設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] VentureCraft Go-Dap TT(Type-Tube) 手提膽耳擴+DAC

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日終於收到日本朋友寄黎喇的Go-Dap TT 膽耳擴, 好興奮

之前玩過SONY PHA-1,  推出黎D人聲, 模楜, 鳥無生氣, 無感染力, 對其聲音一直唔滿意。

一直有留意日本AV (影音)網O既我, 最近睇到介紹手提膽機Go-Dap TT , 話係 "世界初!iDeviceデジタル接続 + 真空管アンプ" 我無理解錯的話, 即係世界第一部可以解到iDevice訊號的膽機 ,好似仲可以support SAMSUNG S3, NOTE II ANDORID, 心諗帶部膽機出街聽咁型??! 之前未玩過膽機, 淨係知道膽機出O既人聲WARM D 自然D, 我自己聽歌比較著重人聲o既表現, 所以對部Go-Dap TT 手提膽耳擴好有興趣。

跟住就托左個日本朋友幫我將部Go-Dap搞到手。

一開箱, 機身厚度比想像中厚了一點 (比PHA-1 還要厚), 可能要有空間比粒膽散熱。

真空管位置

真空管位置

真空管位置和散熱位

Go-Dap TT 真身

Go-Dap TT 真身

機身比想像中厚

MADE IN JAPAN

VENTURE CRAFT

VENTURE CRAFT

Venture Craft

hi/lo gain, iphone 5 input, micro usb input

hi/lo gain, iphone 5 input, micro usb input

High / Low GAIN, iDevice input, USB input

較音量, 功能設定, 最左邊係3.5mm輸出和optical out

較音量, 功能設定, 最左邊係3.5mm輸出和optical out

光纖輸出, 設定, 開關和音量控制

按鍵可測電池狀態和重低音模式

按鍵可測電池狀態和重低音模式

電池狀能顯示, 加重低音模式

充完電, 即刻試機。

我揾左JAZZ 同埋D舊歌黎試。
膽機TT出D人聲真係暖好多, 初初聽唔係咁慣呢膽機聲底, 但習慣左, 聽落好舒服自然, 人聲深刻難忘, 有懷舊同現代的結合。
而層次感明顯提升左, 清楚聽到每件樂器的演奏和位置。
低音圓潤。
但高音延伸就好似爭少少, 可能聲底暖既關係, 聽電子音樂就少左種刺激HYPER的感覺。

總括黎講, 雖然TT唔係咩類型音樂都播得好聽, 但呢部機無令我失望, 尤其人聲, 中頻的表現, 令我有新的體會。好聽的人聲, 想一聽再聽。正!!!

包裝盒, 簡潔

包裝盒, 簡潔

用LIGHTNING 線接iPhone 5同TT,

用LIGHTNING 線接iPhone 5同TT,

散熱位, 清楚見到入面粒膽發光

散熱位, 清楚見到入面粒膽發光

評分

參與人數 4威望 +49 金錢 +34 收起 理由
alexandr-turban + 5 精彩報告
t1174 + 10 用家心得
jason1969 + 10 + 10
hiyori + 24 + 24 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

散熱窿係咪得一邊?
咁Ching將部電話擺係另一邊好似好d喎~
唔知有冇機會可以試下呢

見習玩家

scene030112 發表於 2013-7-20 00:20
散熱窿係咪得一邊?
咁Ching將部電話擺係另一邊好似好d喎~
唔知有冇機會可以試下呢 ...

CHING, 你觀察力都幾強

散熱窿係得一邊, 有窿嗰邊有兩條硬膠條, 我諗係墊起電話後, 有罅去散熱。無窿嗰邊就平的, 放電話喺平嗰邊,好容磨花個底。另外, 音量控制附近有3個細窿散熱。所以放喺嗰邊,應該OK ^^

如果就到時間, 都可以比CHING試下....

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

利害! 胆機耳擴!!
C兄部機持航力有幾多?

進階玩家

c.m. 發表於 2013-7-20 01:08
利害! 胆機耳擴!!
C兄部機持航力有幾多?

係dac x 膽amp...都幾厚下喎…未知發熱程度如何?
(Post76 Android 手機版送出)
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5
wish list : VE6 Xcontrol

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄入手好物,呢部機好新,師兄呢個開箱幫左版上好多猶豫不決的版友呢
音色方面似乎係小弟杯茶,但想知部機或噪如何,同埋接電話既時侯有無干擾?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

spanley76 發表於 2013-7-20 01:16
係dac x 膽amp...都幾厚下喎…未知發熱程度如何?
(Post76 Android 手機版送出)

多謝提醒!but小弟都睇到標提及盒面,就如AK120及M1都系Player+DAC。

星級玩家

真好想試真空管機﹗ 哪裡有?

見習玩家

c.m. 發表於 2013-7-20 01:08
利害! 胆機耳擴!!
C兄部機持航力有幾多?

頂!!~~~
琴晚唔記得關機, 今朝部機就無哂電, 想試都唔得。
部機電池3500mah, 依我推斷, 琴日充完電, 聽左4個鐘到, 再加開住機睡覺9個鐘, 部機持航力應該係13小時內。

而家唯有再充電, 順便計下充電時間和持航力, C兄, 唔好意思, 確實持航力要遲D先覆到你。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

真係好,又多個VentureCraft用家