設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 超級白馬一問: 有朋友想試玩 DAC ,請問要有咩器材需要配?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
因為自己唔熟電腦,連朋友講我先知 DAC 嘅作用好似係用嚟將電腦音樂檔案升頻去提高音質,再輸出俾前、後級或合併 amp播放,所以在一竅不通嘅情況下,小弟想問吓呢度嘅好心師兄,應該點樣入手玩呢家嘢?同埋呢瓣樣嘅原理究竟係點? 此外,嗰位朋友現想試玩 CAS 所以需要買部 DAC,佢個人比較喜歡聽 Jazz、人聲同 Classic,咁眾師兄有無好介紹?

進階玩家

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6 ... 9%E6%8F%9B%E5%99%A8

Digital to analog converter,英文縮寫:DAC是一種將數位訊號轉換為類比訊號(以電流、電壓或電荷的形式)的設備。類比數位轉換器(ADC)則是以相反的方向工作。在很多數位系統中(例如電腦),訊號以數位Digital方式存儲和傳輸,而數位Digital類比analog轉換器可以將這樣的訊號轉換為類比analog訊號,從而使得它們能夠被外界(人或其他非數位系統)識別。

你朋友budget ????

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10

查看全部評分

TV : Panasonic VT30
AV AMP : Pioneer LX-85 + Onkyo MC5500
CDP : Marantz SA-KI Pearl Lite
F + C : MA RX6
DAC/INT AMP : TEAC UD501 DAC + Yamaha AS1000

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

一套音響系統可簡單理解為三個部份: Source -> Amp -> Speaker

Source是聲音訊息的來源,可以是一部CD player、可以是一部黑膠唱盤,也可以是一部電腦

你已經明白Amp部份可以再細分為前級+後級,同樣道理,
Source部份也可以有不同的細分,例如一部CD Player可以分拆成純CD盤+解碼(DAC,Digital to Analog Converter),純CD盤只負責讀出CD內的數碼訊號,然後交給DAC將數碼訊號解碼成為analog聲音訊號,再交給amp放大。

簡單想像,同樣是數碼訊號,我們可以由純CD盤讀出交給DAC,也可以替換為先將CD轉為一個檔案,由一部電腦讀出交給DAC,就成為CAS (Computer As Source),也可以由一部NAS或Network Player讀出交給DAC,統稱 FAS(File As Source)。
DAC的用途主要是將數碼訊號轉為analog訊號,過程中會否兼作升頻是另一件事,升頻亦不一定能提升音質,升得唔好仲會衰聲過唔升。

明白以上原理後,想試玩CAS最簡單係是旦搵部電腦的headphone out駁到amp就可,等於一部cd player的角式,想聲音好D,通常分拆為買一部外置DAC,而將電腦作為純CD盤的角式,咁你可以買一部有USB輸入的DAC,作一個簡單的開始。

要視乎你的budget,一部這樣的DAC可以數千元到過百萬,你講出budget,我相信呢度好多師兄就會推介不同的產品毒害你及你朋友。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
臭鼬鼠 + 10 + 10 精彩報告
calcal + 10 + 10 絕對認同
xxijixx + 10 + 10
plnl88 + 10 + 10 精要,到位,入肉。抵加分。

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

你用條USB線由電腦去部105試吓先,
除mac機PC要安裝http://www.oppodvd.com.hk/support.php?tab_id=1驅動程式 USB DAC,
105要無碟,搖控input選usb

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nicknick 發表於 2013-5-23 15:12
一套音響系統可簡單理解為三個部份: Source -> Amp -> Speaker

Source是聲音訊息的內源,可以是一部CD p ...

非常深入淺出嘅一篇回覆文章,十分多謝你個嘅解釋,令我同我朋友 ( ~~ 我會叫佢都睇呢篇嘢!) 都得益良多,佢曾提過佢嘅 buget 太約在三萬蚊內,但有一個疑問,係咪無論經 CD 出去 DAC,或者電腦音樂檔案輸出去 DAC, 抑或由 Network 一啲音樂檔案輸出去 DAC再經前、後級重播,一定好聲過經一部靚嘅 CD 機直出俾前、後級去重播?

另外,佢問我Network 上有得售賣嘅單曲音樂檔案,係咪完全同音樂 CD 經電腦抄出嚟嘅一模一樣?會唔會有啲靚聲或母帶音樂檔案發售 ? 可否舉例俾幾個網址我哋參考?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

xxijixx 發表於 2013-5-23 16:58
你用條USB線由電腦去部105試吓先,
除mac機PC要安裝http://www.oppodvd.com.hk/support.php?tab_id=1驅動程 ...

其實唔係小弟想玩,只係身邊一位太啲但玩兩聲道一段時間嘅前輩想試玩!  C Hing: 我反而出咗個post 問 XLR 線,你俾幾啲意見我啦!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Stanley5387 發表於 2013-5-23 17:12
非常深入淺出嘅一篇回覆文章,十分多謝你個嘅解釋,令我同我朋友 ( ~~ 我會叫佢都睇呢篇嘢!) 都得益良多 ...

這個問題較複雜。

按我個人經驗,不好意思但坦白地說,3萬budget的CD player「多數」好聲過3萬蚊砌出來的CAS,
原因是CD Player已有多年發展,技術成熟,而且一體機變數較少,相對CAS的變數太多,不同的電腦、裡面的零件、OS、USB線、network線、CD抄成file的軟件、播放軟件........ 各部份都會大大影響最後的聲音質素,可以好聲過CD player,但要玩的人在每一個細節都努力調校好,要用心玩才玩得出好聲。

但CAS有一個極大的潛質,就是使用買回來的studio master檔,有一些甚至去到96KHz、192KHz,比CD本身的44.1KHz聲音質素高很多,較為人知的有以下一些網站,買前需要留意買的檔案是甚麼規格:

https://www.hdtracks.com/
http://www.2l.no/
http://www.referencerecordings.com/

http://www.hifitrack.com/zh-hant  (有中文歌)
http://squarewave-eshop.com/  (有中文歌)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
bigair + 10 用家心得

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Stanley5387 發表於 2013-5-23 17:14
其實唔係小弟想玩,只係身邊一位太啲但玩兩聲道一段時間嘅前輩想試玩!  C Hing: 我反而出咗個p ...

線我好少換,呢方面 nicknick經驗豐富,可向他請教

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nicknick 發表於 2013-5-23 15:12

Source是聲音訊息的來源,可以是一部CD p ...

想問下如用 CDT>DAC  咁CDT用咩電源線是否都無分別?
因指係俾信号給DAC

鉑金玩家

xxijixx 發表於 2013-5-23 17:57
線我好少換,呢方面 nicknick經驗豐富,可向他請教

我都好少換線......

平平地,中性D咪揀sommer囉,型號Excelsior都唔錯!