外,佢除左可以駁電腦播 24/96 高清音樂檔外,亦可以駁 iOS 產品,就連用最新既 lightening 頭既產品都支援到,咁就可以跳過呢 d 機內部既 DAC,由 Sony PHA-1 做埋解碼同功率放大,音色當然就更加好啦。

評分

查看全部評分

1萬

副版管

Sony 分享 PHA-1 鮮為人知的特點

PHA-1 採用了 Wolfson 8740 的運放 (OP-AMP),8740 為 09-10 年的運放,在晶片日新月異的情況下,是什麼因素令貴 公司採用一粒比較舊的型號的運放?

Pure Audio 是 PHA-1 的設計理念,設計師曾考慮加上銀幕與高低音頻控制 (Tone control) 鈕,會讓產品看來更搶眼,功能也可提昇,但因偏離了 Pure Audio 的設計理念而沒有採用。

本產品採用 5V 電源,以隨身機種來說算是偏高,但 Wolfson 8740 這款晶片依然能提供優異的噪訊比,而噪訊比在設計理念上比較重要。

在耳擴的 line-in 方面只支援 I 系列的產品,其實 SONY 自家的產品很多都有 WM port 作為 lineout 輸出,在設計 PHA-1 的line in 時候為何會不支援自家的 WM port 輸出呢?

因為設計師本對 Sony Walkman 內 S-Master 的數碼解碼技術充滿信心,因此設計時就已經考慮將解碼的工作交由 Walkman 自己去處理。

在試聽 PHA-1 的時侯,用過不同耳機去作測試,當中有刻意使用低阻抗,高靈敏度的耳塞去試聽,一般耳擴都都會聽到沙沙聲的「雜訊」,但 PHA-1 去試聽剛沒有出現上述情況,在產品設計上其實用了什麼方法去抑制雜訊呢?

要實現這個理想,最重要的就是要「降低各個零件的雜訊」。而其骨幹,就是 6 層構造的主基板。一般的隨身耳擴大概都是使用 2~4 層的基板,而 PHA-1 的 6 層基板,可以有效降低阻抗,以維持產品運作的穩定。

另外,本產品使用比一般產品還厚的 35um 壓膜銅箔,來提昇阻隔效果,因此能隔絕內部及外來的雜訊。Sony 將產品內部的數位線路與類比線路分離,以避免不必要的線路干擾而產生內部雜訊,並達成高音質的目標。

Pure Audio 的電路設計,最重要的就是,從輸入到輸出的電路都要盡量簡潔,以便配置零件。如果做不到這一點,電路板地線的佈線就會變得很複雜,進而造成聲音的混濁。

為何 PHA-1 只支援 24bit/96KHz 而非 24bit/192KHz?

我們也曾考慮要支援到 192kHz,但其音質的提昇,不像 48kHz 跳到 96kHz 那麼明顯,所以我們在考量現實情況後,決定最高支援到 96kHz/24bit。由於市面上大多數的隨身耳擴都只支援 48kHz,所以我們一開始就考慮讓本產品支援 96kHz。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟兄可唔可以問吓Sony會唔會出番條OTG綫俾Xperia手機直駁呀

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

因為黎唔到,唯有等大家試玩完分享吓感受
keroic 該用戶已被刪除

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

大把嘢玩呀!正呀!來自: iPhone客戶端

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
wil-wil + 60 + 60

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

認住呢幾位「毒販」....  哈哈哈

IMG_1990.JPG    來自: iPhone客戶端