設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[Game評] <原創評測> The Last of Us: 美國末日與人性的表露無遺

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

我都唔信會完全冇私心, 只係覺得D片拍得氾濫, 為左製造張力太公式, 會變Self-fulfilling prophecy(自我應驗預言).. 到時D人腦入面會諗, 真係做戲咁做, 多數人都會搶你野, 對人冇晒信心

以前九十年代D後啟示錄劇本都唔一定用呢D公式來拍: 12猴子, The Postman

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大佬John 發表於 2013-6-20 21:12
我都唔信會完全冇私心, 只係覺得D片拍得氾濫, 為左製造張力太公式, 會變Self-fulfilling prophecy(自我應驗 ...

我唸都係視乎出戲個聚焦係邊。講人性的大把,講拯救的就12猴子哩類,講爽的就索女, 喪屍, 機關槍。電影角色唔一定反映現實,只係一個創作方向。當唔當成真就睇個人。例如內地發生地震,D物資比貪官貪哂,部份地區的居民冇辦法之下走去截紅十字會車搶物資。如果你問佢地係借鑒左邊套西片,佢地可能會答你係環珠格格。

有時候身在逆境就已經好難太過理性,保命係動物的天性。電視劇/電影某D角色某D行為係參考左真實事件或者某種人的特質,亦可以係老吹。某D人睇左可能會有共鳴都唔定,但大部份人都知道係錯的。如果有親咩事,班人真係就去趁火打劫,走去殺人,都唔代表佢地睇左末日片。其實就算係戲入面的演員拍完戲都識得抽離,作為觀眾睇完最多反思一下就好。始終末日係點邊個知道,如果電影咁準的話,D大國一早玩哂演習,叫D人疫症爆發果陣千其唔好走去警署。

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-6-20 23:26
我唸都係視乎出戲個聚焦係邊。講人性的大把,講拯救的就12猴子哩類,講爽的就索女, 喪屍, 機關槍。電影角 ...

成日睇西片覺得佢地D 視野目光 好有問題, 例如D科幻片, 用視像會議 永遠都會有D 藍色, 立體hologram, 畫面好唔穩定, 周不時會閃閃下... ... 90年代用呢D對未來既想像都可以理解. 但係依家D高清, 3D一街都係, 2013年出既Game/戲入面 仲要見到D '未來人' 用藍色閃閃下 hologram開會... 睇到我屎滾

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大佬John 發表於 2013-6-21 00:03
成日睇西片覺得佢地D 視野目光 好有問題, 例如D科幻片, 用視像會議 永遠都會有D 藍色, 立體hologram, 畫 ...

冇計~有遠見果D美國政府請哂去研發秘密武器~

三潮玩家

今日Dnews, 之前有一段講蟲草菌
呢條友對眼永遠唔知望去邊
[YoutubeHD]GyVdEODAKgQ[/YoutubeHD]

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

謝謝分享!

三潮玩家

time mark唔work, 29分鐘開始, 我想講只係呢樣
[YoutubeHD]xdMidJ2Oe_I[/YoutubeHD]

進階玩家

又看到版大的精彩報告了

相對很多聲音表示結局頗為平淡 或是竟然是HAPPY END!?
我也是比較支持ND這結局的交代 / 表達手法
誰又會知道一時的偉大(指犧牲ELLIE) 換來的又是多少人性醜惡的爆發
ND對於人物心理 性格描寫的確相當出色
人與人關係經常流露於對話間 如果你錯過了某一段對話便可惜了

人性醜惡於遊戲各人物中表達得相當豐富
由JOEL不經意流露出殺人作案等同閒事 對於自身以外所有事幾近漠不關心
便看得到這廿年他所過的生活 很不一般
由TESS本來只為完成任務 到後來變得不能不送ELLIE過去
進大屋時的失望與焦急 到最後才明白 她(可能)在分散時被咬了
原來到最後也只為著自己而去送走ELLIE
到BILL, 黑人兄弟也是利益為前 亂世中又談什麼義氣 道德呢
最後MARLENE那段實在是亮點 (如有)聽到她對ELLIE母親錄下那兩段錄音
感覺 這人總也為了"人類將來"作出發點 也聽得到她內心掙扎過
可惜最後也向JOEL求存而放棄ELLIE
總總 總總有體驗過遊戲的朋友也應感受到版大所說的人性醜惡 全無價值觀可言的世界

如果各位是JOEL 會不會也作出同一個決定呢?

btw 大家有進過survivor mode嗎.. R2是不能用的 哈哈

進階玩家

睇左人玩幾晚(達哥)
宜家再睇埋個review...
好想入手。。

星級玩家

我覺得個結局好不安
Joel 已經全無人性可言
難道人性本惡嗎?
好黑暗呀